Zuid-Moravië: het wijnparadijs in Tsjechië

Wie wijn zegt, denkt vooral aan Duitsland, Frankrijk of Italië. Toch worden in Tsjechië al eeuwenlang wijnen geproduceerd. Zuid-Moravië met zijn glooiende wijngaarden, gelegen aan de grens met Oostenrijk, is het wijnparadijs van Tsjechië. Proef er de lokale druivensoort Palava of geniet er van een heerlijke Riesling of Pinot Noir.

Pittoreske dorpen en wijnkelders

Met meer dan 90% van de totale wijnproductie is Zuid-Moravië, in het zuidoosten van Tsjechië, het wijnepicentrum van het land. In deze romantische streek vind je pittoreske dorpjes, vaak half verstopt in de heuvels. Prachtige wit-blauwe wijnkelders vind je in het dorp Petrov. Zo'n tachtig originele wijnkelders genaamd Plže zijn sinds de 15e eeuw door de wijnboeren zelf gebouwd. Het is uitgeroepen tot een beschermd gebied voor volksarchitectuur. In Vrbice zijn er wijnkelders, die tot zeven verdiepingen boven elkaar in zandsteen zijn uitgegraven. Deze plek wordt Tsjechisch Hobbiton genoemd. Al wandelend door de charmante steegjes in Mutenice kun je de beschilderde kelders bekijken, genaamd Mutěnické Búdy, en er is altijd wel een wijnboer die een glas Moravische wijn aanbiedt.

De wijnfestivals van Moravië

Waar wijn is, wordt gefeest, en dat is in Zuid-Moravië niet anders. In september worden in verschillende dorpen wijnfestivals georganiseerd. De troef daar is burčák, de jongste wijn van het jaar. Burčák is ontzettend zoet en bevat bijna geen alcohol. Het grootste wijnfestival van de regio is in Znojmo, een stad omringd door wijngaarden en het is de toegangspoort tot het Nationale Park Podyjí. Het driedaagse festival omvat een markt, wijnproeverijen en een historische parade. In hetzelfde weekend vindt in de stad Mikulov een wijnfestival plaats. Liefhebbers van culinaire lekkernijen, wijn en cultuur kunnen genieten van een gevarieerd programma met veel muziek. In Uherské Hradiště aanschouw je de rijkdom van de traditionele volkscultuur. Met trots wordt hier klederdracht gedragen, lokale muziek gespeeld en wijn geschonken.

Een reis langs de mooiste en beste wijnhuizen

Terwijl tijdens het wijnfestival burčák rijkelijk vloeit, kun je wijnen van langere rijping het beste proeven bij een van de vele wijnhuizen in Zuid-Moravië. Enkele van deze wijnmakerijen zijn architecturele parels. Zo heeft wijnhuis Sonberk een prachtige locatie. Je rijdt het wijnhuis tegemoet via een oprijlaan omzoomd met wijngaarden. Sonberk kijkt uit over de wijngaarden en biedt uitzicht op het Nové Mlýny stuwmeer en de heuvels van het Pálava gebergte. Vlakbij Sonberk ligt het ultramoderne Gotberg. Het gebouw werd in 2009 benoemd tot 'Beste industriële gebouw in Zuid-Moravië'. Het ondergrondse proeflokaal, dat door haar uiterlijk Diamant wordt genoemd, is voor begeleide proeverijen. Wijnhuis Starý vrch ligt in het wijndorp Hustopeče. De wijnmakerij biedt rondleidingen aan en je kunt er proeven van droge, halfdroge en zoete wijnen. 

Foto: © Visit Czech Republic, Velké Žernoseky winery
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels