Zomer in de Oostenrijkse Alpen: hike en bike doorheen Saalfelden Leogang

Midden in de Oostenrijkse Alpen, in de provincie Salzburgerland, ligt Saalfelden Leogang, een uitzonderlijke bestemming waar je doorheen alle seizoen kan genieten van de schitterende natuur. 

“Of je nu op zoek bent naar rust of je juist je sportieve limieten wilt opzoeken, in Saalfelden Leogang ben je het hele jaar door aan het juiste adres”, vertelt Selina Hörl, pers- en PR-verantwoordelijke van de toeristische dienst van Saalfelden Leogang. 

Concert in de bergen 

Bij aankomst in Salzburg missen we onze trein naar Saalfelden: de postbus was de redding! Deze bus rijdt vanuit Salzburg ongegeneerd Duitsland door om enkele kilometers voor Saalfelden terug Oostenrijk binnen te rijden. 

We worden verwacht op de top van de Asitz om de opening van de TONspur concerten bij te wonen. Een panoramisch uitzicht op de hoogste Alpentoppen in combinatie met de ondergaande zon die de mooiste kleuren aan de hemel tovert, vormen het decor van de concerten die hier vijf donderdagen per zomer georganiseerd worden. Bekende en onbekende artiesten, Oostenrijkse en internationale muziekgroepen geven in deze fascinerende omgeving het beste van zichzelf. 

Na afloop van het concert nemen we de gondola, die ons terug naar de voet van de berg brengt. In het gehucht Hütten komen we voorbij een aantal prachtige hotels. Vooral Hotel Salzburger Hof is ideaal gelegen: pal voor de start van de Asitz kabelbaan en vlakbij het begin van het Epic Bikepark Leogang. Het superior viersterrenhotel biedt de bekende Oostenrijkse topkwaliteit in kamers en gerechten. Helemaal bovenaan ligt het recent vernieuwde Sky Center: twee verdiepingen puur genieten in de panoramische spa. Meerdere sauna’s, massages, haardvuren, een fitnessgedeelte en als topper de infinity sky-pool staan ter beschikking van de gast. 

Op de fiets de natuur in 

“Fietsen is erg populair in de streek”, aldus Selina, “De regio Saalfelden Leogang is dan ook volledig uitgerust om fietsers te verwelkomen. Je kan bijvoorbeeld overnachten in een van de fietshotels. Daarnaast is het midden in de bergen mogelijk om de e-bike op te laden in een van de e-bike stations. Ondertussen kan je genieten van een heerlijk Oostenrijks gerecht in een van de authentieke berghutten”. 

Ook wij trekken er met de fiets op uit om de streek te verkennen. Tijdens een culinaire rondrit met Elements Bike School bezoeken we lokale handelaars. Bij Elements Bike School kan je tijdens de zomermaanden terecht voor lessen in het Bike Park, begeleiding tijdens de trails of een gegidste rondrit. 

“Leogang staat ook bekend om zijn innovatieve Bikepark”, vertelt Selina. “Je kan je uitleven op een van de vele downhill trails of je kunsten oefenen op de Riders Playground, een oefenterrein van meer dan 10.000 vierkante meter. Naast trails voor gevorderden vind je in Leogang ook heel eenvoudige trails die geschikt zijn voor beginners”. 

Op bezoek bij lokale producenten

Tijdens onze fietstocht houden we halt bij lokale initiatieven, waaronder Gerstbodner Troadladl. Deze boerderijwinkel ligt op het terrein van het Zieferhof en verkoopt huisgemaakte biologische producten rechtstreeks aan de klanten. Dat gebeurt via een automatische shop die zich aan de rijweg bij de oprit van de boerderij bevindt.  

Iets verderop komen we aan HPH, Hofladen am Bio-Bauerenhof, hier kan men dag en nacht terecht voor biologische producten zoals verse melk en eieren. Ook dit hoekwinkeltje werkt volgens een automatisch systeem waar gebruikers hun producten kunnen verkrijgen zonder menselijke tussenkomst.  De Nederlandse uitbaatster vertelt vol trots: “Tijdens de coronapandemie zagen we het succes van ons plaatselijk winkeltje met self-service met de dag toenemen!”. 

Vervolgens bezoeken we een automatische biologische melkerij waar de producent rechtstreeks aan de consument verkoopt. Deze winkel is slechts twee namiddagen per week open, maar buurtbewoners schuiven aan om er hun inkopen te kunnen doen. Wat een succes! 

Het buurtwinkeltje Dorfladen biedt verse boerderijproducten aan en stelt ook fijne cadeaupakketten samen. Daarnaast kan je bij Dorfladen heerlijk ontbijten of genieten van een lekkere kop koffie. 

Tot slot brengen we een bezoek aan Stocki’s, een artisanale stokerij waar onder meer schnaps, gin en likeur wordt geproduceerd. Uitbater Thomas, de uitvinder van zo’n 50 verschillende gestookte dranken, leidt ons rond langs zijn prachtige distilleerderij, Schotland in Oostenrijk! De unieke uitvindingen van Stocki’s veroverden reeds de hele regio en spreken ook reeds een internationaal publiek aan. 

Te voet naar de top van de Asitz

In Leogang speelt alles zich af op en rond de Asitzberg, er valt namelijk heel wat te beleven. Tijdens een bezoek aan deze berg worden alle zintuigen geprikkeld. De adembenemende natuur in combinatie met de verschillende activiteiten die worden aangeboden laten bij iedere bezoeker een blijvende indruk na. 

“Het bezoeken van de Asitzberg is een heuse ervaring, je kan er veel meer dan enkel wandelen” merkt Selina op. 

De zomerconcerten op de top van de berg, waarvan we gisteren een bijwoonden, worden opgenomen en kunnen beluisterd worden in een van de TONspur eilanden. Na afloop van de concerten kunnen wandelaars in een van de eilanden, die bestaan uit een houten hut met ligstoelen, de editie van dit jaar herbeluisteren.  

“Een van de initiatieven die werd opgestart op de flanken van de Asitz zijn de TONspur eilanden. Iedere zomer wordt de berg omgetoverd tot een plek waar artiesten hun talenten kunnen tonen. Neem plaats in een van de hutten en geniet van de sfeervolle muziek terwijl je het adembenemend uitzicht in je opneemt”.  

De tweede TONhut is de goede: hier is de houten ligzetel nog niet bezet. We beluisteren het concert van 2021: een mix van klassieke instrumenten zoals violen met de Oostenrijkse traditionele accordeon en samenzang. We liggen en luisteren, intussen glijdt laag in de blauwe hemel een zweefvliegtuig voorbij. Klein tegenover de bergen: aan de ene kant de rotsen van Leogang, aan de andere kant de Asitz. 

Vanaf het eindstation van de kabellift bereiken we na een halfuur wandelen de top van de Asitz. Hier vind je de natuurcinema waar je in alle rust het natuurspektakel dat zich voor je afspeelt vanuit een ligstoel kan aanschouwen. 

"Naast de hikes op en rond de Asitz, kan je in de regio nog tal van prachtige wandelingen maken", vertelt Selina. "Wie op zoek is naar rust en stilte kan terecht in de Steinberge van Leogang of kan de omgeving rond het Steinerne Meer verkennen". 

Gastronomie en traditie gaan hand in hand 

We nemen opnieuw de kabellift en bereiken Stöcklalm. In deze traditionele alpenhut komen alle leeftijdscategorieën over de vloer: hipster bikers, families met kinderen, oudere wandelaars… 

We worden stralend verwelkomd en krijgen een zonnig plaatsje met uitzicht over de hele vallei. De Pinzgauer Kasnocken, een Oostenrijks gerecht met kaas en ui, volgt. 

“Je kan in de regio genieten van authentieke Oostenrijkse gerechten in een van de vele gezellige alpenhutten, maar ook gastronomisch dineren behoort tot de opties”, vertelt Selina. “In Saalfelden Leogang werden maar liefst 7 restaurants bekroond door Gault Millau. Onze talentvolle koks toveren heerlijke creaties op je bord”.

“De balans tussen de culinaire restaurants waar je kan genieten van hoogstaande gerechten en de charmante alpenhutten waar Oostenrijkse specialiteiten worden geserveerd is fijn om te ontdekken”.  

Kunst en cultuur opsnuiven 

Wanneer de zomer voor de deur staat, start ook overal ter wereld het festivalseizoen en dat is in Saalfelden niet anders. De stad verwelkomt in de maand augustus vele muziekliefhebbers tijdens het jaarlijkse internationale Jazz Festival. Festivalgangers kunnen zich verheugen op concerten in de stad, maar ook het bos en de weilanden worden gebruikt als podia. Daarnaast worden muzikale wandelingen in de bergen georganiseerd en staan er ook een aantal verrassingen op het programma. 

Voor kunst- en cultuurliefhebbers loont het de moeite om op vrijdag het ALM:Kultur evenement bij te wonen. Van juli tot september worden op de Salzburgse alpenweiden tal van activiteiten georganiseerd: van concerten tot lezingen en van dansvoorstellingen tot houtsnijworkshops. “De weiden worden omgetoverd tot een plek waar oude tradities en moderne gebruiken samenkomen”, aldus Selina. 

“Wie de geschiedenis van de streek wilt ontdekken, is in het Mijnbouw en Gotiekmuseum aan het juiste adres. De mijnbouw beïnvloedde gedurende een lange tijd het leven in de regio. In de showmijn van Leogang duik je even terug in de tijd en worden aloude gewoontes weer tot leven gebracht”, legt Selina uit. “In het Mijnbouw en Gotiekmuseum wordt een unieke collectie van gotische heiligenbeelden tentoongesteld”.  

“Met de Saalfelden Leogang Card die je bij aankomst in een van de vele deelnemende hotels ontvangt, zijn de meeste musea zelfs gratis toegankelijk. Met deze gratis kaart krijg je tal van kortingen en extra voordelen. Zo haal je het beste uit je verblijf in onze regio. Tijdens de zomermaanden kan je zowel de gondola, die je naar de top van de Asitz brengt, als de Steinberg kabelbaan tweemaal per dag gratis gebruiken”, vertelt Selina. Tot slot kan je dankzij dit initiatief gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. 

Winterse avonturen

“Vanaf april verwelkomen we veel wandelaars en fietsers, maar Saalfelden Leogang doet ook bij fervente wintersporters een belletje rinkelen”, aldus Selina. “Tijdens de wintermaanden vormen we het grote en gevarieerde skigebied ‘Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn’. We zijn het skigebied met de langste naam, maar ook met een immens gamma aan wintersportactiviteiten. Naast de 270 kilometer goed verzorgde skipistes kunnen in het gebied ook verschillende nordic sports beoefend worden, waaronder schansspringen, rodelen, langlaufen en ijsschaatsen. Saalfelden Leogang blijft het hele jaar door zijn bezoekers verrassen met zijn veelzijdigheid!”. 

Copyright foto's: Saalfelden Leogang en Gert Van Wichelen
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de start van de Asitz kabelbaan en tegenover het Epic Bikepark Leogang ligt het prachtige viersterrenhotel Salzburger Hof Leogang. Het hotel biedt een unieke wellnesservaring aan midden in de Oostenrijkse bergen en is de perfecte uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars.

..."