Zeven christelijke bezienswaardigheden in Rome

Rome, de Urbs, zoals Titus Livius haar omschreef, of de Città eterna, de Eeuwige Stad, zoals ze later wordt genoemd, is een fantastische metropool. De eeuwenoude monumenten, de honderden kerken (volgens sommige bronnen 1.400), de elegante palazzi met kleurrijke gevels, ...

... de talrijke klaterende fonteinen, de piazza’s en terrasjes maken een verblijf tot een waar genoegen. Samenspel van licht en water, van verfijndheid en symboliek, van schoonheid en vergankelijkheid, maar ook van eternitas, kleurt het dagdagelijkse leven en maakt van Rome een stad die veel energie uitstraalt. Binnen deze christelijke metropool kunnen we uiteraard een veelheid van interessante plekken bezoeken. GRANDE.be zocht er zeven minder bekende uit.

1. Domine Quo Vadis: Via Appia Antica, 51 Roma

Onze tocht door Rome begint buiten de Stad, op de Via Appia Antica, één van de belangrijkste oude wegen met de bijnaam regina viarum – koningin der wegen. Langs deze weg zijn restanten van graftombes te zien en zijn tevens catacomben toegankelijk. Ook de kerk Domine Quo Vadis (“Heer, waar gaat u naar toe?”) staat hier. Wanneer Petrus Rome wilde ontvluchten omwille van de christenvervolgingen, had hij hier een ontmoeting met Christus. Petrus vroeg Hem: “Heer, waar gaat u naar toe?” en Jezus antwoordde: “Ik ga naar Rome om opnieuw gekruisigd te worden”.  Daarop bedacht Petrus zich en keerde naar Rome terug waar hij gevangen werd gezet en later werd gekruisigd.

2. Het graf van Petrus: 00120 Vatican City State

Deze  gebeurtenis brengt ons naar een tweede plaats, met name het meest bekende, imposante en mooiste bouwwerk van de christenheid: de Sint-Pietersbasiliek. Op dit monument zijn alle superlatieven van toepassing. Maar minder bekend zijn de zogenaamde scavi (de opgravingen) onder de Sint-Pietersbasiliek, met het graf van de heilige Petrus en de necropolis waarvan de restanten zijn blootgelegd. Een deskundige gids (op voorhand aan te vragen via scavi@fsp.va – ook in het Nederlands) maakt u wegwijs in de bouwgeschiedenis van het huidige heiligdom. Ook geven ze aan hoe met zeer grote zekerheid kan worden aangetoond dat Petrus hier wel degelijk begraven is. Hij ligt in een eenvoudig graf, dat nadien gemarkeerd is met een klein monument. Later bouwde keizer Constantijn hier een eerste basiliek en in de 16de eeuw werd die basiliek vervangen door de huidige Sint-Pietersbasiliek.

3. Campo Santo Teutonico: Via di Porta Cavalleggeri, 7891 Roma

Vervolgens, als derde plek, zoeken we een minder bekende oase van rust op; het Campo Santo Teutonico. Het is een ommuurde begraafplaats, met planten en bomen, binnen de muren van Vaticaanstad. Ze kan worden bezocht in de voormiddag (behalve op zaterdag) door zich te melden bij de Zwitserse wacht, aan de ingangspoort naast de Congregatie van de Geloofsleer, het Sant’Uffizio. Op deze begraafplaats rusten heel wat pelgrims die naar Rome waren gekomen uit Duitsland, maar ook uit Vlaanderen en de Noordelijke Nederlanden.

4. Basiliek Santa Prassede: Via di Santa Prassede, 9 Roma

Ons vierde referentiepunt is de basiliek Santa Prassede, gelegen in de schaduw van de basiliek van Santa Maria Maggiore. Dit heiligdom, gebouwd door paus Paschalis II, was een huiskerk, hier kwamen de eerste christenen samen om het brood te breken en Jezus’ dood en verrijzenis te vieren. Maar deze basiliek is vooral interessant voor de prachtige vroegchristelijke mozaïeken. De kleine zogenaamde Zenokapel wordt de voorhof van de hemel genoemd, omwille van de overweldigende schoonheid van de mozaïeken. Ze is gebouwd als mausoleum voor Theodora, de moeder van paus Paschalis II. In deze kapel bevindt zich ook – volgens de christelijke overlevering – de kolom aan dewelke Christus werd vastgebonden toen Hij werd gegeseld.

5. De Koninklijke Belgische kerk Sint-Juliaan-der-Vlamingen: Via del Sudario, 40 Roma

Een vijfde interessante plek is de Koninklijke Belgische kerk Sint-Juliaan-der-Vlamingen (San Giuliano dei Fiamminghi). Vele Europese landen hebben een eigen nationale kerk in Rome, zoals Frankrijk (Saint-Louis-des-Français), Nederland (de Friese kerk), Duitsland en Oostenrijk (de kerk van Santa-Maria-dell’Anima),…  Onze nationale kerk is gelegen in de Via dell’Sudario. Oorspronkelijk was San Giuliano de kerk van het graafschap Vlaanderen. De geschiedenis ervan gaat meer dan duizend jaar terug. Het was de plaats waar de pelgrims uit onze gewesten eeuwenlang werden opgevangen. De huidige kerk is er sinds de zeventiende eeuw. Elke tweede dinsdag van de maand (buiten juli en augustus) heeft er een barokconcert plaats. De kerk is spijtig genoeg enkel te bezoeken op afspraak (telefonisch 00 39 06 687 25 50 of per e-mail: hugo.vanermen@mclinck.it).   

6. De Kerk van Santa Maria dell’Anima: Via di Santa Maria dell'Anima, 66 Roma

Een zesde uniek oord is de kerk van Santa Maria dell’Anima. Ze ligt vlakbij de piazza Navona en is enkele jaren geleden gerestaureerd. Het spel van licht en kleur geeft dat deze kerk steeds een glans van schoonheid uitstraalt. Bijzonder is dat vooraan in het koor rechts de enige “Nederlandse” paus begraven ligt, paus Adrianus VI. Hij was afkomstig uit Utrecht, werd leermeester van Karel V, en nadien verkozen tot paus. Maar zijn ernstige natuur en zijn zin voor onthouding stonden haaks op de levenswijze van de Romeinse prelaten. Zijn pontificaat duurde iets langer dan één jaar (1522-1523). Op zijn tombe kunnen we lezen: “Helaas, hoe zeer komt erop aan, in welke tijd ook de deugd van de allerbeste valt.”

7. De bijenfontein: Piazza Barberini, Roma

In Rome vormt het samenspel van natuurelementen een heerlijke symbiose: met name licht, lucht en water. Vooral water is fascinerend. Het water is het symbool van Christus, die het levende water is. Talrijke fonteinen zijn door de pausen in de zestiende eeuw opgericht om dat levendmakende water rijkelijk in de Stad te brengen. Tot vandaag komt dat water van de fonteinen via de eeuwenoude herstelde aquaducten Rome in. De bekendste zijn de Trevi-fontein, de Vierstromenfontein op de Piazza Navona, de Mozesfontein en de Paulusfontein. Een ander sympathiek fonteintje is de Bijenfontein op hoek van de Piazza Barberini aan de Via Veneto. De bij is in de christelijke symboliek de mens die naar het Woord Gods zoekt, zoals de bij naar honing. Ze staat ook in het wapenschild  van de familie Barbarini, één van adellijke geslachten van Rome. Eén van de telgen was paus Urbanus VIII, die paus was van 1623 tot 1644. Hij liet het baldakijn boven het pauselijk altaar in de Sint-Pietersbasiliek vervaardigen door Bernini met het brons van het dak van het Pantheon. Hierdoor gaat het gezegde in Rome de ronde: “Wat de barbaren niet deden, deden de Barbarini”.

Na dit spiritueel bezoek is het hoog nodig te verpozen. Slechts één adres: het terras van café Domiziano op de Piazza Navona. De Vierstromenfontein van Bernini, de prachtige gevel van het paleis van de familie Doria Pamphilj, het lichtspel op de palazzi, de muzikanten en de andere artiesten op het plein maken het tot een bruisend spektakel. 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
La Bella Italia, en dan vooral Trastevere, is de ideale bestemming om even te onthaasten. Hotel Ripa Roma is een modern, trendy ingericht hotel in de nabijheid van tal van restaurants en pubs. Proef van een overheerlijke, artisanale Italiaanse pizza of pasta in restaurant Ripa Place.
..."
"
Overnacht vlakbij het Vaticaanstad en andere bezienswaardigheden, zoals de Engelenburcht. Geniet van een continentaal ontbijt in de zonnige ontbijtruimte of proef een van de vele wijnen die op de kaart staat.
..."
"

Het viersterrenhotel Mascagni, goed gelegen nabij de metrostations Repubblica en Termini, is een aanrader. Voor de inrichting combineerde architect Lorenzo Bellini de historische elementen met hedendaags design.

..."
"

Je hoofd neerleggen in een Romeinse villa me zoveel overwicht aan historiek en grandeur dat je ervan gaat duizelen. Dat is de sfeer van La Posta Vecchia, een beschermd monument uit 1640 en een van de oudste hotels van Italië.

..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Casa Montani steekt er in Rome met kop en schouders bovenuit. De vijf kamers munten uit in hun hedendaags-klassieke stijl zodat het geheel er bijzonder smaakvol uitziet.

..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Deze eigentijdse locanda staat voor een coole inrichting die gecombineerd wordt met authentieke elementen van de negentiende-eeuwse palazzo waarin hij gevestigd is. Je kunt kiezen tussen vijftien kamers die het midden houden tussen strak design en warme romantiek.

..."
"

Het spierwitte Radisson Blu es Hotel situeert zich in de oude stadswijk rond het Termini-station. Qua ligging perfect dus. Het interieur en decoratie zijn zeer apart. Wit is de hoofdkleur, leefbaar minimalistisch de stijl.

..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Anna Fendi (naar het gelijknamige couturehuis) opende samen met haar dochters de villa Laetitia, een juweeltje van een boetiekhotel met vijftien kamers. Fendi wist het karakter van dit art-nouveauhuis aan de Tiber prachtig te bewaren.

..."
GRANDE reporter Nathalie Bertollo
bezocht dit hotel en schreef:
"

Uitstekend hotel tegenover de villa met een goed restaurant.

..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Vergeet de pompeuze luxe van de grandes dames van Rome en dompel je onder in de harmonieuze warmte van deze verfijnde nieuwkomer in hartje centro storico.

..."

Pagina's