De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Reizen zonder bagage naar Japan'

Japan Airlines lanceert een testproject waarbij reizigers zonder bagage aan boord gaan. Geen zorgen: er is geen naakt parade nodig, je huurt je kleding gewoon ter plaatse. De luchtvaartmaatschappij daagt je hiermee uit om niet alleen gemakzuchtiger, maar dus ook anders te reizen. Dat betekent minder CO²-uitstoot en méér positieve impact. Dat schrijft National Geographic in een artikel op 13 september 2023.

We kennen allemaal dat gevoel: de opwinding van een reis in het vooruitzicht mét de nodige “inpakstress”. Deze stress verdwijnt nu wanneer je naar Japan vliegt. Met Japan Airlines vliegen betekent je bagage thuislaten en verschillende kledingsets huren voor je vakantie, rechtstreeks bezorgd bij je hotel. Dit gloednieuwe initiatief, “Any Wear, Anywhere”, wordt getest op verschillende vluchten naar Japan tot en met augustus 2024.

10 kilo bagage minder betekent 7,5 kilo aan CO²-uitstoot bespaard

Maar hoe kan de luchtvaartmaatschappij weten welke kleding je wilt dragen wanneer je in Japan arriveert? Een zakelijke afspraak in Osaka vraagt om een formeel kostuum terwijl je voor een citytrip naar Tokio liever flaneert in een casual outfit. Bij de keuze van je kledingpakket geef je daarom een aantal voorkeuren door: denk aan het seizoen en de stijl. De kosten voor de volledige huurperiode variëren tussen de 30 en 45 euro, een absolute meevaller dus! De kleding die Japan Airlines verhuurt, bestaat trouwens uit tweedehandskleding of overschotten van kledingmerken. Met het innovatieve idee van bagagevrij reizen wordt vliegen een stuk milieuvriendelijker. Hoe dan? Met minder bagage wordt het vliegtuig lichter. Lees: minder brandstofverbruik en een lagere CO²-uitstoot. Voor elke tien kilo bagage die je thuis achterlaat, bespaar je het milieu ongeveer 7,5 kilo aan CO2-uitstoot! Na afloop van de testperiode zal de luchtvaartmaatschappij de werkelijke brandstofbesparing en CO2-uitstootgegevens grondig evalueren. Maar wat als je gehuurde kleding niet zo comfortabel draagt? En wat met je extra kilo’s aan gekochte souvenirs op de terugvlucht? Benieuwd of dit concept aanslaat!

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert curator Amber Francken van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek