De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Dit zijn de populairste vakantiebestemmingen'

Naar jaarlijkse gewoonte brengt het Belgische statistiekbureau Statbel de meest bezochte vakantiebestemmingen van Belgen in kaart. Afgelopen zomer boomden de vakanties naar het buitenland, terwijl de ‘staycations’ net aan populariteit moesten inboeten. Dat blijkt uit een artikel van VRT NWS van 14 februari 2024.

De resultaten van het onderzoek ‘vakanties en reizen voor het derde kwartaal van 2023’ blijkt geen vat vol verrassingen: Frankrijk blijft de onweerlegbare favoriet en het aantal buitenlandse avonturen is terug op pre-pandemie niveau. In deze periode gingen Belgische reislustigen maar liefst 8.705.000 keer op pad, zowel binnen als buiten de landsgrenzen. Daarvan kozen bijna 7 miljoen avonturiers voor buitenlandse bestemmingen!

Frankrijk en Spanje zijn absolute toppers

Dit jaar zijn de twee meest geliefde buitenlandse bestemmingen voor Belgen nóg populairder geworden. Frankrijk blijft onbetwist de favoriete vakantiebestemming: tijdens de zomer van 2023 maakten Belgen 2,38 miljoen reizen naar Frankrijk, een stijging van 14,0% ten opzichte van 2022! Een derde van alle buitenlandse zomervakanties leidde zo naar La Douce France. Het zuiderse ritme in Spanje is ook steeds meer in trek, met maar liefst 0,79 miljoen reizen. Hier gaat het over een stijging van 9,4% ten opzichte van 2022. Terwijl Frankrijk en Spanje steeds meer aan populariteit winnen, keldert de interesse voor binnenlandse uitjes met 10% ten opzichte van het vorige jaar. De Ardennen verliezen hun aantrekkingskracht: een scherpe daling van bijna een kwart, terwijl de kustvakanties met 5 procent afnemen. Ook de bekende kunststeden zoals Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven, Mechelen, Luik, Namen, Charleroi en Bergen zien het aantal Belgische toeristen dalen met zo’n 15 procent. Kleine kanttekening: aangezien de pandemie onze reisradius beperkte, gaan 2020 en 2021 uiteraard de geschiedenisboeken in als recordjaren voor binnenlands toerisme. En jij, waar ga jij deze zomer naartoe? 

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert curator Amber Francken van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek