De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Rubenshuis'

Het Antwerpse Rubenshuis is sinds januari 2023 gesloten wegens grondige renovatiewerken. Tijdens opgravingen aan de historische woning van de iconische barokschilder ontdekten archeologen nu resten van een 16e-Eeuwse calvinistische tempel. Dat schrijft VRT NWS in een artikel op 17 september 2023.

De eerste fase van de grootschalige renovatie begon met de herinrichting van de tuin en de installatie van buffertanks, infiltratiebekkens en een nieuwe fontein. Tijdens de werken in het zuidelijke tuindeel kwamen er nu sverrassende overblijfselen aan het licht: vier bakstenen zuilen die de geschiedenis van een 16e-eeuwse calvinistische tempel onthullen, daterend uit het tumultueuze jaar 1566 van de Beeldenstorm in Antwerpen.

Een scharniermoment in de Antwerpse geschiedenis

In werkelijkheid stamt de 16e-eeuwse calvinistische tempel uit een tijdelijke periode van religieuze vrede na de opkomst van verschillende protestantse gemeenschappen. Het stadsbestuur zette voor het eerst de poorten open voor calvinisten en lutheranen, die binnen de stadsmuren hun erediensten mochten vieren. Dit alles met het doel om de handelsbelangen te bevorderen. Nochtans heeft de tempel maar acht maanden standgehouden. Toen landvoogdes Margaretha van Parma opnieuw controle kreeg over Antwerpen, werd de calvinistische tempel afgebroken om de soldaten te betalen. Vader Rubens was zelf een overtuigd calvinist. Ironisch wel, dat zoonlief Peter Paul Rubens zijn atelier en woning uiteindelijk bouwde op de restanten van een calvinistische tempel. Het vernieuwde museum zal pas in 2027 heropenen, ter gelegenheid van de 450e verjaardag van Rubens. Benieuwd naar wat de archeologen tijdens hun vier jaar durende opgravingen en renovatiewerken nog zullen ontdekken. Op dezelfde locatie vonden ze immers ook al overblijfselen van een geitenleerlooierij uit de 14de eeuw!

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert curator Amber Francken van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek