Actueel: 5 nieuwe must-do attracties in Litouwen

Litouwen verwelkomt reizigers in 2024 met een verfrissend en verrassend toeristisch aanbod. Dit jaar zijn er een aantal nieuwe en unieke attracties die zeker een bezoek waard zijn. Van avontuurlijke tochten tot romantische wandelingen door historische straten, Litouwen biedt voor ieder wat wils. Hier zijn vijf nieuwe must-do attracties die je reis naar dit Baltische land onvergetelijk zullen maken.

1. Beleef een sauna-ervaring in een voormalige gevangenis

Lukiškės 2.0, een voormalige gevangenis in Vilnius, is omgevormd tot een centrum voor muziek, kunst en entertainment. Naast concerten, festivals en tentoonstellingen biedt deze unieke locatie nu ook een bijzondere sauna-ervaring. Bezoekers kunnen ontspannen in diverse baden en ontspanningsruimtes, zoals een ijs- of koudwaterbad, een jacuzzi, en genieten van een drankje bij een houtkachel. Deze voormalige gevangenis, bekend van de Netflix-serie 'Stranger Things', biedt een unieke sfeer voor ultieme ontspanning.

2. Ontdek de schatkamer van Sapieha: het Kleine Versailles van Vilnius

Het Sapieha Palace, ook wel bekend als het Kleine Versailles van Vilnius, is heropend als Centrum voor Hedendaagse Kunst. Dit 17e-eeuwse paleis in de wijk Antakalnis, ooit de residentie van de invloedrijke Groothertog van Litouwen K.J. Sapieha, biedt nu een unieke kans om de geschiedenis en kunst te verkennen. Bezoekers kunnen deelnemen aan rondleidingen en genieten van de prachtige fresco's, plafonddecoraties en artistiek erfgoed. In de toekomst zullen hier ook concerten, conferenties en tentoonstellingen plaatsvinden.

3. Proef fruitwijnen bij Miella Winery

In Šiauliai, een vruchtbare regio in het noorden van Litouwen, ligt Miella Winery. Dit wijnhuis is een pionier in de productie van hoogwaardige fruitwijnen, gemaakt van kersen, appels, aalbessen en kweepeer. Vanaf dit jaar biedt Miella Winery educatieve proeverijen aan, waar bezoekers deze unieke wijnen kunnen proeven en meer kunnen leren over de opkomende wijnindustrie in Litouwen. Een must-visit voor wijnliefhebbers die nieuwe en spannende smaken willen ontdekken.

4. Beleef een adrenalinekick bij de Vilnius TV Tower

De Vilnius TV Tower is niet alleen een iconisch bouwwerk, maar ook een populaire toeristische trekpleister. Avonturiers kunnen nu langs de rand van de toren wandelen, op een hoogte van 165 meter boven de grond, en genieten van een adembenemend panoramisch uitzicht over de hoofdstad en de omliggende natuurlandschappen. Na deze adrenalinekick kun je ontspannen en dineren in het 'Paukščių takas’ restaurant op de 19e verdieping, waar je kunt genieten van heerlijke Europese gerechten.

5. Ga op romantische reis door Vilnius met het Liefdespad

Het eeuwenoude liefdesverhaal tussen Sigismund Augustus en Barbara Radziwill, koning en koningin van Polen, heeft generaties lang kunstenaars geïnspireerd. In Vilnius kun je nu hun pad volgen via een romantische route met 21 stops. Deze wandeling leidt je langs belangrijke locaties waar het koppel leefde, liefhad en tegen het verzet vocht. Onderweg word je begeleid door verhalen en anekdotes, waardoor je volledig wordt ondergedompeld in hun liefdesverhaal.

Nieuwsgierig naar meer?

Deze nieuwe attracties zijn slechts een voorproefje van wat Litouwen te bieden heeft in 2024. Voor meer informatie en inspiratie, bezoek de website van Lithuania Travel. Of je nu houdt van geschiedenis, avontuur, wijn of kunst, Litouwen heeft voor ieder wat wils.

Ontdek de schoonheid en veelzijdigheid van Litouwen en maak van jouw volgende reis een onvergetelijke ervaring!

Copyright foto: Lithuania Travel - Simas Bernotas

 GRANDE.be reporter Jordi De Smedt volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek