Trip door Trentino: bezoek langs 5 wijnmakers

De wijnregio Trentino is bij ons niet zo gekend. Maar de plaatselijke druiven geven best prettige wijnen: Marzemino, Teroldego en Nosiola zijn de lekkerste. En ook mousserende wijnen vind je er, zoals de TrentoDOC. Trentino is een autonome provincie binnen Italië, met mooie landschappen aan de Zuidkant van de Alpen. De wijnbouw is er vaak op het vlakkere gedeelte te vinden, en daarom worden de wijnstokken opgebonden in de pergola stijl. Om de maximale invloed van de zon te krijgen en om de druiven goed te ventileren is deze snoeitechniek hier al eeuwenoud in gebruik.

De noordelijke wijnmakers rond de Giro del Vino 50

Ten noorden van de hoofdstad Trento fietsen we een stuk van de Giro del Vino 50. Dat zijn nieuw uitgetekende routes in de heuvels, van wijndomein naar wijndomein. De routes leveren mooie vergezichten, en de stops bij de wijnmakers onderweg zijn echte ervaringen. Ons eerste bezoek is net buiten Trento in Pressano-Lavis bij Maso Poli. Hier staan de zussen Togn aan het roer. De Maso is een oude boerderij op de heuvel, die in 2000 werd aangevuld met een ultra modern wijnhuis, prachtig ingenesteld in de heuvel met blik op de rivier Adige en de vallei. In de unieke wijnkelder creëert Maso Poli een aangename combinatie van traditionele en moderne technieken tijdens alle fasen van de wijnbereiding. De druiven, afkomstig van verschillende wijngaarden, worden apart verwerkt, zodat de kenmerken van het gebied bewaard blijven.

We dalen af naar de vallei en rijden voorbij Mezzocorona het landgoed van de familie Donati op. Elisabetta is de kleindochter van stichter Luigi: een moderne twintiger die de leiding heeft overgenomen van vader Marco en moeder Emanuela. Ze verwelkomt ons tussen de wijnranken: ‘Ik vind het veel leuker om onze wijnen te laten proeven in de natuur en tussen de ranken. Dat geeft toch een extra dimensie.’ Als hoogtepunt van de proeverij presenteert ze de Teroldego Sangue di Drago: ‘Het is onze topwijn, gemaakt van de plaatselijke druif Teroldego’. Deze wijn wordt geproduceerd in beperkte oplage en selecteert de beste druiven van Teroldego afkomstig van Marco Donati's wijngaard aan de voet van de Mezzocorona kastelen. In deze historische wijngaard zijn de wijnstokken zelfs 90 jaar oud, wat zorgt voor een hogere complexiteit en balans van de geproduceerde druiven. Volgens de plaatselijke legende dankt de wijngaard zijn oorsprong aan het bloed dat een verschrikkelijke draak over de grond verspreidde en uit deze bevruchtingsdruppels werden de eerste Teroldego 'Drakenbloed' wijnstokken geboren.

L’Azienda Agricola Francesco Moser

Naar onze volgende afspraak is het even zoeken. L’Azienda Agricola Francesco Moser is het wijndomein van oud-wielerkampioen Francesco Moser, net buiten Trento in Palu di Giovo in het dorpje Gardolo di Mezzo. Onze GPS geeft de geest, en dus vragen we de weg aan enkele plaatselijke inwoners. De bereidwilligheid is groot, maar de instructies niet helder, zelfs tegenstrijdig… Uiteindelijk vinden we het domein, het ligt een beetje verborgen in de heuvels. De officiële naam is Maso Warth, een oude bischoppelijke residentie. Francesco Moser heeft de leiding overgedragen aan zoon Carlo en neef Matteo. Ze produceren wijnen onder het label Warth, maar vooral mousserende TrentoDOC onder de naam Moser.

Carlo leidt ons binnen in de proefruimte en installeert een rij prachtige flessen. ‘Ziehier onze meest opvallende fles: de schuimwijn 51.151, de eerste Metodo Classico mousserende wijn die in 1984 door onze familie werd geproduceerd. De naam verwijst naar het uurrecord dat mijn vader datzelfde jaar vestigde in Mexico City. Verder produceren we nog drie superieure Moser schuimwijnen volgens dezelfde Metodo Classico. De eerste is de Brut Nature, een TrentoDOC mousserende wijn met meer dan 60 maanden rijping op de wijnmoer, geboren uit het kunstige mengen van de beste Chardonnay basiswijnen uit Maso Warth en de Cembra Vallei. De Blauen Blanc de Noirs is een Extra-Brut TrentoDOC die uitsluitend wordt gemaakt van met de hand geoogste Pinot Nero-druiven en die 72 maanden op fles rijpt. En tot slot is er de rosé, uitsluitend gemaakt van Pinot Noir druiven, in lijn met de rest van ons TrentoDOC-assortiment dat zich richt op het tonen van het volledige potentieel van Pinot Noir en tegelijkertijd een mooie expressie van onze regio Trentino.’ Carlo toont het logo van het label Warth: ‘Het logo werd gecreëerd door de kunstenaar Paolo Tait, een schilder en beeldhouwer uit Trentino, maar vooral een vriend des huizes die de essentie van het bedrijf als geen ander kent. Warth is een reeks witte en rode wijnen, gemaakt van druiven die met de hand worden geoogst in de wijngaarden op de heuvels van Trento en in de Cembra vallei. Het zijn Trentino DOC en Vigneti delle Dolomiti IGT territoriale wijnen, gevinifieerd en gerijpt in de Maso Warth wijnkelder.’

De zuidelijke wijnmakers

In het zuiden van Trentino in Avio bezoeken we wijnmakerij en agriturismo Vallarom. Uitbaters Filipo en Barbara combineren wijnbouw en het ontvangen van gasten. Ze toverden de oude boerderij op het domein om in een prachtig vakantieverblijf voor agriturismo voor 8 tot 10 personen. Hier kunnen reizigers ten volle genieten van de rust tussen de wijngaarden. Na een rondleiding door de wijngaarden op de heuvel naast de Maso, biedt Filipo ons een uitgebreide wijnproeverij aan, gecombineerd met het proeven van streekgerechten die Barbara ter plekke bereidt. Het is een prachtige ervaring in een unieke warme sfeer. Filipo spreekt vlot Frans: 'Ik heb de wijnstiel geleerd in Frankrijk, en daar ook de taal opgepikt. Voor mij is het belangrijk om zo ecologisch mogelijk te werken, en tegelijkertijd een zeer hoge kwaliteit te leveren. Zowel wat onze wijnen betreft als voor onze agriturismo (lacht).'

We geven ons nog een laatste keer over aan de lokale delicatessen in Caso del Vino Vallagarida in Isera, een traditioneel Italiaans restaurant waar de nadruk ligt op wijn en het proeven van streekgerechten. Het authentieke restaurant biedt een uitgebreide collectie van plaatselijke wijnen. Aanpalend is er ook een museum over die plaatselijke wijnen. Vanop het terras genieten we van een adembenemend uitzicht over de vallei. De Adige rivier scheidt het dorp Isera van het stadje Rovereto. Wanneer de ober vraagt wat ik als aperitief wens en ik een biertje bestel, trekt hij zijn wenkbrauwen op: ‘We serveren hier enkel wijn mijnheer, het is hier tenslotte een wijnmuseum’.

Meer info vind je via volgende links: 

Trentino

Rovereto

Giro del Vino 50

Moser 

Masopoli

Marco Donati

Vallarom

Casa Del Vino

Copyright foto's: Nicola Cagal, Le Origini, Collini di Trento, Moser Trento, Casa del Vino, Martina Vanzo
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek