Zweeds Lapland: een vakantie vol fika

Net zoals bij vele mensen stond ‘het noorderlicht zien’ ook op mijn bucketlist. Nog spannender dan ‘zal ik een glimp opvangen van dit natuurfenomeen’ was de vraag: geraak ik überhaupt op mijn reisbestemming met de steeds wijzigende coronamaatregelen rond reizen, testen en lockdowns? Ik had alvast het geluk in Zweeds Lapland, net boven de poolcirkel, mijn eerste reis van 2022 te beleven én vier van de zeven avonden het noorderlicht te spotten.

Lannavaara

Een drie uur durende vlucht (van Brussel naar Kittila, Finland) en daarop een drie uur durende busrit brachten mij tot in Lannavaara, een afgelegen dorpje in Zweeds Lapland. Ik logeerde bij Aurora Mountain Lodge, gelegen op 68° noorderbreedte, een flink stukje boven de poolcirkel dus. In januari is het licht tussen 9u ‘s ochtends en 3u ‘s namiddags. Voor de rest is het pikdonker. Dat maakt de kans groter om het noorderlicht te aanschouwen als het niet te bewolkt is. Wie houdt van witte sneeuwlandschappen, prachtige natuur en avontuur afgewisseld met ontspanning, voelt zich hier in een waar paradijs. De koude moet je er wel bijnemen. In één week tijd schommelden de temperaturen tussen -28°C en -3°C. De handigste tip die ik meekreeg was: wees vooral niet spaarzaam op de laagjes kledij. Ik leerde er dat je het warmst blijft wanneer je vele laagjes draagt. Tussen deze laagjes moet er genoeg ruimte zijn voor lucht, want het geheim is dat de lucht je lichaamswarmte bijhoudt. Over al die laagjes trek je dan nog speciale sneeuwschoenen aan, een berenmuts, handschoenen en een jas en broek die twee maten te groot zijn. Warmte en comfort boven stijl.

Fauna en flora

In het Hoge Noorden merk je meteen dat de bewoners anders omgaan met de natuur. Er is een groot respect voor de fauna en flora. De natuur wint hier steeds van de mens, die hier enkel de noodzakelijke ruimte inneemt. Ook de klimaatverandering is hier voelbaar, vooral voor de dieren. Zo krijgen rendieren het alsmaar moeilijker om tijdens de winter genoeg eetbaar mos te vinden. Door de wisselende temperaturen in de winterperiode de laatste jaren smelt het onderste laagje sneeuw, waarna het weer bevriest. Wanneer de rendieren de vele centimeters sneeuw doorgraven maakt dat bevroren laagje het extra moeilijk om bij hun voedsel te geraken. De Sami, eens een nomadisch volk in Lapland, zijn de herders van de rendieren. Hoewel de beestjes in het wild leven, dragen zij toch een merkteken van hun herder. Die laatste steekt in moeilijke momenten een handje toe, zo ook met het voedsel.

Activiteiten

Wat kan je zoal ondernemen in Lapland? Ik reed mee met de huskyslee van Arctic Sound Huskies. Zo’n 5 enthousiaste racehonden trokken mij en de slee op volle snelheid door prachtige landschappen. In het begin was het even stressen, want je mag niet vergeten op de gepaste momenten op de rem te gaan staan, anders is de slee zonder de bestuurder weg. De huskyslee was een absoluut toppunt, vond ik. Ik ging ook ijsvissen (spoiler alert: ik ving niets). Met een boor slijp je handmatig een gat door de dikke ijslaag van een meer. De dikte van het ijs was zo’n 45 centimeter. Een rustgevende activiteit, zeker als er naast je een vuurtje brandt en je fijn gezelschap mee hebt. Snelheidsduivels kunnen zich uitleven op een sneeuwscootertocht. Het is de snelste manier om van het ene sneeuwwitte landschap naar het andere te reizen. Wie net als ik een rustige activiteit verkiest kan met de sneeuwschoenen een gegidste wandeling maken door de diepsneeuw, of een van de heuvels beklimmen en genieten van fantastische uitzichten. De perfecte afsluiter van de dag is dan opwarmen in de sauna of bij het haardvuur, met een goed boek.

Noorderlicht

Een van de belangrijkste redenen om tot hier te reizen is natuurlijk het noorderlicht, ook gekend als Aurora Borealis. Op deze plek, tijdens deze periode in het jaar, is de kans wat groter om dit magische schouwspel van dansende lichten mee te maken. Maar wat is dat juist, die Aurora Borealis? Het rode en groene licht ontstaat door de botsing van elektrisch geladen deeltjes afkomstig van de zon met gasvormige deeltjes in de atmosfeer. Door het elektromagnetisch veld rond de aarde wordt deze ‘zonnewind’ afgebogen naar beide polen. Het noorderlicht kan maar even of heel flauw zichtbaar zijn, alsook uren aan een stuk vrolijk dansend van de ene kant van de hemel naar de andere. Het valt dus niet te voorspellen. Maar wie niet waagt, niet wint!

Fika

Fika is de term die gebruikt wordt in Zweden voor de ingeplande, sociale rustpauzes die gepaard gaan met warme dranken en zoetigheden. Tijdens de reis geen gebrek aan fika! Of dat nu binnen in de lodge aan het haardvuur was, of buiten in de sneeuw bij een aangemaakt vuurtje. Wat smaakt dan een tas warme chocomelk en een opgewarmd kaneelbroodje! De gezelligheid wordt verdergezet in het interieur van de zweden. Aan de ramen worden lampjes opgehangen en de huizen hebben vrolijke kleuren zoals babyblauw, zachtgeel of bessenrood.

Er valt zoveel moois te zien dat je automatisch minder op je beeldschermen zit. Je beleeft de dagen ook op een ander ritme. Vele uren in de (propere) buitenlucht, en nadien opwarmen bij het haardvuur.

Puur genieten!

Copyright foto's: Jill Tersago
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels