10 tips in Dublin

Dublin vormt een ideale bestemming voor een korte citytrip. Je vindt er lagen van cultuur, monumenten en muzikale Ierse pubs. Het leven valt hier nooit stil. Geniet van de Guinness, de vele parken, de charmante Liffey Rivier en de historische verhalen. Zing mee op de tonen van de Ierse hoofdstad met deze 10 to do’s.

1. Liffey

De charmante Liffey stroomt doorheen Dublin en mondt uiteindelijk uit in de zee. In de stad vind je langs de oevers van het Grand Canal talrijke parken, bomen en kades en op het water allerlei waterplanten en lelies. Kleine platbodems varen onder de lage bruggen door, terwijl de wandelaars, joggers en studenten langs de oevers neerstrijken.

Dublin telt ook tal van bruggen. De populairste onder de inwoners van de hoofdstad is ongetwijfeld de Ha’Penny Bridge. Vanop de brug kijk je uit over de oude en nieuwe gebouwen die Dublin rijk is. Tot 2000 was dit de enige voetgangersbrug over de Liffey in de stad, want toen opende de Millenniumbrug. Als de wind juist zit, vang je de geur van de Guinness Storehouse op.

2. St-Patricks Cathedral

De Ierse patroonheilige Saint-Patrick kreeg een hele kathedraal naar hem gewijd in Dublin. Deze prachtige en torenhoge kathedraal behoort tot de Kerk van Ierland en is zowel katholiek als protestants. In 1220 werd het bouwwerk volledig in natuursteen opgetrokken en omliggend werd een park aangelegd. Vier grote beuken in kruisvorm en een mooi houten koor sieren de kathedraal. Jonathan Swift, de schrijver van "Gullivers Reizen" was hier deken van 1713 tot 1745.

3. Trinity College

Alle studenten hangen rond in de grootste universiteit van Dublin, Trinity College. De universiteitsgebouwen zijn omringd door groene parken, prachtige tuinen en sportvelden die voor een groene long in centraal Dublin zorgen. In de bibliotheek kan je het unieke Book of Kells gaan bekijken. De vier evangeliën van het Nieuwe Testament werden in het jaar 800 gebundeld en geschreven door Keltische monniken, die een kalligrafisch meesterwerk nalieten.

4. Spire of Dublin

Het herkenningspunt van de stad voor veel inwoners is de Spire of Dublin, of de Spits. De Spire is een 120 meter hoge naald in een chromekleur, dat veel kritiek oogstte. De Dubliners waren niet tevreden met het ontwerp en het prijskaartje, zo’n 4 miljoen euro. Al snel volgden bijnamen als Stiletto in the Ghetto en Erection at the Intersection.

5. Winkelen in O’Connell Street en Grafton Street

O’Connell Street is dé winkelstraat van Dublin. Deze boulevard start bij de Liffey tot aan het Parnell Monument. De bomenrijen brengen je langs al je favoriete winkels en eettenten en onderweg passeer je ook de Spire.

Vlakbij Trinity College, terug de Liffey over, baant Grafton Street zich een weg tot Stephens Green. Je moet in Grafton zijn als je wilt winkelhoppen tussen internationale winkelketens en lokale Ierse shops. Er zijn alleszins genoeg pubs in de omgeving om na het shoppen even te bekomen.

6. Temple Bar

De pub waar elke toerist naartoe trekt is Temple Bar. De roodgeverfde pub is zodanig populair dat de hele buurt naar haar is genoemd en allerlei pubs in de straat volgden. De bar zelf is een doolhof van smalle gangen, koertjes en trappen dat allerlei zalen verbindt. Metalen plakkaten, spiegels, vlaggen, oude affiches en ander versieringen kleuren de houten binnenkant van de pub. Hier en in de rest van de straat wordt voortdurend livemuziek gespeeld. Brul maar luidkeels mee met de Ierse klassiekers met een Guinness in de hand.

7. Pubs

Dublin zou in totaal een 1000-tal pubs moeten tellen. Wij belandden per toeval in Leeson Lounge op Leeson Street. Een typisch voorbeeld van hoe een Ierse pub eruitziet: een vrolijk gekleurde gevel, houten inkleding, een koperen versiering en klapdeuren als ingang. Verschillende zithoeken en zetels vullen de muren en een afgesleten toog. Het is ongeveer 17u00 en de eerste folkgroep van de avond begint haar set in een hoek van de zaal. De sfeer zit er snel in en de Dubliners en toeristen klappen vrolijk mee met de banjo, gitaar, contrabas en Ierse folkzangers.

8. Lockdown

In Dublin moeten de pubs zich houden aan bepaalde sluitingsuren: tijdens de week om 23u30 en in het weekend om 0u30. De barman komt langs voor een laatste bestelling. Vaak bestellen de Dubliners nog een laatste pint, maar maken geen haast om naar huis te gaan. Iedereen blijft nog even verder praten met hun vrienden, ook al worden de deuren en vensters afgedekt. Bij zo’n ‘lockdown’ kan je nog gemakkelijk een uur blijven plakken in de bar, een unieke ervaring.

9. The Dubliners

Ongetwijfeld de bekendste Ierse folkgroep in Ierland en daarbuiten. The Dubliners zingen over het zware Ierse verleden vol onderdrukking en armoede. Ze kunnen dan melancholisch zingen, the Dubliners symboliseren wel de optimistische ingesteldheid van de Ieren.

10. Het financiële District en de havenbuurt

Rond Grand Canal in Zuid-Dublin wisselen de traditionele huizen en de moderne gebouwen elkaar af in het rustig straatbeeld. Op een zonnige zomermiddag kan het hier wel krioelen van de mannen en vrouwen in maatpak die iets gaan lunchen of drinken. Kleine en grote bedrijven vonden jarenlang hun stek in Dublin dankzij de lage belastingen. De Europese hoofdkwartieren van Facebook en Google zitten hier onder andere.

Stationsbuurten en havens zouden de oprechtste inkijk in het stadsleven bieden, zegt men althans. Toch is in Dublin de oude havenbuurt volop in verandering. De kleine rijen arbeidershuizen moeten meer en meer plaatsmaken voor hoge glazen kantoorgebouwen.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels