Acht tips om duurzaam de wereld rond te reizen

Duurzaam toerisme, een onderwerp dat steeds belangrijker wordt en ons bij GRANDE.be nauw aan het hart ligt. Duurzaam toerisme is een vorm van toerisme die er naar streeft om de negatieve effecten van het reizen te minimaliseren en tegelijkertijd een positieve sociale en ecologische bijdrage te leveren aan de bestemming. Ook als reiziger kan je jouw steentje bijdragen om op een verantwoorde manier de wereld rond te reizen. GRANDE.be selecteerde acht interessante tips!

1. Verminder je CO2-uitstoot tijdens het reizen

Hoewel reizen met het vliegtuig vandaag de dag niet meer weg te denken is, weten we dat vliegen een nefaste invloed nalaat op het milieu. Toch zijn er een aantal zaken waar we kunnen op letten om onze CO2-uitstoot te minimaliseren.Wie graag verre reizen maakt, zal vliegen nooit helemaal kunnen mijden, maar door een vlucht te boeken zonder overstap, help je jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Opstijgen en dalen kost namelijk veel brandstof. Wanneer je eropuit trekt naar verre oorden, reis dan langzaam en beperk het aantal binnenlandse vluchten. Ga je op reis binnen Europa? Verplaats je dan met de trein.

2. Steun de locals

Niets is fijner dan het ontmoeten van inspirerende locals tijdens het reizen. Wanneer je ervoor kiest om te overnachten in authentieke guesthouses of kleinschalige homestays, te eten in lokale restaurants, souvenirs te kopen van vriendelijke straathandelaars en activiteiten te ondernemen die georganiseerd worden door lokale ondernemers, komt jouw geld rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht en verdwijnt het dus niet in de zakken van grote multinationals. Zo steun je niet alleen lokale initiatieven, maar creëer je ook waardevolle interculturele ontmoetingen.

3. Bescherm de natuur

Een dagje hiken in de bergen of een ontspannen namiddag op het strand hoort bij een zorgeloze vakantie, maar ook tijdens deze ontspannende activiteiten kan jij een positieve impact nalaten op de bestemming. Neem een grote tas mee en raap al het plastic afval op dat je onderweg tegenkomt. Zo draag je jouw steentje bij aan het creëren van een schone bestemming.

4. Neem geen deel aan activiteiten waar dieren bij betrokken zijn

Je hebt er waarschijnlijk wel al eens aan toegegeven: een ritje op de rug van een kameel, een selfie met een leeuwenwelpje of het wassen van olifanten. Hoewel interactie met dieren mooie herinneringen kan opleveren, moeten we stilstaan bij de gevaren ervan en de mogelijke negatieve impact op het welzijn van het dier. Vele dieren die betrokken zijn bij toeristische activiteiten worden uitgebuit en mishandeld. Wilde dieren horen thuis in het wild en dat is tevens de meest avontuurlijke plek om hen in hun avontuurlijke habitat én vanop een veilige afstand te bewonderen.

5. Respecteer de lokale cultuur en bevolking

Toerisme kan een grote invloed hebben lokale culturen, tradities en erfgoed. Wanneer we bijleren over de lokale gebruiken, normen en waarden van de bevolking, komen interessante culturele uitwisselingen tot stand en dragen we ons steentje bij aan het behoud van cultureel erfgoed voor toekomstige generaties.

6. Vermijd overtoerisme

Bezoek populaire bestemmingen buiten het toeristische hoogseizoen om de drukte te vermijden. Ontdek ook mindere bekende bestemmingen die minstens evenveel schoonheid en charme bieden en garant staan voor een onvergetelijke tijd.

7. Let op je energie- en waterverbruik

De meeste hotelketens en accommodaties hebben er vandaag reeds oog voor: het bewust omspringen met energie- en waterverbruik. Ook als reiziger zijn er tal van maatregelen waar je zelf rekening mee kan houden. Het uitzetten van lichten, airco en andere elektronische apparaten wanneer je jouw hotelkamer verlaat, is een eenvoudige manier om veel onnodige elektricteit uit te sparen. Streef er naar om zo kort mogelijk te douchen en handdoeken te hergebruiken om jouw waterverbruik te minimaliseren.

8. Kies voor slow tourism

We houden allemaal van reizen en trekken er graag op uit voor korte cityptrips en vliegvakanties. Deze korte reizen naar bruisende steden en populaire vakantiebestemmingen laten een grote impact na op onze wereld. Kies er daarom voor om te vertragen tijdens het reizen en minder bekende oorden op te zoeken. Ooit al gehoord van slow tourism? Slow tourism, of langzaam reizen, draait om het creëren van diepere verbindingen met de plaatsen die je bezoekt en het ervaren van authentieke culturele en natuurlijke belevenissen. Slow tourism gaat om het genieten van de reis zelf, in plaats van enkel gericht te zijn op de eindbestemming. Deze manier van reizen bevordert het contact met de lokale bevolking en laat je ontsnappen aan de hectiek van het dagelijks leven.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek