De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Snuif het 17e-eeuwse leven letterlijk op via schilderijen in het Mauritshuis'

Het Nederlandse Mauritshuis in Den Haag geeft met z’n nieuwe tentoonstelling een extra dimensie aan het museumuitje. Bezoekers beleven de kunst namelijk niet alleen met hun ogen, maar ook met hun neus. Van vuile grachtengeur tot frisse bloemenaroma’s: de 17de-eeuwse schilderijen geven al hun geheimen prijs. AD.nl meldt op 23 februari 2021 in een artikel dat de tentoonstelling ‘Vervlogen- Geuren in kleuren’ toegankelijk is van zodra het Mauritshuis weer opent.

De tentoonstelling telt zo’n 50 schilderijen, tekeningen en objecten die de bezoekers meenemen in de geschiedenis van de geportretteerde kunst. Met 8 bijhorende geurdispensers dus. Het bouquet aan snufjes is behoorlijk gevarieerd: van onaangename lichaamsgeurtjes waarvoor je je neus liever dichtknijpt tot de fruitige aroma’s van wilde bloemen of de reuk van tabak, koffie, thee en kruiden uit andere, exotische werelddelen. En dat allemaal met je neus boven een dispenser.

Verse watermeloenen en stinkend slachtafval

Van Abraham Mignon’s bloemen en overrijp fruit vergezeld van de geur van een vers gesneden watermeloen tot Jan van der Heyden’s idyllische schilderij van een waterrijk tafereel op een mooie zomerdag. Voeg hier een rijk geurpalet aan toe en het plaatje verliest meteen wat van z’n sprookjesachtige karakter. Want je denkt bij het observeren van het schilderij natuurlijk niet meteen aan de afwezigheid van een modern rioleringssysteem, koelkast, deodorant of wasmachine. Ik heb me ook nog nooit afgevraagd hoe een gracht zo’n 400 jaar geleden rook. Naar stinkend vis- en slachtafval, rottende groente en de inhoud van riolen en goten? Ach, da’s als je er bij nadenkt eigenlijk geen verrassing. Terwijl de arme huisvrouwen hun was deden in dat vuile water, paradeerden de rijke dames door de straten met een ‘reukbol’ rond hun hals. Het kostbare modeaccessoire dat bescherming gaf tegen gevaarlijke lucht kan je tijdens je bezoek trouwens ook bewonderen. De tentoonstelling is dus een ontdekkingstocht voor al je zintuigen en nog zeker te bezoeken tot 29 augustus 2021.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In Valkenburg, in het schitterende Ingendael, op 10 minuten rijden van Maastricht, ligt Château St. Gerlach. Een landgoed vol herinneringen en met een overweldigende schoonheid en grandeur.

..."
"

In het heuvellandschap van Zuid-Limburg bevindt zich het Parkhotel Het Gulpdal. De familie Huls baat het viersterrenhotel uit in Slenaken, een pittoresk dorp met authentieke vakwerkhuizen. Het hotel heeft een prachtige ligging in het dal van de rivier Gulp.

..."
"

Mooi midden het snijpunt van Nederland, Duitsland en België vormt Hotel Winselerhof een oase van rust, natuur en genieten. Het behoort tot de Zuidlimburgse Oostwegel Collection. Een absolute aanrader is het exquise restaurant Pirandello, waar men de smaak van Italië serveert.

..."
"
Net achter het Maastrichtse Vrijthof vind je het Kruisherenhotel: een oude kerk met kloostercomplex van de monnikenorde der Kruisheren. De bouw werd begin van de zestiende eeuw afgerond, binnenin is de design supermodern.
..."
"

Het iconische Hilton Amsterdam, doordrenkt van geschiedenis en raffinement, ligt in het chique residentiele Amsterdam-Zuid.

..."
"

Hilton Rotterdam ligt in het hartje van de stad; een plek vol cafés, restaurants, shops en musea.

..."
"

Het DoubleTree by Hilton Royal Parc Soestduinen ligt in de bossen. Je voelt je als een koning in de luxe kamers met balkons die uitzicht bieden op de bossen en de golfbaan met 9 holes.

..."
"

Hilton Amsterdam Airport Schiphol biedt het perfect begin van de vakantie.

..."
"
Het is een erg comfortabel hotel op het Noordzeestrand, op een kilometer van het (enige) dorp. Alleen wie hier woont, mag met een wagen op het eiland rijden, dus de rust is op Vlieland absoluut. 
..."
"

Peter en Heleen Faas hebben in het gereputeerde Hotel Noordzee in Cadzand een onvervalste New England annex Cape Cod-stijl geïntroduceerd, met veel wit geschilderd hout, maritieme details en vlotte River Woods-kleurtjes. Het hotel beschikt over 62 kamers opgesplitst in tien categorieën.

..."