8 bosrijke wandellocaties aan de Belgische Kust

Wie dacht dat de duin- en strandlandschappen het enige wandelparadijs aan onze Belgische Kust vormen, heeft het mis. 8 kleurrijke bossen lenen zich tot stevige wandelingen in de frisse zeelucht. Trek er dit najaar te voet op uit en maak kennis met deze verborgen stukjes groen verspreid over verschillende kustgemeenten.

  Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dekust.be

Wandelen aan de Westkust: het Calmeynbos, het Kerkepannebos en het Hannecartbos

Landbouwingenieur en maatschappijcriticus Maurice Calmeyn ging in 1903 van start met de aanleg van een 55 hectare groot bos in de duinen van de Panne. Hij wou de groeimogelijkheden van bomen in een duinrijk gebied aantonen en plantte daarom een groot loofbos aan op een boogscheut van de zee. Het Calmeynbos werd door Natura-2000 opgenomen als beschermd gebied en is vrij toegankelijk voor wandelaars, fietsers en ruiters.

Kustgemeente de Panne is nóg een bijzonder natuurgebied rijk. Drie korte wandelpaden voeren je doorheen één van de oudste bosjes aan onze kust, het Kerkepannebos. Dit groene stukje natuur vormt samen met het aangrenzende droge duinlandschap van de Houtsaegerduinen een oase van rust tussen twee drukke badplaatsen.

In Oostduinkerke werd begin vorige eeuw het Hannecartbos aangelegd op een gebied van graslanden en duinakkertjes. Om de voormalige graslanden te herstellen worden Shetlandpony’s ingezet om in de afgebakende zones vrolijk te grazen, wat van het Hannecartbos het geschikte decor maakt voor een fijne wandeling met het gezin.

Boeiende bosgebieden aan de Middenkust: het Geuzenbos, het Vicognebos en de Duinbossen

In bruisende badplaats Oostende liggen twee verscholen natuurplekjes waar het tijdens de milde najaarsdagen heerlijk vertoeven is. Het Geuzenbos, waar tot in de 17de eeuw een kasteel stond, ademt geschiedenis. Een aantal boomstammen markeren de voormalige locatie van het kasteel. In het Vicognebos, voor de helft bestaande uit jong bos en voor de andere helft uit polderweiden, word je via een slingerend wandelpad door dit groene 10 hectare groot gebied geloodst. Vogelspotters kunnen hun hart ophalen in de nabije Spuikom van Oostende, waar onder meer visdieven, kluten en kokmeeuwen broeden.  

De Duinbossen van de Haan zijn een waar wandelparadijs van maar liefst 152 hectare groot. Open duinlandschappen wisselen zich af met uitgestrekte beboste duinen. In de Duinbossen nam een bijzondere diersoort zijn intrek, de beschermde rode bosmier leeft er met soms wel 700.000 in één mierenhoop!

Groene oases aan de Oostkust: het Zeebos en het Koningsbos

Net achter de kustlijn tussen badsteden Blankenberge en Zeebrugge ligt het provinciedomein Zeebos. Dit jonge bos met bloemrijke open ruimte en bijzondere fauna en flora is het geschikte decor voor lange najaarswandelingen, ontspannende fietstochten en vogelspotten. In het speelbos van 6 hectare groot kunnen kinderen zich uitleven.

Het voormalige gemeentebos, bij de locals bekend als ’t Sparrenbos, werd naar aanleiding van het 25-jarig bewind van Koning Boudewijn omgetoverd tot het Koningsbos. Hoge duinruggen en duinvalleien vormen het decor van dit beschermd open gebied. Het Koningsbos bedekt een rug van de Blinckaertduinen en vormt voor jong en oud een boeiend decor om te verkennen.

Meer informatie vind je via volgende links:

Calmeynbos

Kerkepannebos

Hannecartbos

Geuzenbos

Vicognebos

Duinbossen

Zeebos

Koningsbos

Copyright foto's: Jeroen Strybos, Kane Demeulenmeester, Westtoer

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek