Unieke belevenis dichtbij huis: Waterloo

Kom en bewonder met ons Waalse steden die elk met hun uitzonderlijk historisch erfgoed, prachtige landschappen en charmante steden je verblijf extra pit geven. Op 18 juni 1815 werd Napoleon in Waterloo verslagen door de legers van Blücher en Wellington. Daar had Wellington zijn hoofdkwartier en schreef hij zijn overwinningsspeech. Ineens werd de stad beroemd. Lees hier wat de stad nog meer in petto heeft! 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met 

De Slag bij Waterloo is internationaal gekend door de aangelegde heuvel met de gietijzeren Leeuw. Als een van de bekendste monumenten van België werd het opgericht tussen 1823 en 1826. Naar verluidt raakte de Prins van Oranje daar gewond in 1815 toen hij het bevel voerde over het eerste korps. Na 226 treden word je aan de top van het monument verwelkomd door een uitzonderlijk panorama. Dankzij de oriëntatietafel heb je een mooi overzicht van de bewegingen van de troepen en het belang van haar ligging. De omgeving nodigt ook uit om al fietsend en wandelend de sporen van de Slag te volgen in haar prachtige landschap. 

Sporen van de Slag

Waterloo spreekt jong en oud aan door geschiedenis te combineren met het heden op een manier die iedereen raakt. Een aantal bijzondere plekken in de stad tonen je hoe relevant dat nog steeds is. De laatste veldslag van Napoleon blijft haar plek eisen in het dagelijks leven van de stad. Niet alleen kan je tot in de details te weten komen wat er destijds allemaal plaats had gevonden of wie er aanwezig was. Je kan er ook de goedbewaarde oorlogswapens, kleding, illustraties en authentieke voorwerpen bewonderen die de Slag eren. 

Het Wellington Museum, een voormalige herberg, was de plek waar de hertog van Wellington verbleef tijdens de Slag bij Waterloo. Hier schreef hij zijn overwinningsrede. Het museum focust op de rol en betrokkenheid van alle landen door het conflict in kaart te brengen. Ook de gevolgen en de uitkomst komen uitvoerig aan bod. Je vindt er boeken met raadsels en tentoonstellingen gemaakt van Playmobil bouwstenen. 

Op de locatie van de Hoeve van Mont-Saint-Jean stond een geïmproviseerd ziekenhuis voor de geallieerden. De site heeft ook de brouwerij die Waterloo produceert, een distilleerderij en een boetiek met lokale producten. 

Na de Slag bij Waterloo werd de Sint-Jozefskerk een gedenktempel voor Wellington. Dat was ooit een koninklijke kapel uit het einde van de 17de eeuw, omgebouwd tot een kerk. Het gebouw, gekenmerkt door zijn koepel en zijn zuilvormige portiek, mengt barokke en neoklassieke stijlen.

Onze favoriete plekken

In 1842 werd het Kasteel van Terhulpen gebouwd in opdracht van de Markies van Béthune. Dat is geïnspireerd op de modellen van de kastelen van de Loire en omringd door een tuin in Franse stijl met decoratieve beelden. 

In de Kasteelboerderij, in het hart van het Solvaypark van Terhulpen, toont Stichting Folon het grafische werk van de gelijknamige kunstenaar. De originele en interactieve museografie, bedacht door Jean-Michel Folon zelf, brengt je volledig in de ban van zijn werk en wereld. Muziek, licht en optische effecten tonen je een andere dimensie van zijn kunst. In het Folon museum vind je ook ander artistieke uitingen aan de hand van tijdelijk tentoonstellingen en ateliers. Na het bezoek aan het museum, kan je een rondleiding door het Solvaypark boeken. Het is een van de mooiste landschapsparken van België. 

Het bos van Bruyères bevindt zich in het oude gedeelte van het Zoniënwoud en is niet ver van de stad. Met haar unieke fauna en flora is het een baken van rust. De prachtige wandelpaden nodigen je uit om ze te verkennen. 

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Copyright foto's: visit Wallonia
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek