Slapen in een iglo en skiën in de Zwitserse Alpen. Beleef charmant Adelboden!

Adelboden, het charmante bergdorpje in de Zwitserse Alpen tovert zich iedere winter om in een waar winter wonderland. Groene weilanden maken plaats voor prachtige besneeuwde berglandschappen, eindeloos witte uitzichten en skipistes om u tegen te zeggen. Adelboden in de winter is voor skiliefhebbers een echt skiparadijs. Toch zijn er naast skiën nog genoeg andere activiteiten om te doen in het populaire gebied. Ga bijvoorbeeld eens schommelen op de ‘Giant Swing’, laat je verwennen in bekroonde wellnessoorden of beleef een magische nacht in een sneeuwhotel. 

Feel the love in het Berner Oberland

Adelboden ligt in het hart van het Berner Oberland en behoort tot de vakantieregio Adelboden-Lenk-Kandersteg. Het stadje in de Zwitserse Alpen biedt het hele jaar door eindeloos veel mogelijkheden. In de zomerperiode, wanneer de weilanden in bloei staan, komen wandelliefhebbers aan hun trekken en in de winter wordt het stadje een echt winters sprookje. Vederlicht poedersneeuw, glinsterende sneeuwkristallen en prachtig verzorgde skipistes zorgen voor een waar skiparadijs. 

Het Berner Oberland staat bekend om zijn spectaculaire uitzichten, eindeloze berglandschappen, ongerepte natuur, heldere bergmeren en indrukwekkende watervallen.  Zo staat het bekende Oeschinenmeer in Kandersteg op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt het voor velen als het mooiste bergmeer van de Alpen beschouwd. 

De vriendelijke bevolking, huiselijke sfeer en idyllische chalets geven je een gevoel van thuiskomen. Het is niet voor niets dat het moto van deze regio #FeelTheLove luidt. 

Duurzaam naar Adelboden

Adelboden is perfect te bereiken met de trein. Zo neem je de trein in Brussel en ga je in Basel de grens over naar Zwitserland. Eenmaal in Zwitserland kan je met de Swiss Travel Pass over het hele land reizen met de trein, bus en boot. 

Wij stapten in Basel over naar een trein richting Bern en reisden vervolgens 30 km verder naar Spiez. Dat klein stadje ligt aan het meer ‘Thunersee’. Spiez is de perfecte plaats om na de lange treinreis een heerlijk hapje te eten. Het viersterren hotel Eden in Spiez heeft naast de garantie op een topovernachting ook een zeer goed restaurant. Terwijl je smaakpapillen worden verwend geniet je van een prachtig uitzicht over de Thunersee en de bergen.

Na een heerlijke maaltijd nemen we een bus, omhoog de bergen in totdat we uiteindelijk aankomen in Adelboden, onze eindbestemming! Vanop de berg zie je Spiez liggen en tussen de twee meren Thunersee en Brienersee lonkt de bekende stad Interlaken. 

Skiwalhalla in Adelboden

Adelboden is het eerste gecertificeerde alpien wellness-vakantieoord van Zwitserland. Een verblijf in het viersterren Wellnesshotel ‘The Cambrian’ is heel zeker een aanrader. Het hotel heeft een 360° uitzicht over de Zwitserse Alpen en geniet van een award-winning spa, hoogwaardige eetgelegenheden en luxueuze kamers. Een ideale plaats om tot rust te komen na een dagje skiën.

Adelboden-Lenk kent met zijn 210 km aan sneeuwpistes één van de grootste en meest aantrekkelijke wintersportgebieden in Zwitserland. Dankzij zijn ruime aanbod aan pistes is deze streek zeer geliefd bij zowel topsporters als de beginnelingen onder ons. 

Wij trokken onze latten aan. Onze skigids Marieke is Nederlandse en woont al jaren in de regio: ‘Bern is werkelijk een zeer aangename stad om te leven en te bezoeken. Wij komen regelmatig naar Adelboden, dan voel je je echt in een bergdorp. Alle accommodaties zijn hier, maar het is er nooit té druk. Het skigebied is vrij groot, en ook afwisselend: van beginners tot World Cup (lacht).’

Extreme afdalingen en een selfie op de reuzenschommel

Ieder jaar in januari leveren de beste skiërs ter wereld een strijd om de wereldbeker tijdens de ‘FIS Ski World Cup’. Deze prestigieuze wedstrijd vindt plaats op de legendarische Chuenisbärgli piste in de Adelboden-Lenk skiregio en kent het moeilijkste reuzenslalom traject van de hele wereld. Gedurende het hele skiseizoen is deze piste voor de waaghalzen onder ons geopend. Verwacht vooral op het einde een extreem steile en moeilijke afdaling. 

Een andere activiteit die zeker niet mag ontbreken tijdens je verblijf in Adelboden is een bezoek aan de ‘Giant Swing’ op de Tschentenalp. Deze reuzenschommel geeft je niet alleen kriebels in de buik, het is ook de perfectie plaats voor een selfie met de prachtige Zwitserse Alpen op de achtergrond. 

Zwitserse lekkernijen in authentieke bergrestaurants

De skiregio is rijk aan berghutten waar je heerlijk kan eten. Zo geniet je in het restaurant Bühlberg van traditionele Zwitserse gerechten met een modern tintje. Met een gezellige binnenruimte, prachtig zonneterras en een grote speeltuin voor de deur, is het restaurant de ideale plaats voor jong en oud om te genieten van een rösti of andere Zwitserse lekkernijen. 

Een aanrader om een hapje te eten als je gaat skiën op de VogellisiBerg is het bergrestaurant Sillerenbühl. Je geniet er niet alleen van de heerlijke snacks of de Silleren Burger, ook het adembenemend panorama op bijna 2000 meter hoogte zal ervoor zorgen dat je dit gezellige restaurant niet snel vergeet.

Met de gondola naar de Engstligenalp

Het laatste deel van onze reis naar Adelboden is het meest magische. De Engstligenberg staat niet alleen garant voor urenlang sneeuwplezier, er staat ook een onvergetelijke ervaring op je te wachten: slapen in een iglo. 

Vanaf Adelboden brengt een plaatselijke bus je naar het dalstation ‘Unter dem Birg’ en daar stap je over op de gondola die je naar de Engstligenalp brengt. Vanaf de kabelbaan word je getrakteerd op een spectaculair uitzicht over de bevroren Engstligen watervallen en over de 3243 meter hoge top van de Wildstrubel. 

Kaasfondue en slapen in een iglo

Overnachten in een ijshotel is een speciale ervaring. Het hotel werd in een paar dagen tijd opgetrokken bij de start van de winter. Op het einde van het seizoen met het warmere weer zal het opnieuw verdwijnen… 

Tijdens het inchecken in het Engstligenalp berghotel warmen we ons alvast op met een kop koffie of thee. ’s Avonds staat op het menu: kaasfondue in de iglo. We zitten in skikledij onder dekens op dierenhuiden rond de hete fonduepot: de temperatuur is rond het vriespunt, maar de sfeer van gezellig rond het vuurtje is er zeker. De ijsmeester begeleidt ons bij het diner: ‘Voor mij is dit mijn winteractiviteit, in de zomer als het hotel weggesmolten is moet ik een andere job zoeken. Eigenlijk weet ik momenteel nog niet wat ik ga doen…’

Na veel gesmolten kaas, en veel vodka en jenever als spoelmiddelen komt het grote moment: hoe slaap je in hemelsnaam in deze igloo? Ik besluit gewoon al mijn skikledij aan te houden, enkel de boots uit en onder de dekens… dat is eigenlijk wel lekker warm. Rustig slapen is moeilijk, elk geluid wordt hier op grote hoogte erg hoorbaar. Buiten waait de wind, en in vlagen gaat het naar het ochtendgloren.

Meer info vind je via deze links:

Adelboden-Lenk-Kandersteg

Berner oberland

Skiën in Adelboden-Lenk 

Slapen in een iglo op de Engstligenalp

Copyright foto's: © Tourism Adelboden-Lenk-Kandersteg

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Het superior viersterrenhotel Grischa vind je rechtover het station en vlakbij de kabelbaan en het centrum van Davos Platz. Dat prachtige hotel met duurzaamheidslabel biedt alle comfort voor mountainbikers en skiërs.

..."