De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Visum China'

Goed nieuws! Voortaan heb je als Belgische reiziger geen visum meer nodig als je voor een korte tijd naar China afreist. Deze visumvrijstelling geldt als een proefmaatregel voor toeristische, familie- en zakenreizen. Dat schrijft VRT NWS op 7 maart 2024.

Weg met de visumplicht voor zes nieuwe landen: België, Luxemburg, Zwitserland, Ierland, Oostenrijk en Hongarije. Eerder was het visum al afgeschaft voor andere Europese landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en Italië. Terwijl China het ziet als een stap voorwaarts in het bevorderen van nauwere banden tussen henzelf en de Europese Unie, beschouwen toeristen en zakenreizigers het vooral als een vereenvoudiging van grensoverschrijdend reizen.

Maximaal 15 dagen

Al kent dat visumvrije beleid wel enkele beperkingen. Zo mogen Belgische reizigers maximaal 15 dagen zonder visum in China verblijven. Deze regeling is van toepassing op zakenreizen, toerisme en familiebezoeken. Ook voor doorreizen is gedurende de eerste 15 dagen geen visum nodig. China is een land van opmerkelijke gastronomie, historische monumenten, levendige metropolen, kleurrijke bevolking, betoverende & tegelijkertijd mysterieuze bergen en zoveel meer. Toegegeven, als je overweegt om écht alle hoogtepunten van China in één reis af te vinken, moet je meer dan twee weken uittrekken en ben je dus verplicht om een visum aan te vragen. Dit kan lastig zijn, want je moet ofwel zelf je paspoort afgeven en ophalen bij de ambassade, ofwel extra betalen zodat een visumdienst alles voor je regelt. Hoe dan ook, het is een administratieve rompslomp. Ons advies? Ga voor maximaal 15 dagen, want ook een degelijke impressie van China zal ongetwijfeld al je zintuigen prikkelen.

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert curator Amber Francken van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.

 
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek