5 zinderende natuurtrips aan de Belgische Kust

De Belgische Kust nodigt je dit najaar uit om te onthaasten en te herbronnen in een adembenemende setting waar natuurpracht centraal staat. Al wandelend en fietsend kom je voorbij de mooiste natuurplekjes aan onze Kust tijdens deze vijf verrassende natuurtrips.

  Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dekust.be

De Westkustfietsroute: 11 verrassende hotspots

De 48,5 kilometer lange Westkustfietsroute neemt je mee op sleeptouw langs de best bewaarde geheimen van De Panne tot Nieuwpoort. Onderweg ontdek je 11 culturele en natuurlijke hoogtepunten die de streek tekenen. De veelzijdigheid van de natuur komt tot uiting in het groene Calmeynbos, de weelderige Oosthoekduinen, het plantrijke Hannecartbos en de Hoge Blekker, die met zijn 33 meter de hoogste duin aan de Kust vormt. Las een rustpauze in in één van de vele horecagelegenheden op de route om de culinaire specialiteiten uit de streek te proeven, waaronder dagverse garnalen of slibtongetjes, alvorens je jouw tocht langs de Westkust verderzet.

Natuurtrektocht door Middelkerke en Westende

De wandelroute Middelkerke-Westende verrast bezoekers met cultuur en natuur. Deze trip verbindt de meest bijzondere locaties in beide badsteden met elkaar. Start jouw ontdekkingsreis in provinciedomein Raversyde waar je een bezoek kan brengen aan het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren en de geschiedenis kan induiken in één van de vier gereconstrueerde vissershuizen uit het middeleeuws vissersdorpje Walraversyde. Je kan er ook bunkers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog doorkruisen. Op strand en dijk kom je voorbij verschillende Beaufort kunstwerken, waaronder de Caterpillar en de Flatbed Trailer van Wim Delvoye. Beklim de 72 trappen van de Warandetoren en geniet van een 360° panoramisch uitzicht over de Warandeduinen en uitgestrekte polders terwijl je de zon langzaam ziet wegzakken in de zee.

Ontdek Oostende van binnenuit met fietsroute Groen Lint

Oostende stelt nooit teleur en al helemaal niet wanneer je deze bruisende stad met de fiets doorkruist. De Fietsroute Groen Lint van 35 km vormt een aaneenschakeling van verborgen parels in en rond de populaire badplaats. Water vormt de leidraad van de tocht, maar ook culturele hoogtepunten liggen op de route. Stap in het centrum van Oostende op de gratis overzetboot naar Oosteroever, de minder bekende kant van Oostende. Fort Napoleon, de Lange Nelle en de Halve Maan, een militaire constructie uit een ver oorlogsverleden bieden er een inkijk in de bewogen geschiedenis van de stad. Maak een tussenstop in de Spuikom, waar vogelliefhebbers de vijf Europese futensoorten kunnen bewonderen of struin doorheen de Koninklijke Gaanderijen die in 1905 werden voltooid en lange tijd dienstdeden om gegoede burgers tijdens hun wandeling tegen zon en regen te beschermen. Vandaag bevindt er zich een viersterrenhotel dat nog steeds Belle Epoque-sfeer uitstraalt.

Op stap in Knokke-Heist met de Zwinwandelroute

Knokke-Heist en het Zwin zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De 12 kilometer lange Zwinwandelroute doorkruist het Zwin Natuur Park waar jaarlijks tal van exotische vogels na lange overzeese tochten neerstrijken. Ook de boomkikker, die naast de ooievaar dienstdoet als mascotte van het park, nam er zijn intrek. De Internationale Zwindijk nodigt uit voor een rustgevende picknick terwijl je de verschillende soorten vogels die hier vrolijk voorbij fladderen kan bewonderen. Doorkruis tot slot de Zwinduinen, een stukje ongerepte natuur in het uiterste westen van België waar de slikken en schorren voor adembenemende natuurtaferelen zorgen.

Verrassend fietsen tussen bos en polder

Fietsroute tussen bos en polder doorkruist de mooiste natuurplekken van Bredene, De Haan-Wenduine, Blankenberge en Zeebrugge. Deze fietslus van 50 kilometer lang voert onder meer doorheen het gevarieerde natuurgebied d’Heye in Bredene, waar in verscholen bunkers steenuiltjes broeden en de zure en kalkrijke bodem voor een grote plantenweelde zorgt. De historische polderweides van de Uitkerkse Polder in Blankenberge zorgen voor een prachtig decor tijdens je fietstocht. Ook het gezellige witgekalkte dorpje Lissewege ligt op de route. Het Lisseweegs Vaartje is één van de meest fotogenieke plekjes van België. Bovenop de Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingskerk word je overmand door een adembenemend uitzicht op de polders en de haven.

Vind meer informaties via de via de volgende links: 

Natuurtrips

Fietsroute tussen bos en polder

Zwinwandelroute

Fietsroute Groen Lint

Wandelroute Middelkerke-Westende

Westkustfietsroute

Copyright foto's: Westtoer, Stad Nieuwpoort, Luc Cassiman, Misjel Decleer, Jeroen Strybos

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek