Beieren op z’n best: 6 UNESCO Werelderfgoederen om te verkennen

De regio Beieren dankt zijn imago aan Oktoberfest, volksmuziek, gastronomische toppers als Silvaner wijn en witbier. Maar Beieren biedt meer. De sfeer is er ontspannen en kosmopolitisch. Dat vind je allemaal in de zes UNESCO Werelderfgoederen in Augsburg, Bad Kissingen, Bamberg, Bayreuth, Regensburg en Würzburg.

Meer bruggen dan Venetië in Augsburg

Het watermanagementsysteem van Augsburg is wereldwijd uniek en staat voor vooruitgang, esthetiek en duurzaamheid. Augsburg heeft 29 kanalen van de Lech en twee van de Wertach. Samen zijn ze bijna 90 kilometer lang en lopen parallel aan elkaar. De waterleiding bij de Roten Tor is met zijn drie torens een indrukwekkend monument. Eeuwenlang voorzag het de stad van drinkwater.

Het water beïnvloedt de atmosfeer in Ausburg. Slenter langs de grachten in de wijk Lech, naast kleine winkeltjes en cafés. Dat is typerend voor de sfeer: levendig bij de hotspots, maar altijd discreet, aangenaam ontspannen met huiselijke toetsen.

De kunst van wandelen in Bad Kissingen

Bad Kissingen is een van de belangrijkste kuuroorden van Europa. Een vrolijke, bijna Italiaanse flair vult de lucht, met arcades, palmbomen en rijkelijk beplante fonteinen. Dit alles voor zorgeloze zomerdagen, lichte babbels, sociale ontmoetingen en natuurlijk drinkkuren met het beroemde Bad Kissinger geneeskrachtige water. Wandelen is hier een kunstvorm. Deze manier van bewegen voor kuurgasten wordt overal aangemoedigd. Het is duidelijk dat er geen haast moet zijn. Schakel in plaats daarvan een versnelling terug, maak een stevige wandeling en let onderweg op de kleine details die je verblijf onvergetelijk maken.

Bruisend Bamberg

De werelderfgoedstad Bamberg heeft een bijna volledig bewaard gebleven oude binnenstad met middeleeuwse en barokke gebouwen. Het is een levendige stad, vol muziek en cultuur in historische huizen, met cafés en brouwerijcafé's. De kenners vinden parallellen met Rome: net als die stad is ook Bamberg gebouwd op zeven heuvels. Al wandelend waan je je in een museum. In plaats van klassiek en neoklassiek monumentaal, vind je er kleine vakwerkhuizen met bourgeois-barokke details. Het mooiste deel van de stad ligt rond het Altes Rathaus, of het oude stadhuis, dat midden in de rivier staat. Met zijn lappendeken van gotische, barokke en rococo-elementen oogt het als een speelse waterburcht.

De charmes van Bayreuth

Markgravin Wilhelmine vormde Bayreuth met haar gebouwen, terwijl de excentrieke Richard Wagner het beïnvloedde met zijn unieke talent voor componeren. De stad biedt ook veel Frankische flair, topmerken bier, een huis voor Afrikaanse kunst en pianomakers van wereldklasse. Bayreuth ligt aan de zogenaamde 'Roter Main' of 'Rode Rivier Main', een van de twee bovenlopen van de rivier de Main, tussen het Fichtelgebergte en Frankisch Zwitserland. De Margraviale Opera van Bayreuth, ontworpen door Giuseppe Galli Bibiena, herbergt een van de mooiste theaterzalen ter wereld.

Romeinse fascinatie in Regensburg

Regensburg was blij dat het in 2006 voor het eerst de titel Werelderfgoed kreeg voor de oude binnenstad en Stadtamhof. De meer dan 1000 beschermde gebouwen, de kathedraal en de stenen brug fascineren veel reizigers. Het werelderfgoed 'Grenzen van het Romeinse Rijk' werd uitgebreid met de Romeinse Donau Limes, waaraan ook Regensburg ligt. Dat omvat de Porta Praetoria en het document 'Niedermünster'. De oude binnenstad van Regensburg is een goed voorbeeld van middeleeuwse architectuur. De Donau en zijn zijrivieren bieden verfrissende zwemmogelijkheden tijdens warme zomerdagen. Traditionele biertuinen concurreren er ook met moderne koffiebars.

De romantiek van fresco’s in Würzburg

De voormalige prins-bisschoppelijke residentie in Würzburg staat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het wordt beschouwd als het mooiste barokke paleisgebouw in Zuid-Duitsland. De Venetiaan Giovanni Battista Tiepolo creëerde de fresco's en de frescohemel boven het trappenhuis. Dat is nog steeds de grootste plafondschildering ter wereld. De bedevaartskerk de Wieskirche is een briljante creatie van het Beierse rococo en een getuigenis van levende religieuze tradities. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de German National Tourist Board.

Meer informatie vind je via de volgende links: 

De regio Beieren 

Augsburg

Bad Kissingen

De werelderfgoedstad Bamberg

Bayreuth

Regensburg

Würzburg

Copyright foto's:  © Getty images/SeanPavonePhoto,  Staatsbad Bad Kissingen GmbH/ Dominik Marx, DZT/ Florian Trykowski, Westend61/ Martin Moxter, Adobe Stock/fotoo, GNTB/ Florian Trykowski, RTG/Hans Bauer, GNTB/ Francesco Carovillano, GNTB/Christof Herdt, Stadt Augsburg, UNESCO Welterbe-Büro/Zehntausendgrad
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek