Aanschouw Aywaille: groene oase in de Ardennen

In het charmante Ardense dorp Aywaille aan de samenvloeiing van de Amblève en de Ruisseau du Fond de Harzé, is het aangenaam vertoeven. Dankzij zijn groene omgeving, rijke culturele erfgoed en tal van sportactiviteiten zal niemand zich hier een moment vervelen. Maak een wandeling door de langste haagbeuklaan van Europa of ga op avontuur in de langste ondergrondse grot ter wereld. 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met 

Uniek wandelen

Een groene omgeving wacht je op in en rondom Aywaille. Het ideale decor voor wandelliefhebbers. Een echte aanrader is de haagbeuklaan van Haut-Marêt. Bijna 5000 haagbeuken zorgen voor een 573 meter lange groene tunnel om heerlijk door te wandelen. Deze geklasseerde site is een van de langste wandelpaden van dit type in Europa. 

Het majestueuze kasteel van Harzé trekt wandelaars aan, maar ook liefhebbers van cultuur en oude legendes. Via een 14 kilometer lange wandeling langs bossen en dorpen kom je uit bij het prachtige gerenoveerde kasteel in Maaslandse Renaissance stijl. De sombere, homogene opbouw uit kalksteen en de prachtige galerij met zuilen en bogen springen meteen in het oog. Sinds 1965 staat het kasteel onder bescherming van Monumentenzorg. Vandaag de dag doet het kasteel en zijn bijgebouwen dienst als hotel, maar je kan hier ook prachtige zalen huren voor vergaderingen of evenementen. 

Paradijs voor mountainbikers en kajakkers

Ook voor andere sporten zoals fietsen en kajakken ben je in Aywaille aan het juiste adres. Domaine de Palogne, aan de rand van de Ourthe onder de indrukwekkende vestingsmuren van de prestigieuze Burcht van Logne, biedt een waaier van sportactiviteiten aan. Het vrijetijdscentrum ligt op zo’n 10 minuutjes van Durbuy en is een waar paradijs voor mountainbikers en kajakkers. Zo fiets je langs groene landschappen en vergezichten via bewegwijzerde fietsroutes of glij je over het water van de Ourthe tijdens een kajakafdaling van 7,8 km. Watervalletjes, stroomversnellingen, rotsblokken en laaghangende takken… Laat de stroming van de rivier je begeleiden terwijl je de prachtige omgeving van Domaine de Palogne verkent.

Avontuur en exotische dieren

Voor wie een gezinsactiviteit zoekt of gepassioneerd is door de dierenwereld, is safaripark Monde Sauvage de 'place to be'. Het huisvest talrijke exotische dieren zoals nijlpaarden, zebra's en zwarte panters op een prachtig domein van 85 hectaren in het hartje van de Ardennen. Aanschouw deze exotische dieren via een route van 16 km met je eigen wagen of een toeristisch treintje.

In het park Forestia kan je naast het ontdekken van meer dan 300 dieren, ook op avontuur. Het avonturenparcours bestaat uit meer dan 130 obstakels voor jong en oud, 11 bomenparcoursen en twee reusachtige tokkelbanen.

Brouwerij Elfique

Laat je onderdompelen in een wereld vol magie in brouwerij Elfique! Hier proef je een toets mysterie. Tijdens een bezoek aan deze brouwerij leiden de gidsen je met veel plezier rond om de historische rijkdom van de site te verkennen maar ook om je meer uitleg te geven bij het brouwproces. En... je enkele geheimen te verklappen. Elfique heeft dan ook zijn naam te danken aan de mystieke kleine wezentjes ‘elfen’ die volgens de legendes van de Amblève-vallei woonden in de nabijgelegen bossen en de grotten van Vallon des Chantoirs of Remouchamps.

De start van Elfique keert terug naar 2005. Toen werd het bier op traditionele wijze voor het eerst gebrouwen in een oude familieboerderij. Een tiental jaren later breidde Elfique uit naar een terrein in Raborive, aan de oevers van de Amblève. Dankzij deze uitbreiding en een nieuwe productie-installatie produceert Elfique nu zo’n 6000 hl bier per jaar. 

Naast de productie-installaties en de vaardigheden van de brouwmeester, beïnvloeden natuurlijk ook de ingrediënten de kwaliteit van een ambachtelijk bier. Zo gebruikt men de hoppen van de beste telers in België die zorgen voor de unieke aroma’s. Het bier Eflique heeft dankzij deze moeilijker herkenbare aroma’s een mysterieus smaakje dat tijdens het proeven vrijkomt. 

Van het Elfique bier bestaan er zes varianten. Eerst was er de Elfique Ambrée, het perfecte compromis tussen blond en bruin bier. Daarna kwam de Triple Brune, een bruine tripel die al snel in de smaak viel bij het grote publiek en zelfs verkozen werd tot beste bruine bier van Wallonië in 2016. Later volgde ook nog de IPA, pils, tripel blond en de Elfique Blanche.

Grotten van Remouchamps

De Grotten van Remouchamps vormen een sprookjesachtig decor van wonderlijke stalagmieten en stalactieten op zo’n 3 km van Aywaille. Je start met een wandeling van iets meer dan een kilometer langs de mysteries en schoonheid van deze onderaardse wereld. De wandeling neemt je mee naar de onderaardse rivier Rubicon en een indrukwekkende kathedraal met een plafond van 40 meter hoog. Nadien geniet je van een fabelachtig spektakel dankzij de langste ondergrondse vaartocht ter wereld.

Meer info vind je via onderstaande links:

Van de ene ontdekking naar de andere dicht bij Aywaille

Safaripark Monde Sauvage

Haagbeuklaan van Haut-Marêt

Domaine de Palogne

Dieren- en avonturenpark Forestia

Wandeling naar het Kasteel van Harzé

Brouwerij Elfique

Grotten van Remouchamps

Copyright foto's: VISITWallonia, Pierre Pauquay, Pierre Pauquay, Ferooz, Ferooz, Fred Beard Photography, Vincent Rocher - SPW-AWaP, Vincent Rocher - SPW-AWaP, provincedeliege.be

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek