Ligurië bekroond met 83 Blauwe Vlaggen voor kwaliteit en duurzaamheid

Ligurië staat opnieuw als eerste van de Italiaanse regio's in het klassement van de Blauwe Vlaggen. DE FEE - Foundation for Environmental Education heeft maar liefst 83 Blauwe Vlaggen uitgereikt aan Ligurische stranden en jachthavens. Daarmee mag Ligurië zich opnieuw kronen als dé Italiaanse regio met de meeste Blauwe Vlaggen.

De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens. Het is een erkenning voor de inspanningen die het strand of de jachthaven levert op het vlak van milieu- en duurzaamheidsmanagement, veiligheid, waterkwaliteit, bewustmaking en educatie, en afvalpreventie en -sortering. Wanneer een strand of jachthaven aan de 32 criteria voldoet, wordt aan deze plek een Blauwe Vlag toegekend door een internationale jury van het FEE (Foundation for Environmental Education). Wereldwijd werden er al zo'n 4250 Blauwe Vlaggen uitgereikt in 50 landen.

66 stranden en 17 jachthavens

Ligurië bewijst voor het veertiende jaar op rij koploper te zijn als het gaat om Italiaanse plaatsen met een Blauwe Vlag. De Italiaanse regio telt maar liefst 66 stranden en 17 jachthavens in 31 verschillende gemeenten met deze internationale milieuonderscheiding. De Ligurische badplaatsen, stranden en jachtgavens worden steeds beter aangelegd en hebben een uitstekende beoordeling voor de kwaliteit van het zwemwater, hotelgastvrijheid, toeristische informatie, impact en milieueducatie.

Dit jaar zijn er ook twee nieuwkomers in de lijst: Sori en Laigueglia. Sori is een klein schilderachtig kustplaatsje in de Levant, op vijftien minuten afstand van Genua en het legendarische Portofino. Sori staat voor zee, mooie stranden, buitengewone uitzichten, kliffen, een mooi oud stadscentrum, levendigheid en veel wandelpaden in het achterland. Laigueglia is dan meer een rustigere kustplaats, gelegen in de provincie Savona. Laigueglia is een van de weinige overgebleven authentieke kustdorpen in het westen van Ligurië.

Buitengewone biodiversiteit

Dat Ligurië uiterst fier mag zijn op zijn reputatie als meest duurzame Italiaanse regio staat zonder twijfel vast. "Een Blauwe Vlag herinnert bewoners en toeristen eraan hoe doorslaggevend ieders bijdrage is aan het behoud van onze habitat, des te meer in een regio als Ligurië die wordt gekenmerkt door een buitengewone diversiteit.", meldt ENIT - de Italiaanse Nationale Dienst voor Toerisme.

Meer info

Ontdek hier de lijst van alle Ligurische gemeentes met Blauwe Vlaggen in 2023.

 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan het Lago Maggiore in Stresa, Italië is het heerlijk ontspannen in het vijfsterrenhotel Villa e Pallazo Aminta.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."