Provence: Zwerven door de Haute-Provence

Vanuit Avignon ligt de Haute-Provence binnen handbereik. Twee Provençaalse regio’s wachten om ontdekt te worden: het departement Vaucluse met de veelzijdige Lubéron en het groene gedeelte van het departement Var tussen het Massif de la Sainte-Baume en de Gorges du Verdon.

Middeleeuwse pracht en praal in Avignon

Avignon is dé stop voor de geschiedenisliefhebber en cultuurfan, net zoals buurstad Aix-en-Provence. Het bekende Palais des Papes getuigt van laatmiddeleeuwse pracht en praal uit de periode dat de paus en zijn entourage hier huishielden. De stad heeft ook veel cultuur in petto. Tijdens het wereldberoemde zomerfestival in juli is Avignon één groot schouwtoneel. Alle aspecten van het theater komen aan bod binnen en buiten de stad, verspreid over een honderdtal locaties.

Kleurrijk Apt

We verlaten de stad door de vlakte tussen de Vaucluse en de Lubéron richting Apt. Het stadje staat bekend om het gekonfijte fruit, maar verder heeft het niet veel te bieden. In de voormalige fabrieken Mathieu aan de rand van Apt worden natuurlijke pigmenten geproduceerd om in te spelen op de vraag naar authentieke producten. De vereniging Okhra verkoopt in het Conservatoire des Ocres duizend kleuren van lokale origine en uit de hele wereld, evenals boeken en posters. Zowel amateurs als beroepslui lopen er stage.

De okeren toets van Roussillon

Hogerop ligt het arendsnest Roussillon, dat een omweg waard is. Dit is wel het kleurrijkste dorp van de Provence: net naast de okeren leemgroeven. Bij het verlaten van het dorp bereik je een hallucinant landschap met rotspieken en canyons in een waaier van tinten, van lichtgeel tot terracotta. De leemgroeven liggen er sinds de opkomst van synthetische kleurstoffen verlaten bij, maar het is er heerlijk wandelen in de gerenoveerde site.

Ook het dorp Roussillon is een feest van kleuren. Met plezier flaneren we langs de steile straatjes met oude huizen in warme natuurtinten, behangen met bloemenbalkons. De kerk bovenaan overheerst het hele dorp. Op het fraaie kerkplein strijkt het volk neer op de terrassen van de cafés en restaurants.

Kunstzinnig Gordes

Op enkele kilometers van Roussillon ligt een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Gordes geeft uit over de Coulonvallei. De abstracte kunstschilder Victor Vasarely zette het dorp in de kijker door er met veel zorg zijn twaalfde-eeuws kasteel te restaureren. De voormalige burcht bevat werk van de Vlaamse schilder Pol Mara, die een aantal jaren in Gordes woonde. De geometrische schilderijen, wandtapijten en sculpturen worden tentoongesteld in een verbluffend kader.

Wanneer je vanaf Gordes het Parc du Lubéron doorkruist naar Auribeau kan je de Mourre-Nègre (1.125 meter) in twee uur te voet beklimmen. Op deze schitterende plek reikt het panorama vanaf de Mont Ventoux tot de Durancevallei.

IJshandel in Mazaugues

Via Lourmarin, de laatste rustplaats van auteur Albert Camus, zakken we zuidwaarts af naar het departement Var. In Mazaugues ten oosten van het Massif de la Sainte-Baume ligt de Mourre d’Agnis. Door de hoogte en het effect van de ijzige mistralwind wordt er natuurlijk ijs gevormd en bewaard. Twee eeuwen lang bloeide hier de ijshandel. Het werk en de concurrentie tussen enkele familiebedrijven waren bikkelhard. In de indrukwekkende Glacière de Pivaut volg je de verschillende fasen van de activiteit.

Meer noordelijker, richting Saint-Maxim-La-Sainte-Baume, ligt het echte afgelegen platteland. In Barjols worden de tamboerijnen en driegaatsfluiten vervaardigd die de Provençaalse dansen opvrolijken. Zigzaggend over de eerste hellingen van de Verdon Gorge nemen we schitterende landschappen en dorpen als Cotignac en Sillan-la-Cascade in ons op.

De ongetemde Gorges du Verdon

In het dorpje Tourtour op 627 meter hoogte houden we even halt. Op een hoek van het marktplein stalt de winkel Lei Santoun  santons de Provence (lokale figuurtjes) uit, naast aardewerk, keramiek en stoffen.

De Gorges du Verdon liggen niet ver van Tourtour. De kloof tussen Moustiers-Sainte-Marie en Castellane behoort tot de mooiste landschappen van Europa. Het is er mijmeren bij de weergaloze vergezichten over de canyon en het turkooizen water van Lac de Sainte-Croix. Het volledige traject door de Gorges is meer dan honderd kilometer lang en bovendien steil en indrukwekkend. Enkele avonturiers hebben de weg aangelegd nadat de speleoloog Edouard Martel en de onderwijzer Isidore Blanc de Gorges in 1905 ontdekten. Tegenwoordig is het een mekka voor extreme sporters. La Palud-sur-Verdon is de place to be voor rotsklimmen, kanovaren, rafting en trekking. 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Al sinds 1913 is het vijfsterrenhotel 'Le Royal' van de hotelgroep Barrière een prachtig toeristenoord aan de Normandische kust.

..."
"

Straatsburg bezoeken, én genieten van de natuur en de rust!

..."
"
De ruime en individueel ingerichte kamers van dit 16de eeuwse herenhuis zijn bereikbaar via de vierkante toren met zijn stenen trap. Het hotel serveert elke ochtend een continental ontbijt in de gezellige lounge.
..."
"
Het hotel is ondergebracht in een landhuis in second empire-stijl, dat vooral populair was op het einde van de negentiende eeuw. Het Villefromoy hotel werd gerenoveerd met oog voor de grandeur van weleer maar wel met hedendaags comfort.
..."
"

Dit oude klooster werd met veel smaakgevoel omgetoverd tot een aangenaam designhotel. De kamers van dit sfeervol 15e-eeuws pand liggen rondom de binnentuin, zijn ruim en hebben hier en daar nog authentieke elementen.

..."
"

De Champagneregio is een allercharmant hotel mét verfijnd restaurant rijk. Het gaat om Les Avisés in het schattige dorpje Avize. Dit logeeradresje vormt een perfecte blend tussen logeren en genieten van champagnebubbels, want de uitbater ervan, Anselme Selosse, is meteen ook champagneboer.

..."
"

Dit hotel vind je in het historische hart van de stad Troyes, op wandelafstand van de kathedraal en het voormalige bisschoppelijke paleis. Dit vakwerkhuis behoorde ooit toe aan de Orde van de Tempeliers en de fundamenten dateren uit de twaalfde eeuw.

..."
"

Lichte kleuren en Louis XVI-meubilair zorgen voor een op-en-top Frans sfeertje.

..."
"
Het Sozo Hotel is gevestigd in een voormalige kerk. De originele structuren van het gebouw werden behouden. Het geheel werd ingericht met designmeubelen van onder meer Philippe Starck en Ron Arad. Bovendien baadt elke verdieping in een andere sfeer dankzij de uitgekiende en aparte verlichting.
..."
"

Hotel le Maréchal in de wijk Petite Venise is een adres waar de romantiek en de nostalgie van de muren druipen. Toch vind je in dit gebouw uit 1565 alle comfort uit de 21ste eeuw.

..."