Overwinteren in Noord-Frankrijk: actief, kunstig en magisch

De Noord-Franse regio Hauts-de-France met idyllische steden en dorpen als Lille, havenstad Calais en Boulogne-sur-Mer heeft een unieke flair. Vertoef heerlijk aan de krijtrotsen van Cap Blanc Nez of vind je weg naar de steden om er heerlijk te struinen. Voor cultuurliefhebbers zijn er musea en erfgoedsites die de sporen van de Eerste Wereldoorlog tonen. Verblijf je liever dicht bij de natuur, dan zijn er ongerepte wandel- en fietspaden! De prachtige natuur zorgt ervoor dat je volledig tot rust komt tijdens je uitstapje naar de kust van Le Touquet-Paris-Plage bijvoorbeeld.

Neus en haren in de wind

Om de mooie afwisselende streek te verkennen kun je al fietsend ontspannen. Zo is er de fietstocht France World War Heritage. Al fietsend doorkruis je de 4 departementen van het noorden om alle restanten van de Eerste Wereldoorlog te ontdekken. Op 8 dagen kan je 475 kilometer afleggen door Pas-de-Calais, Somme, Aisne en Meuse. De weg is voornamelijk vlak en toegankelijk voor de meeste fietsers. De route leidt je langs Franse rivieren en kanalen maar ook langs sites die de geschiedenis tot leven wekken: Langres, Sedan, Charleville-Mézières en Givet zijn prachtige plaatsen met een ongelofelijk verleden. Daarna ontdek je het Regionale Natuurpark met geologische sites als de stenen van Saint Mihiel en kastelen, abdijen en kleinere dorpjes met Franse flair. In Touquet-Paris-Plage is er een heerlijk dennenbos waar je lekker kunt uitwaaien. Jij kiest of je de fiets neemt of te voet op ontdekking gaat. Het ‘bewoonde’ bos van Le Touquet staat vol prachtige (maar discrete) villa’s, maar ook wildere hoekjes en gaatjes. Deze verspreide goudklompjes worden onthuld terwijl je in je eigen tempo langs de schaduwrijke lanen reist. Een labyrint waar het goed is om te verdwalen, voor het plezier van de ontdekking.

Overwinteren in kunst

In het museum Louvre Lens, gelegen in de gelijknamige plaats Lens, zijn er dit najaar weer verschillende tentoonstellingen die je helpen om de grijs wordende dagen te overwinnen. Ontdek De Tijdgalerij met meer dan 2000 meesterwerken die je meenemen op een reis door de geschiedenis van de kunst en de mensheid. Elk jaar op haar verjaardag, stelt het museum een nieuwe route door het gebouw voor met nieuwe werken. Dit jaar loopt de tentoonstelling Fabeldieren tot midden januari 2024. Deze verzameling van 250 werken van de Oudheid tot heden, wakkert de liefde aan voor draken, griffioenen, sfinxen, eenhoorns en feniksen. De collectie bestaat uit beeldhouwwerk, schilderijen, kunstvoorwerpen maar ook films en liedjes. Vanaf eind oktober tot midden februari is er ook een tentoonstelling over Rembrandt te zien in de Château de Chantilly. De Gouden Eeuw van de Nederlanden wordt uitvoerig geëerd met een uitmuntend samengesteld collectie. Dat is een ode aan de meesters: Rembrandt, Jacob van Ruisdael en Adriaen van Ostade.

De Franse kerstmagie

Van Lille via Saint-Omer, Arras, Conte, Béthune naar Calais, er wordt uitgepakt tijdens de kerstperiode. Denk niet alleen aan geschenken maar ook toffe activiteiten die je de kerstmagie laten proeven in gezellige chalets met ambachtelijke goederen en etenswaren. Ook worden er evenementen voorzien in de kerstdorpen en kan de kerstmuziek niet ontbreken voor de sfeer. In Lille staan 88 kraampjes voor je klaar om je te verleiden. Het kerstdorp van Arras staat bekend als de grootste kerstmarkt van Noord-Frankrijk en schiet niet te kort aan verlichtingen, activiteiten, exposanten en shows voor kinderen. Er staan veel kraampjes om mooie cadeaus te vinden of jezelf te trakteren op zoetigheid of hartig lekkers! In Calais wordt de lat nog hoger gelegd. Zo zijn er kerststeden, een ijsbaan, kerstversiering in het gemeentehuis wat toegankelijk is voor publiek, een kerstmarkt en een Playmobil-tentoonstelling voorzien. 

Meer informatie vind je via de volgende links: 

 Noord-Franse regio

Touquet-Paris-Plage

Fabeldieren

Lille

Het kerstdorp van Arras

Calais

Copyright foto's: Hauts-de-France Tourisme

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek