Zonovergoten Málaga: bruisende stad aan de Spaanse Costa’s en Sierra’s

Málaga, de geboortestad van Picasso in het zuiden van Spanje, is een bruisende metropool aan de Costa del Sol. Ook de kustlijn van de Costa Tropical biedt gezellige stranddorpjes en kuststeden. Meer landinwaarts rijzen de bergtoppen van de Sierras de Tejeda, Almijara en Alhama op aan de horizon. Dat fenomenale gebergte herbergt charmante bergdorpjes.

Historische parel

Málaga was lange tijd enkel een aanvlieghaven voor zonnekloppers. Vandaag is de zesde grootste stad van Spanje uitgegroeid tot een geliefde bestemming wegens haar vele bezienswaardigheden. De renaissancekathedraal in het centrum straalt veel katholieke grandeur uit. Een andere must see is het Castillo de Gibralfaro. Het kasteel op de heuvel biedt een adembenemend zicht op de kleurenrijkdom van de stad. Binnenin ontdek je een mooi voorbeeld van militaire architectuur, want het Gibralfaro werd in de veertiende eeuw gebouwd door de heersende moslims met de bedoeling de stad te verdedigen tegen vijandige katholieke invallen. Verder herbergt de stad het Moorse Alcabaza, een indrukwekkend voormalig Romeins fort. Vooral de restanten van het Romeinse theater aan de voet ervan zijn de moeite.

Picasso en ‘street art’

Málaga is de geboortestad van Pablo Picasso. De stadsautoriteiten aarzelden lang om hem de nodige eer te bewijzen. Onlogisch was dat niet, want in 1891 verliet Picasso op tienjarige leeftijd zijn geboortestad om er nooit meer terug te keren. In 2003 werd het Museo Picasso ingehuldigd. Je kan er zo’n tweehonderd unieke werken bezichtigen. Even verderop ligt Picasso’s geboortehuis.

Picasso’s geboortestad is nog steeds artistiek. Langs de uitgedroogde bedding van Rio Guadalmedina, waar gevoetbald wordt en skateboarders hun kunsten vertonen, kan je de kunstwerken van lokale gevelartiesten bewonderen. Ook andere wijken als Soho zijn bekend om hun ‘street art’: kleurrijke graffiti en poëzie domineren hier het straatbeeld. 

Levendige havenstad

In de haven wandel je langs de gezellige winkelwandelstraten in een typisch mediterrane omgeving: chaotisch en lawaaierig, maar met zoveel flair en charme. Net als vele andere Spaanse steden heeft Málaga een bruisend nachtleven. Om in de sfeer te komen zijn de talloze bodega’s de ‘places to be’ om streekwijnen te proeven. Een van de bekendste bodega’s is de Antigua Casa de Guardia: een zaak die al sinds 1840 bestaat en tientallen wijnen recht uit de ton serveert.

Relaxen aan de Costa del Sol Oriental

Wil je afwijken van platgetreden paden? Probeer dan de Costa del Sol Oriental ten oosten van Málaga. De eerste stad die je tegenkomt is Vélez-Málaga. Het biedt naast een fort uit de Moorse periode en prachtige kerken ook een ongerepte kustlijn. Rondom ligt een groot landbouwgebied waar de moscateldruiven verbouwd worden voor beroemde wijnen zoals de Pedro Ximenez.

Ook Nerja behoort tot de Costa del Sol Oriental. Het authentieke vissersdorpje is uitgegroeid tot een gezellig oord aan de kust. Omdat het aan de uitlopers van de Sierra de Tejeda ligt, heeft Nerja indrukwekkende rotsformaties en kliffen. In het helblauwe water is het prachtig snorkelen. In 1959 werden de druipsteengrotten van Nerja ontdekt, inclusief een galerij met prehistorische tekeningen die maar liefst 42.000 jaar oud zijn. Het gigantisch grottencomplex is zeker een bezoekje waard. Bovenop de rotsen aan het strand kan je vanop het 'Balkon van Europa' uitkijken over de Middellandse Zee: een weids uitzicht dat nooit verveelt!

Zonnekloppen aan de Costa Tropical

Net als de Costa del Sol Oriental biedt de Costa Tropical pareltjes aan de kust. Zo is het verrassende kustdorpje Salobreña een aanrader. Aan het ongerepte strand kan je ongestoord relaxen. In het centrum, gelegen op een heuvel, bevinden zich parelwitte huisjes en een Moors kasteel uit de 10de eeuw.

