Actueel: Triënnale Beaufort 24: Een duik in de kunst aan Zee

De kust van West-Vlaanderen is dit jaar het podium voor de achtste editie van Triënnale Beaufort, een indrukwekkend kunstproject dat de grenzen tussen kunst en omgeving doet vervagen. Onder de vakkundige leiding van curator Els Wuyts hebben 18 gerenommeerde kunstenaars, zowel uit binnen- als buitenland, 18 unieke kunstwerken gecreëerd, waarvan er telkens twee te bewonderen zijn in elke deelnemende kustgemeente. Een opvallende afwezige dit jaar is Bredene, maar desondanks belooft de Triënnale een onvergetelijke ervaring te worden voor bezoekers van alle leeftijden.

Een Kunstbeleving tot 3 November 2024

Triënnale Beaufort 24 loopt van 27 maart tot 3 november 2024, waardoor bezoekers ruimschoots de tijd hebben om te genieten van deze artistieke ontdekkingsreis langs de kustlijn. Naast de tijdelijke kunstwerken is er ook het bestaande beeldenpark, waar de werken van vorige edities van Beaufort permanent tentoongesteld worden. Deze combinatie van tijdelijke en permanente kunst maakt van Beaufort een boeiende en evoluerende kunstervaring.

Verhalen vertellen door Kunst

Centraal in deze editie staat het verbinden van kunst met de plaatsen waar de werken worden tentoongesteld. Curator Els Wuyts benadrukt het belang van deze verwevenheid tussen kunst en locatie: de kunstwerken fungeren als vertellers van verhalen die anders wellicht onopgemerkt zouden blijven. Ze brengen legendes tot leven, tonen sporen van geschiedenis en benadrukken actuele thema's die de samenleving beroeren. Deze symbiose tussen kunst en omgeving zorgt voor een diepgaande en boeiende kunstbeleving.

Wat Triënnale Beaufort zo bijzonder maakt, is de laagdrempeligheid van het project en de verspreiding van de kunstwerken over de hele kustlijn. Na deze editie zal het Beaufort Beeldenpark maar liefst 50 kunstwerken tellen, waardoor het een permanente erfenis wordt van de Triënnale. Bovendien is de toegang tot alle kunstwerken en activiteiten volledig gratis, waardoor kunst toegankelijk wordt voor een breed publiek.

Een kunstzinnige ontdekkingstocht

Triënnale Beaufort 24 nodigt bezoekers uit om op ontdekkingsreis te gaan met en langs de kusttram, die verschillende kustgemeenten met elkaar verbindt. De kunstwerken bevinden zich op diverse locaties, variërend van bruisende stadscentra tot afgelegen duinen en rustige dorpskernen. Zo worden bezoekers uitgenodigd om de kust op een andere manier te ervaren en zich te laten verrassen door kunst in al haar vormen.

Een kleurrijk palet aan kunstwerken

Met een mix van binnen- en buitenlandse kunstenaars en een diversiteit aan kunstvormen, belooft Triënnale Beaufort 24 een kleurrijk palet aan kunstwerken te presenteren. Van monumentale sculpturen tot intieme installaties, de variatie aan kunstwerken weerspiegelt de rijke diversiteit van de kustregio. Mis deze unieke kans niet om de prachtige kust van West-Vlaanderen te verkennen en je te laten inspireren door kunst aan zee.

Triënnale Beaufort 24 biedt niet alleen een esthetische ervaring, maar nodigt ook uit tot reflectie en dialoog. De kunstwerken belichten actuele thema's en maatschappelijke vraagstukken, waardoor bezoekers worden aangemoedigd om na te denken over de wereld om hen heen. Of je nu een doorgewinterde kunstliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een inspirerende daguitstap, Triënnale Beaufort 24 heeft voor ieder wat wils.

 

Copyright foto: ©annsophiedeldycke

 

 GRANDE.be reporter Jordi De Smedt volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek