Actueel: 7 winterse sneeuwactiviteiten in Samoëns

Samoëns, in het hart van de Franse Alpen, verwelkomt het hele jaar door gasten voor een veelzijdige en onvergetelijke ervaring in de bergen: van sneeuwschoenwandelen door de uitgestrekte valleivlaktes tot een betoverende zonsondergang met een adembenemend panorama op de majestueuze Mont Blanc. 

1. Ontdek het sprankelende erfgoed

Laat je meevoeren door de diepgaande culturele, religieuze en politieke geschiedenis van Samoëns. Het authentieke Franse bergdorp werd niet voor niets bekroond tot het mooiste dorp in de Haute-Savoie in 2021. Met zijn naam die verwijst naar de zeven omliggende bergen, betovert Samoëns bezoekers met een rijke geschiedenis en pittoreske architectuur. Een wandeling door het oude centrum onthult de historische pracht, terwijl het dorp tot leven komt met lokale lekkernijen, winkeltjes en gezellige avondgelegenheden. De negen kapellen met hun ui-vormige klokkentorens vormen een visueel spektakel dat de geschiedenis van Samoëns tot leven brengt.

2. Skiën en snowboarden op 265 km aan pistes

Skiën en snowboarden zijn de hoogtepunten van de winter in Samoëns. Het biedt niet alleen een panoramische uitzicht over de besneeuwde Alpen maar ook zijn ligging in het uitgestrekte Grand Massif-skigebied maakt van Samoëns de ski-bestemming bij uitstek. Of je nu een beginnende skiër bent of op zoek bent naar uitdagende afdalingen, met zijn 265 km aan pistes heeft Samoëns voor elk niveau wat wils. 

3. Sneeuwschoenwandelen in de Haut-Giffre-vallei

Sneeuwschoenwandelen in Samoëns is niet zomaar een winterse activiteit. Het is een wandeling van vrijheid waarbij je even ontsnapt aan alle drukte en dichterbij de natuur wordt gebracht in de typische Alpenomgeving. De betoverende landschappen van de Haut-Giffre-vallei liggen voor je open, klaar om ontdekt te worden.

4. Ijsbaden in het Lac aux Dames

Samoëns nodigt je uit om je wintervakantie uniek te maken door een ijsbad te nemen in het Lac aux Dames. Begin met een korte opwarming in de sauna, waag je vervolgens in het ijskoude water van het meer en herhaal dit twee tot drie keer. Ijsbaden is niet alleen goed om even je dagelijkse routine te doorbreken of uit je comfortzone te stappen maar ook voor je gezondheid. Zo stimuleert koud water de bloedsomloop en versterkt het je immuunsysteem. Laat je leiden door deskundige begeleiding in kleine groepen en ervaar een fysieke en mentale boost.

5. Yogaën in intense koude

Niet alleen ijsbaden is goed voor je gezondheid, maar ook het beoefenen van 'koude yoga'. Deze activiteit werd ontwikkeld door de Tibetanen in de veeleisende omstandigheden van de Himalaya en begint met een sneeuwschoenwandeling, waarbij yoga-houdingen worden beoefend en de ademhaling geactiveerd wordt. Het is de perfecte manier om je te verbinden met de omgeving, met jezelf en om beter te leren omgaan met de koude. Ervaar een verbeterde bloed- en lymfecirculatie, een versterkt immuunsysteem en een positief effect op de thermoregulatie.

6. Afghaans wandelen

Nog op zoek naar een andere manier om helemaal tot rust te komen in Samoëns? Stem je ademhaling af op het ritme van je stappen tijdens de 'Marche Afghane' of Afghaans wandelen, een ontspannende en bijna meditatieve ervaring. Deze 'actieve meditatie' is oorspronkelijk uit Afghanistan, waarbij je je intense sensaties herontdekt, je zintuigen activeert en een andere perceptie van je omgeving ontwikkelt. Hierdoor kun je sneller en verder lopen zonder moe te worden en ervaar je een harmonieuze verbinding tussen lichaam en natuur.

7. Aanschouw de betoverende zonsondergang

Sluit je dag magisch af in Samoëns met een adembenemend panorama op de majestueuze Mont Blanc. Het ideale moment om te delen, te koesteren en te genieten van de natuurlijke schoonheid die Samoëns te bieden heeft. 

Copyright foto: dienst voor toerisme Samoëns
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Al sinds 1913 is het vijfsterrenhotel 'Le Royal' van de hotelgroep Barrière een prachtig toeristenoord aan de Normandische kust.

..."
"

Straatsburg bezoeken, én genieten van de natuur en de rust!

..."
"
De ruime en individueel ingerichte kamers van dit 16de eeuwse herenhuis zijn bereikbaar via de vierkante toren met zijn stenen trap. Het hotel serveert elke ochtend een continental ontbijt in de gezellige lounge.
..."
"
Het hotel is ondergebracht in een landhuis in second empire-stijl, dat vooral populair was op het einde van de negentiende eeuw. Het Villefromoy hotel werd gerenoveerd met oog voor de grandeur van weleer maar wel met hedendaags comfort.
..."
"

Dit oude klooster werd met veel smaakgevoel omgetoverd tot een aangenaam designhotel. De kamers van dit sfeervol 15e-eeuws pand liggen rondom de binnentuin, zijn ruim en hebben hier en daar nog authentieke elementen.

..."
"

De Champagneregio is een allercharmant hotel mét verfijnd restaurant rijk. Het gaat om Les Avisés in het schattige dorpje Avize. Dit logeeradresje vormt een perfecte blend tussen logeren en genieten van champagnebubbels, want de uitbater ervan, Anselme Selosse, is meteen ook champagneboer.

..."
"

Dit hotel vind je in het historische hart van de stad Troyes, op wandelafstand van de kathedraal en het voormalige bisschoppelijke paleis. Dit vakwerkhuis behoorde ooit toe aan de Orde van de Tempeliers en de fundamenten dateren uit de twaalfde eeuw.

..."
"

Lichte kleuren en Louis XVI-meubilair zorgen voor een op-en-top Frans sfeertje.

..."
"
Het Sozo Hotel is gevestigd in een voormalige kerk. De originele structuren van het gebouw werden behouden. Het geheel werd ingericht met designmeubelen van onder meer Philippe Starck en Ron Arad. Bovendien baadt elke verdieping in een andere sfeer dankzij de uitgekiende en aparte verlichting.
..."
"

Hotel le Maréchal in de wijk Petite Venise is een adres waar de romantiek en de nostalgie van de muren druipen. Toch vind je in dit gebouw uit 1565 alle comfort uit de 21ste eeuw.

..."

Pagina's