Top 10 van de mooiste stranden ter wereld

Waar is dat badpak en de gouden kredietkaart? Duik snel in onze selectie stijlvolste stranden ter wereld: van Fiji over Hawaï en de Seychellen tot Mayotte. Deze tien superexclusieve getaways zetten al de rest in de schaduw.

1 North Island, Seychellen

Bestaan die spierwitte paradijselijke stranden uit de Bounty-filmpjes echt? Jawel, in de meest exclusieve eilandenarchipel ter wereld, de Seychellen, hartje Indische Oceaan, liggen ze kilometerslang voor het grijpen, verspreid tussen de granietrotsen en bewaakt door reuzenschildpadden. De Seychellen staan synoniem voor exclusiviteit.

Neem nu North Island, de haute couture-versie van het Robinson Crusoë-verhaal. Je vindt er tien villa’s, elk 425 vierkante meter groot, frontaal op de kustlijn, opgetrokken in natuurlijke materialen (hout, steen, riet...) en exclusief gedecoreerd door de meest gerenommeerde binnenhuisarchitecten van Zuid-Afrika. Veertien (!) personeelsleden per gast, een restaurant dat geen vaste openingsuren noch een menu heeft, maar doodgewoon alles à la carte aanbiedt. Iedere villa heeft een butler en een privégolfcaddy. Vraagprijs per nacht: een maandloon, weliswaar all-in. North Island is dan ook een van de meest ambitieuze en duurste hotelprojecten ooit.

2 Cousine Island, Seychellen

Cousine Island is sinds 1968 een beschermd natuurreservaat waar minstens vijf inheemse vogelsoorten van de Seychellen hun thuishaven hebben en zowat een kwart miljoen vogels jaarlijks komen broeden. Het eiland is eigendom van een nobele Zuid-Afrikaanse zakenman en om het in goede conditie te kunnen houden, werd besloten er vier luxueuze villa’s te bouwen. Met andere woorden: dit hotel is uitverkocht als er acht gasten zijn. 

3 Fiji

Fiji is een eilandengroep in de Stille Zuidzee met 330 eilanden – waarvan amper honderd bewoond - ruim 2.000 kilometer ten noorden van Nieuw-Zeeland. Ruim tachtig procent van de 800.000 inwoners woont op de twee hoofdeilanden Viti Levu en Vanua Levu. Zo duur als de vluchten en de hotels zijn, zo zachtgeprijsd is het lokale vertier. Je betaalt dus vooral de gigantische afstand.

Reizen naar deze uithoek is een ‘once in your lifetime’-trip, misschien logisch en ultiem gecombineerd met Nieuw-Zeeland en/of Australië. Maar als je wilt weten hoe je leven er in de toekomst uit zal zien, moet je naar Fiji reizen. Flirten met de tijdsverschillen en de International Date Line (de daggrens) is hier dagelijkse kost, net zoals destijds de reizen langs de trajecten van de legendarische Solent Flying Boats.

4 Tikehau, Frans-Polynesië

Voor wie weg wil van alles, naar het pure paradijs verlangt en niet te veel hartzeer wil bij het betalen, wacht Tikehau. Deze ongerepte atol van een voorschoot groot ligt in het midden van de Zuidelijke Pacific, op 250 kilometer ten noorden van Tahiti (Frans-Polynesië), en is de thuishaven van een waanzinnig resort. Met amper 36 kamers, waaronder deluxe bamboestijl-paalwoningen en overwatersuites, is het Tikehau Pearl Beach Resort de absolute concretisering van het hedendaagse Polynesische droomtoerisme.

Ondiepe snorkellagunes, loepzuiver turkoois water, een staalblauwe hemel met geschilderde wolkjes, een prachtig klimaat en een relaxte ver-van-de-wereld-sfeer: Tikehau heeft het allemaal. Qua intens genieten onder wuivende palmen is dit onklopbaar. God voegde er airco, dikke witte badjassen en dure badproducten aan toe.

Wie zijn dikke boek sneller uitgelezen heeft dan verwacht, kan deelnemen aan excursies naar het nabijgelegen Bird Island of strandpicknicks. Of je kunt uren naar het ruitvormige gat in de teakhouten vloer van je overwaterbungalow loeren. Het is bedekt met een glazen plaat en fungeert als persoonlijk zeeaquarium. Kun je de slaap niet vatten, dan is er nog altijd de zeebodem, die ’s nachts van onderuit helemaal verlicht wordt. De echte clochards-de-luxe bestellen iedere ochtend een relaxerende (monoï)massage met kokosolie. Serene luxe werkt verslavend.

5 Barbados

Barbados heeft altijd al een speciale plaats bekleed in het landschap van de Caraïbische eilanden, al was het maar omdat tot voor kort de zonnekloppers hier met de Concorde werden aangevoerd. Nu de supersonische vogel aan de grond staat, heroriënteert het eiland zich. Minder verjaarde Britse jetset en meer wereldreizigers, luidt de boodschap. Maar dat is niet eenvoudig. Barbados is het meest oostelijk gesitueerde Caraïbische eiland. Het is amper vijfendertig kilometer lang en twintig kilometer breed. Het situeert zich op het einde van een vulkanische strook die zich over 1.200 kilometer uitstrekt tussen de Maagdeneilanden en Tobago.

Hoe je het ook draait of keert, Barbados is een gelimiteerde bestemming die voor 99% van de bezoekers eindigt bij de witte stranden en het turkooizen water. Daarvoor is er ook een leuke hotellerie in bijna alle prijsklassen aanwezig, in tegenstelling tot wat de reputatie van het eiland doet vermoeden. Voor alle duidelijkheid: de populaire all-indorpen zoals je die in de Dominicaanse Republiek vindt, zijn hier – voorlopig - taboe. Barbados is er voor de individuele lijnvluchtreiziger die een non-Amerikaanse Caraïbische vakantie beoogt. Are you being served, sir?

6 Hawaï

Aloha uit Hawaï! Idyllisch huwelijksparadijs van de Japanse jeunes mariés, weelderige achtertuin van de West-Amerikaanse bejaarde jeugd en tropische droombestemming voor de Europeaan. Welkom in de meest heupwiegende archipel ter wereld. 

Het silhouet van de lang uitgedoofde vulkaan Diamond Head domineert de smalle zandstranden van de drie kilometer lange Waikiki-Beach, prikkelend en wereldberoemd, maar vooral tot de verbeelding sprekend. Het is hier dat de met kokosolie ingesmeerde zonnekloppers pronken en wedijveren. Chippendales verdringen zich op het te kleine zandstrookje, would-be fotomodellen gehuld in enkele krappe centimeters fluorescerend textiel schreeuwen om aandacht. Bejaarde Japanners genieten mijmerend van de hitsige taferelen van op de vele terrassen in de u-vormige baai.

In Waikiki is de branding kalm omdat de baai beschermd wordt door een stevig vertakt koraalrif. In 1959 werd Hawaï officieel de vijftigste Amerikaanse staat. Niemand had toen durven denken dat deze woelige vulkanische eilanden ooit een exclusieve toeristische trekpleister zouden worden. De noordkust van Oahu kan bogen op de hoogste golven waarop gesurft kan worden, zeker van oktober tot april, wanneer duizenden hoge golven als stormen over dit stukje oceaan razen. Hawaï is een surfstrandparadijs, al is de exacte oorsprong van het plankje onbekend.

7 Malediven

Op de Malediven, de meest unieke verzameling atollen met dito hotels in de wereld, hartje Indische Oceaan, heerst een weldadige rust van stilte en genot. Maar laat dit wel heel duidelijk zijn: dit is waarschijnlijk ook de enige plaats ter wereld waar je geen excursies kunt maken. Het is eigenlijk een verzameling drijvende tophotels, niets minder, maar ook niets meer. Met andere woorden: het hotel is de bestemming. Wie wil, kan de ommuurde industriële hoofdstad Male bezoeken, maar dat is veeleer een kale reis. En een dure, want voor de motorboten wordt flink doorgerekend. Ook het contact met de lokale bevolking is zo goed als onbestaande. Alle hotels liggen geïsoleerd en doen vooral een beroep op buitenlandse werkkrachten.

De Malediven zijn een mix van 99 procent water en één procent fijn wit zand, een string van 1.190 atollen in de Indische Oceaan die samen een van de meest paradijselijke eilandengroepen ter wereld vormen. De regio is gegroepeerd in 26 grote atolclusters (het woord ‘atol’ komt van het Maledivische ‘atolu’), waarvan slechts tweehonderd atollen bewoond zijn. De andere 990 zijn beschermd natuurgebied. De 300.000 bewoners, waarvan 25 procent op het tjokvolle hoofdeiland Male woont, zijn moslims. Dit tropische gebied kent een moesson- en een droge periode. Het topseizoen is van december tot eind april. Vanaf mei wordt het natter en vochtiger, al zijn er ook dan nog vele droge, zonnige dagen en is de regen – meestal - beperkt tot hevige vlagen. Maximumtemperaturen schommelen het hele jaar rond de 32 graden, ‘s nachts koelt het amper af.

8 Hermanus Beach, Zuid-Afrika

Met een prachtig uitzicht op de ruige stranden onderaan de rots waar het op gebouwd is, biedt het hotel Birkenhead House in Hermanus, Zuid-Afrika, ongetwijfeld de beste room-with-a-view-hotelbedden van dit prachtige land. Slapen in de oceaan. Of bijna toch. Het Birkenhead House, genoemd naar een Brits oorlogsschip dat hier in Walker Bay in 1852 op de klippen voer, situeert zich hoogmoedig op een rots boven de oceaan, met links en rechts dus de beste stranden van Hermanus, een dorp dat bekendstaat om zijn talrijke mogelijkheden om walvissen te spotten, amper een steenworp van Kaapstad.

Het vierwoningencomplex opgetrokken in Caraïbische stijl heeft meer weg van een vakantiehuis dan van een hotel. De tien suites werden zeer individueel gedecoreerd in een mystieke, wat wanordelijke, overladen stijl. Toch straalt het geheel klasse uit, en vooral exclusiviteit in de betekenis van ‘anders’. Het overvloedige personeel is op-en-top gedienstig en creëert een vrienden-onder-elkaar-sfeertje. Zo ook fungeert de keuken: de chef stelt persoonlijk zijn daggerechten voor. Locatie, locatie, locatie… en een zeer aparte stijl!

9 Mayotte

Doe geen moeite, een reisgids over Mayotte zul je niet vinden. Mayotte is dan ook ronduit onbekend, een nog niet ontdekte laguneparel, het Bora Bora van Afrika met Franse vlag in de Indische Oceaan. De hele laguneregio is beschermd natuurgebied. Met een oppervlakte van duizend vierkante kilometer is het de grootste gesloten lagune ter wereld, het is amper dertig tot veertig meter diep, en daarin bevindt zich een sliert van 190 kilometer koraalrif. Mayotte is gelegen aan de noordelijke toegang van het Mozambique-kanaal en behoort tot de Franse overzeese gebieden.

Het is niet groter dan 374 vierkante kilometer (uiterste punten: meet ongeveer 39 bij 22 kilometer). Het meest westelijke puntje van Mayotte ligt 400 kilometer van de Oost-Afrikaanse kustlijn, vanuit de meest oostelijke punt is het 300 kilometer tot Madagascar. Het feit dat er amper of geen hotellerie op westers niveau is, maakt Mayotte weinig populair. Toch is het er het hele jaar warm en vochtig, met een gemiddelde dagtemperatuur van 25 graden. De beste reistijd is van mei tot oktober (het droge seizoen). Van november tot april kunnen moessons de pret verstoren.

10 Aitutaki, Stille Oceaan

Hoogst waarschijnlijk is dit een van de mooiste atollen in de Pacific. Het heeft iets weg van enkele grote voetafdrukken in het water: witte zandvlekken en palmbomen die blinken in de turkooizen oceaan, omringd door een aura van blauwe tinten en oogverblindende schitteringen van de zon. ’s Werelds mooiste strand zou dat van One Foot Island zijn, dat baadt in een stilte die enkel verstoord wordt door een zwemvlies of een buitenboordmotor. Op Aitutaki is het alle dagen zondag.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels