Naar het hart van Duitsland: de eeuwenoude vakwerkhuisjes van Nedersaksen

Je kent ze wel, de traditionele huisjes met hun zichtbare houten balken, opgevuld met een mengsel van stro, klei of baksteen. Liefhebbers van deze ambachtelijke vakwerkhuizen banen zich door duizend jaar geschiedenis via de 3.000 kilometer lange Deutsche Fachwerkstrasse (de Duitse vakwerkstraat). Van Stade, net onder Hamburg, tot in Meersburg aan het Bodenmeer, helemaal in het zuiden van het land. In Nedersaksen leidt de route van de rivier de Elbe naar het Harzgebergte met stopplaatsen in Celle, juist boven Hannover, het centrale Wolfenbüttel en Goslar in het zuiden van de regio. Met de auto, caravan, motor of fiets. De verzameling authentieke vakwerkhuisjes is elke seizoen het bezoeken waard.    

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met TourismusMarketing Niedersachsen GmbH.

Nachtmuseum

Onze rondreis begint in Celle, de eerste stad in Noord-Duitsland die in 2017 officieel gecertificeerd werd als duurzame bestemming. In de verkeersvrije binnenstad vind je net geen 500 gerestaureerde vakwerkhuizen. De oudste exemplaren dateren uit de vijftiende eeuw. De huisjes staan er in de schaduw van het Celler Schloss. Het 13e-eeuwse gebouw is één van de mooiste kastelen van het Koninklijk Huis Hannover in Duitsland. Het kasteel herbergt een eeuwenoude geschiedenis: als barokke koninklijke zetel, als ballingsoord van de Deense koningin Caroline Mathilde en als zomerresidentie van de koningen van Hannover. De imposante schilderijen en schatten uit de 19e eeuw zijn trouwens nog altijd te bewonderen in de Koningzaal. Het kasteeltheater is het oudste nog bestaande voorbeeld van een baroktheater in Duitsland. In hetzelfde gebouw is ook het Kunstmuseum Celle ondergebracht met werken van schilders en kunstenaars uit de regio. En de Sammlung Robert Simon: een privécollectie met werken van onder andere Joseph Beuys en Timm Ulrichs. Ook een collectie lichtkunst van onder andere Otto Piene behoort tot de vaste tentoonstellingen van het Kunstmuseum. Wie deze lichtkunst optimaal wil beleven, kan hier ’s nachts terecht. Kunstmuseum Celle is immers wereldwijd het allereerste 24-uurs-museum. Het Noord-Duitse stadje biedt nog meer kunst en cultuur. Wie binnenstapt in het Bomann-Museum Celle, stapt de 19e-eeuw binnen. Met volledig gemeubileerde reconstructies van 19e-eeuwse interieurs, waaronder een hele Niedersachsen-boerderij, de woonvertrekken en keuken van een typisch burgerhuis.

Leeuwenvoer

Celle is ook een populaire uitvalsbasis voor bezoekers van de Lüneburger Heide en de  Südheide. Natuurgebieden met ontelbare wandel- en fietswegen. De grote klassieker is de Heidschnuckenweg-wandeling met zijn uniek glooiende landschap, uitgestrekte paarsbloeiende heide en ongerepte bossen. Na een flinke wandeling de innerlijke mens versterken? Dat doe je in de rustieke omgeving van de Taverna & Trattoria Restaurant Palio met de lekkerste Italiaanse gerechten. Goed voor een score van 16/20 in de Gault & Millau-gids. Liever een lokale klassieker op je bord? Stap dan zeker binnen in de Bier Akademie en bestel er een Rohe Roulade. De vleesrol met uien, spek en augurken, die in Celle ‘leeuwenvoer’ wordt genoemd, is hét streekproduct bij uitstek en wordt geserveerd met brood of gebakken aardappelen. Guten Appetit!

Bezoek de Jägermeister

Een klein uurtje naar het zuiden, ligt de renaissancestad Wolfenbüttel. De oude binnenstad ademt nog steeds de sfeer van de eeuwenoude renaissancestad. Ook hier bepalen de meer dan 600 vakwerkhuizen het uitzicht en het gevoel van lang vervlogen dagen. Bezoek er de Herzog August Bibliothek. Achter de machtige muren schuilt een moderne, internationaal vermaarde onderzoekbibliotheek met een inventaris van ongeveer een miljoen boeken. De topwerken: de evangeliën van Hendrik de Leeuw die in 1983 werden aangekocht voor maar liefst 32,5 miljoen Duitse mark (zo een 16,6 miljoen euro). Het Lessinghaus was het woonhuis van Gotthold Ephraim Lessing. Hier leefde en werkte de dichter van 1777 tot aan zijn dood in 1781 en schreef hij zijn toneelstukken ‘Nathan der Weise’ en ‘Emilia Galotti’. Slot Wolfenbüttel bevat de enige staats- en privéappartementen uit de hoge en late barok in Nedersaksen. Tot het jaar 1754 diende het paleis eeuwen als residentie van de hertogen van Braunschweig (Brunswijk) en Lüneburg. Geen Wolfenbüttel-doortocht zonder een bezoek aan de thuishaven van de wereldberoemde Jägermeister-kruidenlikeur. Nergens anders ter wereld drink je de blend van 56 kruiden zoals hier. Kakelvers en ijs- en ijskoud. Nog niet koud genoeg? Loop dan even langs bij Sylter Eismanufaktur voor het lekkerste zelf gedraaide ijs van heel Wolfenbüttel.

Goed bewaard geheim

Nog meer oude, sfeervolle huisjes bekijken? Bezoek dan zeker het duizend jaar oude Goslar, helemaal in het zuiden van de deelstaat Nedersaksen. Pittoresk, mooi en gezellig. Begin je sightseeing op de Marktplatz met het Raadhuis, met haar schitterende Huldigingszaal, en de Kaiserworth, het vroegere gildehuis van de lakenhandelaren. De oude stad is met zijn 1500 vakwerkhuizen, de opvallende Marktkirche en het keizerlijke paleis ‘de Kaiserpfalz’, hét goed bewaarde geheim van Nedersaksen. Goslar was vroeger een mijnbouwstad en daar kan je ook vandaag de dag moeilijk omheen. Samen met de oude stad, staan de Rammelsbergmijnen op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed. Ontdek hier de geschiedenis van tien eeuwen mijnbouw in vier verschillende museumgebouwen of tijdens een ondergrondse rondleiding. Wist je trouwens dat de monniken in de 13e eeuw een systeem ontwikkelden om energie op te wekken? Dat uitgekiend systeem bestaat uit 107 vijvers, 310 kilometer sloten en 31 kilometer waterwegen. Dit Harzer Watermanagement-systeem heeft intussen ook een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bergwildernis

Goslar bezoek je niet alleen voor de gezellige huisjes en de eeuwenoude geschiedenis. Het stadje is de uitvalbasis voor een bezoek aan de natuurgebied van het Harz National Park, goed voor maar liefst 25000 ha bossen, riviertjes en rotsen. De keuze aan bewegwijzerde wandelwegen is groot. De populairste wandelroutes zijn de pittige Harzer Grenzweg langs de Groene Gordel, de ‘heksenroute’ Harzer-Hexen-Stieg en de Luchstour (de Lynx-tour). Ook fietsers en mountainbikers zijn zeer welkom in het Harz National Park. Met 74 MTB-routes en 2200 kilometer fietspaden, biedt deze bergwildernis voor elk wat wils.  Zelfs voor de meest veeleisende fietsers en mountainbikers.  

Meer info:

Website 'Vakantieland Nedersaksen'

Copyrights foto’s: Stadt Wolfenbüttel/Björn Reckewell – Huber Images – Celle Tourismus und Marketing GmbH/K. Behre – TourismusMarketing Niedersachsen GmbH/Dirk Renckhoff
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan de toegangspoort naar het Zwarte Woud in Baden-Baden ligt het hotel Roomers Baden-Baden Autograph Collection. Het luxueuze hotel biedt unieke gastvrijheid en topkwaliteit.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Wie in München een relax maar toch ook levendig ultramodern tophotel zoekt, is in Roomers München aan het juiste adres! Dit 5 sterren-hotel van de Gekko hotelgroep behoort tot de Autograph Collectie. Trekpleister is het IZAKAYA Aziatische restaurant annex bar.

..."
"

Hotel Das Neue Moselschlösschen in Traben ligt prominent op 150 m van de stalen brug, die Traben met Trarbach verbindt over de Moezel.

..."