Beleef een magische winter in Wallonië

Het belooft een magische winter te worden in Wallonië. Je kan er niet alleen terecht voor de gezelligheid van de talloze traditionele kerstmarkten maar ook voor het allereerste lichtfestival van Wallonië in Bergen. Verlies jezelf in de magie van fonkelende lichtjes en sfeervolle kerstmarkten.

Sfeervolle kerstmarkten

Voor Kerstmis is Wallonië feestelijk uitgedost en nodigt je uit om één van zijn magische kerstmarkten te ontdekken. Wat dacht je van een kerstmarkt op een bijzondere locatie zoals de Abdij van Maredsous, het Kasteel van Havré of de Abdij van Stavelot? Toeristische stadjes zoals Durbuy of Dinant, verwennen bezoekers tijdens het eindejaar nog eens extra met de gezelligheid van hun kerstmarkten. Ten slotte pakken natuurlijk ook de grote Waalse steden uit, zoals Namen en Bergen met bijzondere randanimaties bij hun kerstmarkten. En niet te vergeten: Luik met de oudste kerstmarkt van het land en de lokale kerstfolklore die zich het beste rond een glaasje pékèt (lokale jenever) laat beleven.

'Mons en Lumières'

Naast zijn grote kerstmarkt heeft Bergen nog iets unieks in petto deze winter. De culturele hoofdstad van Wallonië organiseert het allereerste lichtfestival ooit in het Waalse Gewest: 'Mons en Lumières'.

Gedurende 8 avonden, van 25 tot 28 januari en van 1 tot 4 februari, wordt het historische en middeleeuwse centrum van Bergen volledig omgetoverd. 25 lichtinstallaties langs een parcours van 3 km zullen de stad onderdompelen in kunst en licht. Voor deze eerste editie, en om de 100ste verjaardag van het surrealisme te vieren, zal het parcours zich richten op surrealisme en poëzie. De Schotse kunstenaar Robert Montgomery zal er een gastoptreden verzorgen.

Het artistieke parcours is voor iedereen toegankelijk en geheel gratis en belicht lokaal, nationaal en internationaal talent. De lichtinstallaties en betoverende projecties zijn bedacht in samenwerking met de kunstenaars, lokale en regionale bedrijven, omwonenden en het grote publiek. 'Mons en Lumières' dient een nationaal evenement te worden, waarbij veel middelen worden ingezet om de bezoekers een unieke ervaring te bieden.

Praktische info

Alle info over de verscheidene kerstmarkten in Wallonië vind je hier terug. 
Het lichtfestival in Bergen is open voor publiek telkens van 18u30 tot middernacht tijdens de periodes van 25 tot 28 januari en van 1 tot 4 februari 2024.

Copyright foto: © Mons en Lumière - Magic Monkey
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In het bruisende centrum van het mondaine Zoute in Knokke-Heist ligt het prestigieuze boetiekhotel Hotel Britannia. Een oase van rust aan onze Belgische Kust. 

..."
"

Aan de oevers van de adembenemende meren van l'Eau d'Heure bevindt zich viersterren etablissement Golden Lakes Hotel. De geschikte luxueuze uitvalbasis om deze fascinerende groene omgeven te (her)ontdekken. 

..."
"
Hotel Bero is geschikt voor gezinnen met kinderen die een onvergetelijke vakantie aan de Belgische Kust verlangen. Op vijf minuutjes wandelen van de zeedijk is het de perfecte locatie om de kust te ontdekken.
..."
"
GRANDE selecteerde dit hotel omwille van zijn unieke kamers en gunstige ligging. In het D-Hotel in Kortrijk zal je genieten van een ontspannend en zorgeloos verblijf. 
..."
"

Een juweeltje van een hotel, gehuisvest in een zeventiende-eeuws herenhuis langs de schilderachtige reien in hartje Brugge.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Op een van de heuvels net buiten het centrum van Spa, bevindt zich het viersterrenhotel Radisson Blu Balmoral Hotel. Het is dé ideale plek om te ontspannen en het centrum te bezoeken.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
In ‘Nieuw Brugge’ niet ver van het station vind je Radisson Blu Hotel Brugge. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. Het is een prachtige moderne uitvalsbasis om de stad te bezoeken.
..."
"
Hotel Julien bevindt zich in twee historische gebouwen, omgeven door groene terrassen. Het biedt je heel wat stijl en comfort. De loungeruimte, een relaxerende plaats met boeken en magazines, leidt je naar de stijlvolle bar, waar je op je wenken bediend wordt.
..."
"

Verblijf in het vijf-sterren hotel van Brugge en ervaar een weekend vol luxe en cultuur! Iedere kamer en suite weerspiegelt de historische schoonheid van dit 15e eeuwse paleis, de voormalige residentie van de Hertogen van Bourgondië.

..."
"

In hotel Radisson RED Brussels geniet je van de levendige sfeer, de kunst, de muziek. Dit is de Europese hoofstad: ook voor Belgen is er veel te ontdekken!

..."