6 musea en tentoonstellingen aan de Belgische Kust om te ontdekken

Wandelingen, ambachten, kunst, street art, social media routes, geschiedenis… Dat zijn allemaal synoniemen voor een toffe uitstap aan De Kust met een culturele toets. Van Sint-Idesbald via Nieuwpoort en Oostende naar Bredene en Knokke, deze zes musea en tentoonstellingen aan de Belgische Kust staan op ons lijstje om binnenkort te ontdekken.

  Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dekust.be.

Beaufort Beeldenpark, unieke openluchttentoonstelling langs de Kust

Uit de voorbije edities van Triënnale Beaufort bleven meer dan tweeënveertig kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars in de tien kustgemeenten staan. Samen vormen ze een unieke tentoonstelling in de publieke ruimte langs de kustlijn. Dit voorjaar brengt Beaufort24 achttien nieuwe werken naar zee.

Paul Delvauxmuseum

In Sint-Idesbald ligt het Paul Delvauxmuseum. In meer dan 1000 vierkante meter kan je hier de grootste verzameling van de artiest komen bewonderen: schilderijen, aquarellen, tekeningen, schetsboeken en etsen. 

Westfront Nieuwpoort

Het volledige verhaal van de onderwaterzetting van de poldervlakte kom je te weten in dit museum te Nieuwpoort. Dankzij deze actie werd de Duitse invasie gestopt met het sturen van water via sluizen en sassen. Voor de jonge bezoekers heeft het bezoekerscentrum een gratis belevingstocht uitgewerkt, ‘Het Mysterie van de Slimme Schipper’ genaamd. Als je na de tocht de lift neemt, kan je bovendien genieten van een mooi panorama over de stad en haar polders vanuit het Koning Albert I-monument. 

Mu.ZEE Kunstmuseum aan zee

De moderne en hedendaagse kunst van 1880 tot vandaag komt uitvoerig aan bod in Mu.zee Oostende. Met haar iconisch gebouw, wat ooit een warenhuis was, en uitgebreide collectie vertelt ze het verhaal van kunst in België. Momenteel heb je naast de vaste voorstelling, ook een tijdelijke voorstelling over impressionisten als Vincent van Gogh, Paul Signac en Paul Gauguin. 

Molenaarshuys Hubertmolen in Wenduine

De recent gerenoveerde Hubertmolen en zijn bewoner, kun je via virtuele realiteit leren kennen. In 10 minuten ga je terug in de tijd en ontdek je het Wenduine van begin 20ste eeuw.  De staakmolen is van de 19de eeuw, maar sinds 1993 een beschermd monument als authentiek en karateristiek element in de stad. In de graanmolen zijn 5 stoelen aanwezig voor een intieme ervaring over de windmolenparken, het molenaarsambacht en de geschiedenis van Wenduine. 

Tour Elektrik in Bredene

Met Tour Elektrik ontdek je de streetart van Treepack terwijl je de stad doorkruist. Het straatbeeld werd helemaal opgefleurd met kunstwerken over ecologie. De stad werkte hiervoor samen met lokale kunstenaars, organisaties en jeugd om nutsvoorzieningen te versieren met kleurrijke creaties.

Meer informatie vind je via de volgende links:

Culturele toets

Paul Delvauxmuseum

bezoekerscentrum

Mu.zee

Hubertmolen

Tour Elektrik

Beaufort24

Copyright foto's: Westtoer

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek