Thüringen is een schatkamer van UNESCO-sites en natuurlijke pracht

In het hart van Duitsland, op iets meer dan 500 km van Brussel, ligt Thüringen. De Duitse deelstaat is niet alleen de geboorteplaats van de Duitse tuinkabouter en glazen kerstboomversiering, het is ook de trotse eigenaar van vier UNESCO Werelderfgoed vermeldingen. Van de culturele verrassingen van 'Klassiek Weimar' en 'Bauhaus Weimar' tot het majestueuze 'Wartburg'-kasteel en het betoverende 'Nationaal Park Hainich', Thüringen schittert als een unieke bestemming die een brug slaat tussen natuurlijke pracht en historische schatten.

Wartburg: een reis door duizend jaar Duitse geschiedenis en cultuur

In het stadje Eisenach, in het westen van de deelstaat Thüringen, rijst het Wartburg kasteel majestueus op, als een krachtig symbool van Duitse eenheid. Het kasteel wordt in verband gebracht met heel wat gebeurtenissen uit de Duitse geschiedenis en was een inspiratiebron voor belangrijke personen. Zo vertaalde Martin Luther er het Nieuwe Testament naar het Duits, wat leidde tot een uniforme Duitse taal. Bovendien wordt het kasteel geassocieerd met de legendarische zangersoorlog, de bakermat van de Duitse literatuur. Ook de Duitse componist Richard Wagner liet zich door het kasteel en zijn legendes inspireren bij het schrijven van zijn bekende opera Tannhäuser. 

Als erkenning van de historische en culturele waarde, werd de Wartburg in 1999 opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst als het 'ideale kasteel'. Het unieke Palas, een prachtig 12de-eeuws residentiegebouw, maakt ook deel uit van het erfgoed. Bezoekers maken in het kasteel een betoverende reis door bijna duizend jaar geschiedenis met een permanente tentoonstelling, tijdelijke tentoonstellingen en diverse culturele evenementen. Als kers op de taart onthult het kasteel een prachtig panorama van groene bossen en het idyllische stadje in het dal. 

Hainich Nationaal Park: waar natuur haar eigen weg mag gaan

Het Hainich Nationaal Park, te midden van het driestedengebied van Eisenach, Bad Langensalza en Mühlhausen, is een ware schat voor natuurliefhebbers. Over een oppervlakte van maar liefst 75 km2 strekken loofbomen zich uit tot bijna aan de hemel, terwijl zeldzame diersoorten hier hun jongen grootbrengen, weg van de menselijke drukte. 

Op 31 december 1997 werd het zuidelijke deel van Hainich aangewezen als nationaal park, waar de natuur haar eigen weg mag gaan. Het park draagt ook de prestigieuze titel van UNESCO Werelderfgoed. Het is een van de enige plekken ter wereld waar de laatste overblijfselen van uitgestrekte, ongerepte beukenbossen met Midden-Europese kenmerken op kalksteen te vinden zijn. 

Naast een walhalla voor wandel- en fietsliefhebbers, biedt het park nog zoveel meer. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om op het boomkroonpad op ‘het dak van het oerbos’ te wandelen. Via een houten pad, of touwbruggen, krijgen bezoekers de kans om boven de bomen te wandelen en te genieten van een uitzonderlijk mooi uitzicht. 

Bauhaus Weimar: de bakermat van een revolutionaire beweging

De cultuur- en universiteitsstad Weimar is een rijkdom aan UNESCO Werelderfgoed. Zowel ‘Klassiek Weimar’ als ‘Bauhaus Weimar’ prijken op de prestigieuze lijst en nemen ons mee naar 19 bijzondere locaties.

Ruim een eeuw geleden opende de Bauhaus school haar deuren in Weimar. De oprichter, Walter Gropius, kon toen nog niet weten dat de revolutionaire ideëen van de Bauhaus beweging tot op de dag van vandaag het werk van veel architecten en ontwerpers zouden beïnvloeden. Hoewel er in heel Thüringen authentieke Bauhaus locaties terug te vinden zijn, is zeker Weimar, als bakermat van de stroming, een bezoek waard. Het hoofdgebouw van de ‘Bauhaus universiteit’, het ‘Haus Am Horn’ en de ‘Henry-Van-de-Velde Bau’ zijn drie iconische Bauhaus-locaties die de revolutionaire ideeën van toen belichamen. Alle drie de gebouwen kregen in 1996 de Werelderfgoedstatus van UNESCO. 

Weimar's culturele schatkamer: In het voetspoor van beroemde intellectuelen

Klassiek Weimar biedt een schat aan culturele rijkdom en literaire geschiedenis. Met zestien locaties, waaronder het Goethehuis, Schillerhuis, de Hertogin Anna Amalia bibliotheek en de historische Friedhof begraafplaats waar zowel Goethe als Schiller rusten, is deze stad een oase voor kunstliefhebbers en geschiedenis enthousiastelingen. Op elke hoek wachten ontmoetingen met de erfenis van gevierde intellectuelen die hun sporen hebben nagelaten in de stad. Schilders, schrijvers, dichters, musici en filosofen vonden hier een inspirerend thuis. Wolfgang Goethe, Johann Sebastian Bach, Franz Liszt, Friedrich Schiller en Walter Gropius, hun aanwezigheid is nog steeds voelbaar in de geest van Weimar. Terwijl je door de geplaveide straten wandelt, word je omringd door prachtige architectuur die de grandeur van vervlogen tijden belichaamt. De stad lijkt bij elke stap te fluisteren over haar roemrijke verleden.

Ontdek het werelderfgoed in Thüringen hier!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de German National Tourist Board.

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Thüringen

Wartburg kasteel

Hainich Nationaal Park

Copyright foto's: © Christiane Würtenberger/CMR, Dominik Ketz
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek