Volg de sporen van de Eerste Wereldoorlog door de Belgische Westhoek

De Westhoek is de ideale setting voor eindeloze fiets-en wandeltochten voor wie een daguitstap plant aan de kust. De gezellige dorpjes en historische stadjes maken je bezoek magisch. Voor de geschiedenisliefhebbers is dit de plek bij uitstek door de vele oorlogsrestanten. Binnen het project LANDSCAPES | Feel Flanders Fields worden er heel wat activiteiten en evenementen georganiseerd waarbij je het landschap van de Eerste Wereldoorlog verkent. 

  Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dekust.be.

Tal van musea, sites en begraafplaatsen verwonderen je met het oorlogsverleden. Heel wat WO I monumenten en begraafplaatsen werden recent erkend als Unesco-werelderfgoed. Hieronder vind je een aantal suggesties die je uitstap een extra dimensie geven met de magie van De Westhoek. 

Sporen in het Landschap

In Diksmuide kan je sinds 30 juni de tijdelijke Expo “Sporen in het Landschap” in Museum aan de IJzer bezoeken. De verborgen schatten van de IJzertoren staan daar op je te wachten. Zo kan je het politiek verhaal en de symboliek via audio en tekst ervaren. Vanuit vogelperspectief kan de crypte bekeken worden en beleef je ook de transformatie van het landschap in de panoramazaal. Onzichtbare sporen zijn zichtbaar dankzij de nieuwe digitale dimensie. 

Fietsen in de Westhoek

Langs de sporen van het WO I verleden toont de Westhoek haar charme door hopvelden, wijngaarden en glooiende heuvels. Wat een uitnodiging is om met de fiets de sporen van de Eerste Wereldoorlog te volgen. Zo heb je in Diksmuide de tijdelijke Fietsroute Charles Fouqueray, over een Franse marinefusilier. De route brengt je langs verschillende relicten die de aanwezigheid van Fransen in de frontstreek in de kijker zetten. De Fietsroute Het Lint brengt je weer achter het voormalig Duitse Front en zet minder bekende plekken in de kijker rond Koekelare. Tijdens je fietstochten kom je ook voorbij landschapskunstwerken die vergeten of verdwenen Eerste Wereldoorlog sites terug vatbaar maken.De kunstwerken zijn een realisatie van Regionaal Landschap Westhoek, onder de noemer 'Onzichtbaar Landschap'.

Wandelen in de Westhoek

Ook al wandelend kan je een aantal WO I-sites bezoeken. Verschillende wandelingen brengen je naar plaatsen die je doen stilstaan bij het verleden. Zo word je met Venster op Vleteren op interactieve wijze uitgelegd hoe Oostvleteren er vroeger uitzag. De wandeling brengt je in iets meer dan 5 kilometer langs kijkboxen met foto’s van meer dan 100 jaar geleden. Het heden vergelijken met het verleden brengt je tot ontluikende conclusies. 

Meer informatie vind je via de volgende links: 

De Westhoek

Museum aan de IJzer

Fietsroute Charles Fouqueray

Fietsroute Het Lint

Venster op Vleteren

Volledig programma LANDSCAPES | Feel Flanders Fields

Copyright foto's: Westtoer

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek