Zon, zee en Rimini

Zeg Rimini en zon en zee komen je voor de geest. Dat is niet vreemd wanneer je bedenkt dat het toerisme in de badplaats aan de Adriatische Zee al halfweg de negentiende eeuw begon. Maar de schone van de Adriatische Zee houdt veel meer troeven achter de hand.

In de jaren 1960, toen la dolce vita in Italië een hoogtepunt beleefde, ruilden de sterren die ertoe deden, in de zomermaanden het hete Rome voor de Adriatische kust, en Rimini werd een jetsetmagneet. In hun kielzog volgden in eerste instantie Italiaanse families, die in Rimini in augustus een kamer huurden in een van de talrijke pensions. Al snel wisten ook de Duitsers en Britten de stad te vinden.

Begin jaren 1990 zagen de slimme Riminezen ook het economische potentieel van Rusland en andere ex-sovjetrepublieken en openden hun luchthaven voor vluchten uit het oosten. Een lucratieve zet. Toen de Russen na jaren communisme eindelijk konden reizen, wilden ze ook alles kopen waarmee het Westen hen al jarenlang gek had gemaakt, en in Emilia Romagna wilden de Italianen hen daar graag een handje bij helpen. In de jaren die volgden, durfden de Russen verder te reizen en wilden ze ook de grote steden van Italië ontdekken, maar ze bleven aanvliegen op Rimini.

Hoewel het gros van de bezoekers zich beperkt tot shoppen en zonnen, valt er in de stad heel veel moois te zien. Rimini heeft weliswaar een kustlijn van maar liefst vijftien kilometer onafgebroken strand, maar zet zeker ook koers richting het centro storico, aan de andere kant van de spoorlijn.

Aan de andere kant van het spoor

Rimini werd in 268 voor Christus door de Romeinen gesticht en kreeg de naam Ariminium. De stad vormde de verbinding tussen Noord- en Centraal-Italië. De triomfboog van Augustus uit 27 voor Christus en de Tiberiusbrug over de Marecchia-rivier uit de eerste eeuw worden nu nog intensief door de Riminezen gebruikt. Het amfitheater, dat in de tweede eeuw plaats bood aan 12.000 toeschouwers, is nu de achtertuin van een lagere school. Maar de belangrijkste bezienswaardigheid is de Tempio Malatestiano, de basiliek en kathedraal van de stad met het door Giotto geschilderde kruisbeeld en een fresco van Sigismondo van Piero della Francesa uit 1451.

De stad uit

In een straal van vijftig kilometer rond Rimini vind je bezienswaardigheden die een bezoek meer dan waard zijn. Daar heb je wel een auto voor nodig, want het openbaar vervoer in Italië is matig geregeld.

We beginnen in Santarcangelo di Romagna, een dorp op 11 kilometer van Rimini dat even fraai is als zijn naam. Gelegen op honderd meter boven de zeespiegel, gaat het leven er rustig zijn gangetje. Niemand heeft haast, de zon schijnt, in de verte glinstert het water van de Adriatische Zee. De enige ‘herrie’ in het dorp wordt veroorzaakt door de metershoge campanile, die elk kwartier luid aangeeft hoe laat het is. In Santarcangelo zijn veel grotten en bon vivant Bruno Valoni toont trots de kelders onder zijn prachtige huis, midden in de stad. Via een wenteltrap dalen we af en belanden in de fraai verlichte ruimte. Honderden flessen wijn liggen gestapeld in metalen rekken. De vochtigheid en temperatuur zijn er optimaal, zo verzekert Bruno ons. En niet alleen voor wijn, zo blijkt iets later in restaurant Lazaroun. Met de lokale geitenkaas, gerijpt in dezelfde grotten, heeft de kok een sformatino di squac-querone, een flan van jonge kaas, gemaakt, een voorgerecht dat we niet snel zullen vergeten.

Verucchio, archeologisch walhalla

Stefano Succi vindt het jammer dat hij in Rimini woont. Als hij meer geld zou hebben, dan zou hij onmiddellijk verhuizen naar Verucchio, een idyllisch dorp dat tegen een berghelling is gebouwd. Stefano is archeoloog en leidt ons rond in het Museo Civico Archeologico. Het museum is gehuisvest in een augustijnerklooster uit de dertiende eeuw en toont de schatten die gevonden zijn in de Villanoviaanse Etruskische necropolis rond Verucchio uit de periode van de negende tot de vierde eeuw voor Christus. Sieraden van goud en amber, een troon gemaakt van populierenhout en uiterst fijn glaswerk zijn van zo’n schoonheid dat je bijna mee treurt met de archeologen dat er voorlopig geen geld meer is voor verdere graafwerkzaamheden. Met Stefano beklimmen we daarna de Rocca Malatestiana, een fort dat tussen de achtste en tiende eeuw is gebouwd en waarop je rondom een uitzicht hebt over de groene laagvlaktes. In het fort werd Mastin Vecchio geboren, de stamvader van de machtige Malatesta-familie. In 1295 veroverde hij Rimini en in de imposante Grand Hall kun je behalve al het wapentuig ook de stamboom van de familie bewonderen.

Heilige steenhouwers

Als laatste uitstap in de nabije omgeving van Rimini stappen we de heuvels van het binnenland in. Leo en Marinus leefden in de vierde eeuw als steenhouwers op het eiland Rab in het hedendaagse Kroatië. Ze waren op de vlucht voor keizer Diocletianus omdat ze zich tot het christendom hadden bekeerd, en vonden een veilig onderkomen in de Marecchia-vallei. Marinus vestigde zich op de Monte Titano, in de nu naar hem vernoemde republiek San Marino, en Leo koos voor een leven als kluizenaar in wat nu San Leo heet, een in 301 gestichte gemeente op de Montefeltro, op 35 kilometer van Rimini. San Leo ligt op bijna 600 meter hoogte en telt amper 150 zielen, maar herbergt wel de bisschopszetel van het diocees en de kathedraal Il Duomo uit 1173. In de crypte van de kathedraal vind je de tombe van de heilige Leo, met zijn testament, dat hij zelf nog uitgehouwen heeft. Ook de andere kerk in de stad, de Pieve-kerk uit 881, gewijd aan Santa Maria Assunta, verdient een bezoek. Het is een van de oudste en aantrekkelijkste kerken van de regio en geldt als een schoolvoorbeeld van de preromaneske architectuur. Het hoogste punt van San Leo, op 639 meter, is het fort, dat uit de rotsen lijkt te groeien. Een geniaal ontworpen militaire vesting die in de achttiende eeuw omgevormd werd tot gevangenis. De beroemdste gevangene was Giuseppe Balsamo, graaf Cagliostro, een alchemist, tovenaar en helderziende die grote invloed had op de groten van zijn tijd, waaronder Casanova. Nu nog liggen er bloemen op het bed in zijn cel. Buiten genieten we van het uitzicht dat van de Adriatische Zee tot aan de Apennijnen reikt. Cagliostro heeft er vanuit zijn cel vier jaar lang van kunnen genieten.

Een laatste rondje op de fiets

Terug in Rimini laten we ons ertoe verleiden om de stad te verkennen met de fiets. Het hotel heeft er verschillende klaarstaan voor de gasten, en wat is leuker dan op twee wielen op ontdekkingstocht te gaan? Je kunt de kust volgen tot je uitkomt bij de haven, waar de vissersboten grote bakken met vers gevangen vis lossen. Heb je een kookgelegenheid, sla er dan je slag en koop bijvoorbeeld sardines die je op een open vuurtje grilt en met een druppel citroensap en grof zeezout serveert. In het historische hart van de stad is het zoeken naar een vrije stoel op de Piazzetta Gregorio da Rimini, een beeldschoon pleintje waar op het einde van de middag de Riminezen samenkomen voor een drankje en een roddel. Alle tafels zijn bezet en nippend aan een campari met ijs en een schijfje sinaasappel kunnen we ons geen betere plek voorstellen om mensen te kijken en tegelijk afscheid te nemen van de stad die ons zo aangenaam verraste.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."
"

Op de grens van Toscane, Umbrië en Lazio, recht in het hart van Italië, ligt Casale Colline Dolci.

..."
"

Na een jarenlange zoektocht in Italië zijn Nadine en Peter eind 2009 verliefd geworden op de prachtige regio Le Marche.

..."
"
Foresteria Valsesia is prachtig gelegen in het noorden van Piemonte aan de oevers van de Sermenza, een zijrivier van de Sesia.
..."
"

B&B/Agriturismo Amoliv is een typische boerderij op de rand van het Natuurpark van Cavriglia in Toscane.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Bovenop de heuvels van Alba in Piemonte ligt het Roero Park Hotel in het dorpje Sommariva Perno.
..."
"

La Vallata in Umbrië biedt ruime kamers en appartementen met een ongelooflijk panoramisch zicht, en een groot kindvriendelijk zwembad.

..."
GRANDE reporter Sven De Potter
bezocht deze B&B en schreef:
"
Het Belgische koppel Dirk en Annemie baat deze B&B uit in een historisch palazzo in de magische driehoek Pisa-Firenze-Siena van Toscane.
..."