10 jaar UNESCO Werelderfgoed Bergpark Wilhelmshöhe in Kassel

Van het Hercules-monument op duizelingwekkende hoogte tot slot Wilhelmshöhe met zijn belangrijke collectie schilderijen, dat is Europa's grootste bergpark vol attracties in Kassel. Geen wonder dus dat ook het UNESCO Werelderfgoedcomité enthousiast was over dit unieke landschapspark en het 10 jaar geleden tot universeel erfgoed van de mensheid verklaarde.

In het noorden van Hessen ligt Kassel. Deze metropool kent een mooie combinatie van sprookjes en modernisme. Je vindt er bijvoorbeeld vele musea. Zo is er voor elke kunstliefhebber een plekje naar zijn of haar smaak voorzien. De gebroeders Grimm schreven hier tussen 1812 en 1815 veel van hun sprookjes. In Museum Grimmwelt leer je Jacob en Wilhelm kennen: niet enkel hun sprookjes, maar ook hun grote invloed op de Duitse taal. Dat alles in een tour 'Van A tot Z doorheen de wereld van de gebroeders Grimm'. En ook het werk van de derde broer schilder Ludwig Emil komt aan bod.

Binnen de stadsgrenzen ligt het Bergpark Wilhelmshöhe met het wereldberoemde slot. Ook het burchtruïne Löwenburg, geïnspireerd door landgraaf Willem IX, is een ode aan de sprookjesachtige sfeer uit de middeleeuwen. Sluit een dagje shoppen of citytrippen af met een ontspannen wandeling in het bergpark. De verlichte fonteinen voegen een vleugje magie toe aan je bezoek na zonsondergang.

Beleef het Bergpark virtueel

Het 10 jarig UNESCO jubileum wordt natuurlijk gevierd: met een gevarieerd programma, rondleidingen, festivals en een bijzondere tentoonstelling in Schloss Wilhelmshöhe. Onder het motto 'Bergpark Reloaded' biedt het een fascinerende inzicht in de planning en uitwerking van het ambitieuze barok bouwproject zoals initiëel gewild door landgraaf Carl von Hessen-Kassel. Speciaal voor de jubileumtentoonstelling is er ook een digitale maquette gemaakt, zodat bezoekers het virtueel kunnen beleven.

Levendig spektakel: waterpartijen 

Nog tot 3 oktober kan je de meer dan 300 jaar oude waterpartijen bewonderen. Die inspireren mensen van over de hele wereld. Ze zijn gigantisch en - niet alleen naar barokke maatstaven - een technisch hoogstandje. Ervaar zelf hoe het koele water via meerdere stations het dal in stroomt. In twee uur zie je hoe het water zich door historische pijpen beweegt en uitmondt bij pittoreske eindhaltes zoals de cascades voor Hercules, de Steinhöfer-waterval, de Duivelsbrug en het aquaduct.

Internationaal Lichtkunstfestival

Van 29 september tot 3 oktober viert een nieuw, spectaculair evenement de première van 'BergparkLeuchten'. Een weekend lang wordt het UNESCO Werelderfgoed getransformeerd in een verlicht droomlandschap met groot licht en video projecties, lichtkunstwerken van internationale kunstenaars en een sprookjesachtig verhaal.

Verheug je op een veelzijdig jubileumjaar en ontdek nog meer reis- en avonturen tips op wowkassel.de

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de German National Tourist Board.

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Kassel 

Museum Grimmwelt

Bergpark Wilhelmshöhe

Löwenburg

wowkassel.de

Copyright foto's: © Lookphotos, Günther Bayerl, Kassel Marketing GmbH, Florian Trykowski

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek