5 leuke fietsroutes om te ontdekken in ‘t Brugse Ommeland

Fietsen in de kustpolders helpt je ontkomen aan de dagelijkse stress, laat je genieten van een lekker hapje onderweg en brengt je totale ontspanning. Deze 5 fietsroutes brengen je door idyllische landschappen met feeërieke steden en dorpjes die je de weg wijzen naar innerlijke rust. Al fietsend kan je genieten van de herfstig wordende natuurpracht en de vergezichten die je omringen. Van de Zwinstreek tot Oostende en het hinterland van Bredene, De Haan, Blankenberge en Zuienkerke.

 Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met brugseommeland.be.

Verdwenen Zwinhavens

Strand en polders ontmoeten elkaar op de grens van Vlaanderen en Nederland in de Zwinstreek. De regio staat bekend om de rust in de natuur, gezellige steden en dorpjes en cultureel erfgoed. De routes helpen je de omgeving te ontdekken naar het historisch Zwinlandschap van Knokke-Heist via Sluis, Damme naar Brugge. Onderweg vind je tal van restaurants met gerechten gemaakt van lokale producten die hun oorsprong hebben in de middeleeuwen.

Uitkerkse Polderfietsroute

De Uitkerkse Polderfietsroute brengt je van Blankenberge via Brugge naar Zuienkerke in iets meer dan 40 kilometer. Je wordt door weidelandschap geleid met mooie vergezichten. Onderweg wordt het duidelijk hoe De Kust ooit was. Na de kustlijn, vinden we onze weg naar het hinterland. Daar ligt de platte kerk van Lissewege. Binnenkort kun je die als kijktoren bezoeken om te genieten van een uitzicht over het witte dorp, de haven en de polders. 

De Polderrandfietsroute

Deze Polderrandfietsroute brengt je enerzijds langs open vlaktes als bij Gistel en Oudenburg. Anderzijds kom je langs boscomplexen van het Vloethemveld in Jabbeke en Zedelgem. In het Natuurdomein Hoge Duiken in Roksem zijn vogels te spotten. De echte kenners zullen hun gezang gemakkelijk herkennen. Andere interessante stops zijn de Stationsput in Eernegem en het Wielermuseum om te rusten en verwonderd te worden. 

Oudlandfietsroute

Zet al trappend je koers naar De Haan vanuit Bredene met de Oudlandfietsroute. Op iets meer dan 46 kilometer, waai je uit in de Uitkerkse Polder. Via stiltedorpjes als Houtave, is het duidelijk dat de tijd daar is gestopt. De route leidt je door Vlissegem en Klemskerke naar De Kust. Door ‘t Paelsteenveld, merk je de overgang in het landschap dat gaat van de polders naar de duinen. De wind door je haren bevestigt de nabijheid van de zee. 

Groen Lint Oostende

Ook de omgeving nabij Oostende is een baken voor de mooiste fietstochten. Door het prachtige, historische krekengebied en natuurgebied De Zwaanhoek, fiets je in schilderachtige routes tot je innerlijke rust ervaart. Het Groen Lint brengt je, via grotendeels autovrije wegen, naar de buitenrand van de stad. Onderweg kom je het evenementenpark Nieuwe Koers, het landbouwpark De Tuinen van Stene en de Oosteroeverduinen tegen. Vervolgens zet je jouw koers verder door het Geuzenbos, langs de Oostendse Kreken en De Zwaanhoek. 

Video: Beleef de Belgische Kust dit najaar:

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Zwinstreek

Uitkerkse Polderfietsroute

Polderrandfietsroute

Oudlandfietsroute

Groen Lint

 

Copyright foto's: Westtoer

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek