Zeven dagen in Ligurië

Rond de grootstad Genua strekt zich een onweerstaanbare aaneenschakeling uit van diepe baaien, romantische stranden en ruwe bergen die zich in zee storten. Ben je op zoek naar een bestemming voor een korte zomervakantie, dan is Ligurië de uitgelezen optie. Wij brachten er een weekje door en genoten voluit. Laten we wel wezen, een week is natuurlijk onvoldoende om al het moois van Ligurië te gaan ontdekken. Maar het is wel lang genoeg voor een bijzonder afwisselende reis naar de zonnige boorden van de Middellandse Zee.

Maandag

De hoogtepunten van Genua

Quizvraag: noem één onderschatte Italiaanse stad. Topantwoord: Genua. Vroeger stond deze metropool die meer dan 600.000 inwoners telt synoniem voor alle klassieke kwalen van een typische havenstad, maar sinds een grondige renovatie (in 1992 voor de vijfhonderdste verjaardag van de ontdekking van Amerika door de in Genua geboren Christoffel Columbus en in 2004 toen Genua de titel droeg van Europese Cultuurhoofdstad), blinkt ze als nooit tevoren. Natuurlijk wordt de stad omringd door uitzwermende buitenwijken en vele havenkranen, maar in het centro storico, een spinnenweb van smalle straatjes en gezellige pleintjes, word je meteen verleid door een hele resem knappe gebouwen en gezellige winkel- en wandelstraten.

Epicentrum van al dat moois is ongetwijfeld de Via Garibaldi, een lange verkeersvrije straat waar je de mooiste façades van de stad kan bewonderen. Die stammen bijna allemaal uit de zestiende eeuw en wedijveren met elkaar voor de eerste prijs in de categorie ‘imponeerdrang’. Een van de absolute hoogtepunten vind je op nummer 9 met het Palazzo Tursi. Vooral de binnenplaats vol arcades zal je fototoestel doen flitsen. Ernaast, aan nummer 7, zal ook het Palazzo Lomellino je weten te bekoren dankzij de magnifieke façade vol maskers en beeldhouwwerk.

Wie houdt van nog meer imposante gebouwen, snelt naar de Cattedrale di San Lorenzo, met haar sublieme gotische façade en haar strenge en majestueuse interieur. Ook de Galleria Nazionale di Palazzo Spinola heeft veel troeven in huis: dit barokke paleis werd gebouwd in opdracht van de Grimaldi’s en heeft zijn originele interieur weten te behouden. Daarnaast bieden ook het Palazzo del Principe en het Palazzo Reale een grote hoeveelheid pracht en praal. Het grootstedelijke leven speelt zich dan weer af langs de grote winkelboulevards (Via XX Settembre, Via Roma) en de mooie pleinen (Piazza San Matteo, Piazza de Ferrari) die de stad mee bepalen.

Dinsdag

Genua langs de waterkant

De Ligurische hoofdstad heeft zich de voorbije jaren opnieuw helemaal verzoend met haar maritieme uitstraling. Nu een groot deel van de havenactiviteit zich buiten het stadscentrum afspeelt, is de porto antico uitgegroeid tot de favoriete flaneerplek van de Genuezen. Niet toevallig zagen langs het wandeltraject ook vele restaurantjes en bars het levenslicht, wat het levendige karakter van de vernieuwde waterkant alleen maar groter maakt. Zeker langs de kade met de oude katoenmagazijnen vind je nu een groot aanbod horecagelegenheden.

De opmerkelijke heropleving van de oude haven is deels te danken aan de Italiaanse sterarchitect Renzo Piano. Die stond in voor de grootste herstructurering van de buurt en tekende zelf een aantal opmerkelijke gebouwen, zoals het ‘Bigo’, een metalen structuur die op een kraan lijkt en van waaruit je een adembenemend zicht op de stad krijgt. Nog een absolute trekpleister in deze buurt is het gigantisch aquarium waar je alles te weten komt over het onderwaterleven en waar een immens aantal vissoorten het mooie weer maken.

Een dagje langs de Genuese waterkant is niet volledig zonder een bezoekje aan Boccadasse, een werkelijk allerschattigst haventje aan de rand van Genua. Langs het kleine idyllische strand ontspint zich het goede Italiaanse leven: goedlachse Genuezen nestelen zich op de terrasjes-met-zeezicht en kijken hoe de avond zachtjes valt, de kids amuseren zich op het strand en in de restaurants wordt onbeschaamd genoten van een zalig diner al fresco.

Woensdag

Mondain genieten in Portofino

In hogere kringen is Portofino een naam als een klok, en dat is niet zo verrassend: dit bekoorlijke haventje staat nog steeds op de jetset-lijst: al wie zich tot de rich and famous rekent, zet er graag voet aan wal om te verblijven in super-de-luxe-hotels zoals de Splendido op een diepgroene heuvel. Je kan Portofino met de wagen bereiken (bereid je voor op de wanstaltig dure parking), maar dat zou zonde zijn: per boot is zoveel mooier en leuker. Met wat geluk begeleiden ranke dolfijnen je tijdens je tocht; ooh’s en aah’s gegarandeerd! Vanop zee merk je ook in wat voor een schitterende natuurlijke site Portofino gelegen is. Het haventje ligt als een verborgen juweel verscholen in een inham van de Ligurische kust. Rondom jou zie je niets anders dan de eindeloze Mediterranée, beboste bergen die zich in zee storten en rust, zalige rust. Buiten het hoogseizoen is het ritme in Portofino heerlijk traag; de terrasjes langs de kades zijn zeker niet overbevolkt en in de winkels (veelal van chique designermerken) kan je zonder problemen je slag slaan.

Tijdens je bezoek aan de stad moet je een uurtje uittrekken voor een wandeling naar de vuurtoren. Je stapt er door een haast exotische vegetatie (olijfbomen, pijnbomen, oleanders…) en het panorama op Portofino en de golf van Rapallo zal je fototoestel tilt doen slaan. Kortom, Portofino biedt prentkaartperfecte vakantiegenoegens, perfect voor een aangename daguitstap.

Donderdag

Op verkenning langs het Promontorio di Portofino

Portofino is natuurlijk geen alleenstaand geval: het stadje ligt immers op het gelijknamige en vooral bloedmooie schiereiland, het Promontorio di Portofino. Om volop te genieten van het natuurschoon en de badsteden langs het schiereiland heb je eigenlijk meerdere dagen nodig, maar op één dag kan je natuurlijk al enkele hoogtepunten meepikken. Op je todolijstje moet zeker Santa Margherita Ligure staan, een elegante plek vol smaakvolle winkels en aangename luxehotels. Santa Margherita wordt met Portofino verbonden via een schitterende panoramische route vol onvergetelijke vergezichten. Maar ook hier geldt: met de boot aanmeren in de haven is nog leuker. Tijdens je dagje zul je zeker ook in Rapallo zelf belanden, een badstad aan het begin van het schiereiland, populairder en iets volkser dan chique zusjes Portofino en Santa Margherita, maar even gezellig. Ook hier is het zalig om de namiddag weg te kletsen op een terrasje met een onvergetelijk zeezicht.

Vrijdag

Zalig nietsdoen in Camogli en omgeving

Net als de meeste andere stadjes van de Ligurische Rivièra biedt Camogli een postkaartperfecte setting. Hoge kleurrijke huizen nestelen zich rond een oogstrelend haventje waar passagiers- en vissersboten voor een continu waterballet zorgen. Sommige huizen van het stadje verleiden je zelfs met gedurfde trompe-l’oeil-decors: grappig en origineel tegelijk. Camogli beschikt ook over een groot strand waar je de hele dag ongegeneerd kan zonnekloppen. Toch zou het zonde zijn de hele dag te lanterfanten, daarvoor biedt Camogli een veel te aantrekkelijk web van smalle straatjes die de heuvel opklimmen, en natuurlijk hangt op vele plaatsen de was te drogen! Camogli is ook de geschikte uitvalsbasis om een boot te nemen en de kust te gaan verkennen. Grote delen daarvan vormen beschermd gebied, en daarvan profiteren onder meer de tonijnvissers die even buiten Camogli nog op authentieke wijze naar tonijn op zoek gaan. Dat is spannender dan het klinkt, want die aloude visserswijze is met uitsterven bedreigd: de vissers laten zelfs Roemenen overkomen om hen te helpen.

Vanuit Camogli kan je de vissers alvast een bezoekje brengen. Even verderop is er tijd voor een stop in San Fruttuoso, een allercharmantst vissersdorpje in een smalle baai die enkel per boot bereikbaar is. San Fruttuoso wordt gedomineerd door een veertiende-eeuwse abdij die haast in zee ligt: een heel origineel beeld.

Zaterdag

Cultuur opsnuiven in Albenga

Aan de andere kant van Genua strekt de Ligurische Rivièra zich uit tot aan de Franse grens. Ook hier wordt de kustlijn bepaald door aantrekkelijke stadjes, fotogenieke baaien en de turkooizen Middellandse Zee. Een van de niet te missen plekjes langs dit deel is ongetwijfeld Albenga. Dit stadje ligt net niet aan zee, maar vind je in een vruchtbare vlakte waar volop aan tuinbouw wordt gedaan. De specifieke charme van Albenga is te danken aan het middeleeuwse centrum dat opmerkelijk goed bewaard is gebleven. Rond de imponerende kathedraal vind je een kluwen van aloude straatjes waar je je het middeleeuwse leven haast nog moeiteloos kan voorstellen. Het mooiste plekje is ongetwijfeld de Via Ricci pal in het oude centrum.

Nog een chef d’oeuvre in Albenga is de doopkapel, een achthoekig gebouw uit de vijfde eeuw waar ook nu nog altijd doopceremonies plaatsvinden. Dit magnifieke gebouw zal je meteen weten te bekoren, vooral door de ravissante mozaïek die je op één van de muren terugvindt.

Zondag

Eindigen in schoonheid in Noli en Varazze

Als je opnieuw richting Genua rijdt, kom je op je terugweg nog enkele bekoorlijke stadjes tegen die zich perfect lenen tot een deugddoende tussenstop. Neem nu Noli: een idyllisch groepje huizen dat zich in een diepblauwe baai nestelt in de zon. Op het brede zandstrand laten de lokale babes en macho’s zien wat ze in huis hebben, terwijl in de winkelstraatjes even verderop het zoete Italiaanse leven zijn gangetje gaat. Noli is perfect voor een luie zondagnamiddag, wanneer ook de Italianen die in de buurt wonen, er graag enkele uurtjes komen rondslenteren.

Natuurlijk valt er in de regio nog veel meer vertier te beleven: Varazze, enkele tientallen kilometers oostwaarts van Noli, herbergt bijvoorbeeld het restaurant Il Pesce Pazzo, gerund door de goedlachse Davide, een talentrijke keukenpiet die door enkele tv-projecten uitgroeide tot een bekendheid in zijn regio. Zoals de naam van het restaurant laat vermoeden, draait alles hier rond superverse vis en schaaldieren die haast recht vanuit de zee op je bord belanden. Heerlijk! Voorts is Varazze best een aantrekkelijk badstadje. Vooral de modern aangelegde haven (waar je je kan verlekkeren aan een plejade van chique privéjachten) en de fantastische panorama’s op Genua en de rest van de Ligurische kust zullen je er weten te bekoren.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."