Vlakbij Salobreña ligt Motril, de grootste stad aan de Costa Tropical. Hier overleed koning Boudewijn toen hij in 1993 de zomervakantie doorbracht in zijn luxueus buitenverblijf. De Arabische traditie van suikerrietteelt speelt een belangrijke rol in het stadsbeeld: musea over de suikerindustrie, plantages, suikermolens en suikerschoorstenen zijn prominent aanwezig. Het subtropisch klimaat en de uitgestrekte kustlijn lokken heel wat strandliefhebbers. Het voormalige vissersbastion aan de haven is nog steeds een populaire plek voor vissers. Ook watersportfanaten zijn hier aan het juiste adres om te surfen, kitesurfen of windsurfen aan de stranden.

De natuurpracht van de Sierras de Tejeda, Almijara en Alhama

Door het mediterrane klimaat herbergt de streek fenomenale natuurgebieden. Vlakbij de Costa Tropical op 50 kilometer van Málaga landinwaarts rijzen de gebergtes van Tejeda, Almijara en Alhama op aan de horizon. De spectaculaire bergtoppen bereiken een hoogte van 1.500 meter boven de zeespiegel! De omgeving is adembenemend: diepe ravijnen en scherpe bergkammen wisselen af met steile hellingen. Het trage water heeft de kalkstenen rotsformaties op verscheidene plaatsen uitgehold. Deze diepe grotten, holtes en enge kloven worden omgeven door hoge bergtoppen.

In de negentiende eeuw werd het berggebied intensief geëxploiteerd voor mijnbouw, schaaphoederij en wijnproductie. Daarnaast zijn heel wat pijnbomen geplant om de regio van hout te voorzien. Daardoor is enkel in het hoge, vochtige gedeelte de originele flora zoals de hertshoorn en taxusboom bewaard gebleven. Voor de vogelspotters is de bergregio een waar paradijs: zowel arenden, gieren en uilen als waterspreeuwen en ijsvogels vliegen rond. In de wateren zwemmen de otter, forel en rivierkreeft. De bergachtige omgeving is ook ideaal voor de berggeit, genetkat en de grote hoefijzervleermuis.

De prachtige natuuromgeving is het walhalla voor sportievelingen. Tussen de rotswanden en in de kloven maak je fenomenale wandelingen. Maar je kan ook kiezen voor een verfrissende wandeling doorheen de rivier Río Chillar. De bergbeklimmers kunnen zich wagen aan ‘La Maroma’ met een uitdagende hoogte van 2067 meter. De uitgesneden rotsen lenen zich ook perfect voor canyoning, waarbij je op een spannende manier de loop van een rivier volgt doorheen de kalkstenen formaties. Daarnaast kan je ook in de grotten van Fáraja of Nerja klauteren. Aan de indrukwekkende kliffen van Maro vlakbij Nerja is het dan weer prachtig duiken. Ook de vissers kunnen hun hart ophalen: de Cacínrivier is een van de beste forelvissersplaatsen van Spanje.

Charmante dorpjes in de bergregio

De Sierras de Tejeda, Almijara en Alhama herbergen prachtige dorpjes. Het voormalig islamitische Alcaucin ligt aan de westelijke rand van de Sierra de Alhama. Het dorpje is enkel te voet te bezoeken wegens zijn smalle steegjes. Alcaucin ligt aan de voet van de berg ‘La Maroma’. Het frisse bronwater dat vanuit de berg stroomt, bereikt het bergdorpje via de bronwaterfontein ‘Fuente de los Cinco Caños’. Daar komen de dorpelingen nog steeds hun kruiken vullen. In het dorpje ligt ook ‘La Cueva del Boquete de Zafarraya’, een grot op 1100 meter hoogte waar in de jaren 80 uitstekend bewaarde neanderthalerbotten gevonden werden. In de omgeving liggen uitgestrekte vlaktes vol olijf- en sinaasappelbomen. Vanop het hooggelegen Alcaucin heb je een magistraal uitzicht op het stuwmeer van ‘La Viñuela’.

Net als in Alcaucin wandel je in Cómpeta door de slingerende, smalle straatjes. Het bergdorpje vol witgepleisterde huisjes en charmante kerkgebouwen is omgeven door een landschap vol fruitbomen, olijfbomen en wijngaarden. Cómpeta is de perfecte uitvalsbasis voor een uitdagende wandeling in de nabijgelegen Sierra Almijara.

Ook in het pittoreske Frigiliana domineren de witgepleisterde huisjes met rode leien daken en pastelkleurige deuren de stad. Het charmante stadje op de steile helling van de Sierra Almijara is een doolhof van autovrije, geplaveide straatjes. Frigiliana wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen van Andalusië en bij uitbreiding Spanje. In een oud Moors paleizencomplex ligt de enige nog werkende suikerfabriek van Europa. Vanop het prachtige berglandschap kijk je uit op de uitgestrekte stranden van de prachtige Costa Del Sol Oriental.

Copyright foto's: Herbert Frank, Paolo Trabattoni, Nick Kenrick, Barbara Walsh, Johannes Schwanbeck, Julien Maury, cayetano
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels