10 jaar Vennbahn in 10 verrassende feiten

Al 10 jaar is de Vennbahn Fietsroute de bekendste fietsroute van de Oostkantons. Een voormalige historische spoorweg werd toen omgetoverd tot één van de langste en groenste fietspaden van Europa. Trap binnenkort door Duitsland, België en Luxemburg en ontdek een mix van prachtige landschappen, diverse culturen en boeiende verhalen dankzij deze 10 leuke wist-je-datjes.

1. Tot de Eerste Wereldoorlog reden er dag en nacht goederentreinen over de Vennbahn. In 1873 steeg de vraag uit arbeiderssteden en -kantons Malmedy, Monschau, Eupen en Stolberg naar een spoortraject. Het is geen toeval dat de Vennbahn vertrekt in de voormalige kolengebieden rond Aken en eindigt aan de smelterijen in Luxemburg.  

2. Pas in 1885 werd naast industrie ook personenvervoer toegelaten op de ‘ijzeren verbinding’ tussen Aken-Rothe Erde en Sankt Vith. Het werd de bakermat van toerisme in de regio. Restaurants, hotels, cafés en koffiehuizen verrezen langs de sporen en verwelkomden zo de eerste toeristen. 

3. De fietsroute bestaat grotendeels uit vlakke wegen, wat vroeger essentieel was voor het spoorwegnetwerk. Vergis je niet en smeer die benen toch maar in. Onderweg zijn er een aantal hellingen die voor extra pit zorgen. De zwaarste beklimmingen bevinden zich in Huldange en aan het station in Troisvierges. Het Vennbahn Fietspad heeft een gemiddelde helling van 2% met korte stukken van 3-10%.

4. Tijdens 125 kilometer totale ontspanning steek je 14 keer de landsgrenzen van Duitsland, België en Luxemburg over. Dit doe je in 6 fietslussen door het grensland. Elke lus biedt ongeveer 20 kilometer aan grenzeloos fietsplezier

5. Fiets over adembenemende beken en rivieren. Vooral de viaducten over de waterlopen blijven verbazen. Meer dan tien keer maak je de oversteek over een indrukwekkende waterweg. 

6. Zorg voor jezelf en de natuur. Na een tocht verbrand je meer dan genoeg calorieën en beperk je de uitstoot van CO2. Draag zo je steentje bij aan de klimaatbescherming van de natuurparken zoals de Hoge Venen. Genieten van de schoonheid midden in de natuur en deze tegelijkertijd in stand houden: fietsen langs de Vennbahn is een win-win! De fietsroute behoort zo tot één van de 'milieuvriendelijkste' fietsroutes.  

7. De tunnel bij Lengeler kan helaas niet meer gebruikt worden door fietsers omdat er een vleermuiskolonie woont. Meer dan 300 vleermuizen afkomstig uit 9 verschillende soorten, waaronder de meervleermuis, gebruiken de tunnel tijdens hun winterslaap. Door de voorschriften inzake biodiversiteit en natuurbescherming, die stellen dat leefgebieden en biotopen zo veel mogelijk onaangeroerd moeten blijven, is de tunnel niet meer toegankelijk. 

8. Boek je fietsarrangementen op maat om je aan de Vennbahn-fietsroute te wagen. Kies voor de Vierlanden Vennbahn Tour van 8 dagen door de Ardennen en de Eifel. Wil je meer ontdekken over het ontstaan van de fietsroute? Kies dan voor de Grensganger door de Hoge Venen en de Eifel. Of ontdek wat de Oostkantons te bieden hebben met de lus rond de Vennbahn. Elk arrangement bevat een overnachting om jezelf weer op te laden, heerlijke maaltijden en handige routekaarten. 

9. In Leykaul bestaat nog de mogelijkheid om op de historische sporen van de Vennbahn te  rijden. Ga op avontuur met de railbikes! Ontdek de geschiedenis van de ijzeren verbinding tijdens een route van 7 kilometer van Kalterherberg tot Sourbrodt

10. De Vennbahn-fietsroute vertrekt in Aken, neemt je mee door de Oostkantons en houdt halt in Troisvierges, Luxemburg. Een leuk extraatje in Luxemburg is het kosteloos openbaar vervoer. Uiteraard is het mogelijk om zelf te kiezen in welke richting je over de Vennbahn fietst. 

Meer informatie vind je via de volgende links: 

 

10 jaar is de Vennbahn Fietsroute

copyright foto's: © Vennbahn.eu, Udo Bernhart, Michael Dehaspe
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek