Zalige zomer in het Großarltal, het dal van de almen

“Heb je wel eens een kostelijke Brettljause op een alm in het Grossarltal gegeten? Dat moet je absoluut eens proberen. Want het smaakt echt anders: echter, intensiever, vol levenskracht.” Met deze tekst verwelkomt het Grossarltal bezoekers op de website: het geeft je meteen zin om af te reizen! Grossarltal is een geliefde zomerbestemming bij wandelaars en fietsers dankzij zijn diepblauwe bergmeren, onvergetelijke vergezichten en bloeiende alpenweides bezaaid met almhutten. Hier verstaat men de kunst om het aloude en de traditie te verbinden met de beste service voor fietsers en wandelaars. Benieuwd om het te beleven!

 

Vanuit Salzburg rijden we de vallei in: verscholen in de uitlopers van het Natuurpark Hohe Tauern is dit een van de mooiste dalen van SalzburgerLand. Het Oostenrijkse dal bevindt zich zo’n 100 kilometer ten zuiden van Salzburg en is in de winter een populaire bestemming bij skiërs. Het skigebied van Grossarltal bestaat uit zo’n 73 km aan pistes die tot een hoogte van 2033 meter reiken. In de zomer maken de besneeuwde bergflanken plaats voor bloeiende, groene berghellingen en zachte alpenweides die een prachtig decor vormen voor wandelaars en fietsers.

Afwisseling in SalzburgerLand

SalzburgerLand staat bekend om zijn talloze vakantiemogelijkheden: van een ontspannen en relaxerende vakantie tot ééntje vol anvontuur en actie. Iedereen kan zijn vakantie naar keuze beleven in het prachtige landschap dat SalzburgerLand rijk is. Een van die natuurpareltjes is het Grossarltal. Nergens anders is er een dal dat de titel ‘Dal van de Almen’ meer verdient. Het karakteristieke almlandschap bezaaid met 40 berghutten, kilometerslange bewegwijzerde mountainbikeroutes en wandelpaden, ambachtelijke Oostenrijkse gerechten en de pittoreske dorpjes Grossarl en Hüttschlag zorgen ervoor dat het Grossarltal deze titel meer dan waardig is.

Het wandeldorp Grossarl scoort met zijn zachte bergweides en grasbergen bij families maar ook met sport en vrije tijd. Jong en oud kan hier terecht om te zwemmen, te beachvolleyballen, te minigolfen, te voetballen of te tenissen. Aan de rand van het dorp heeft ‘Rucki Zucki’s Gaudi Alm’ voor de allerkleinsten nog iets extra in petto. Het is een reuze speelparadijs waar kinderen zich kunnen uitleven op een miniboederij, zandkastelen bouwen, klimmen op de vele speeltoestellen, het boomhuttenpad volgen en nog zoveel meer.

Daarentegen laait de adrenaline hoog op in het hoogalpine bergklimdorp Hüttschlag met zijn veeleisende bergklimwanden en zijn uitdagende routes naar de toppen van de bergen. Hüttschlag is een klein dorpje dat voor een derde in het Nationaal Park Hohe Tauern ligt. Door zijn ligging maakt het deel uit van ‘the Association of Austrian Mountaineering villages’.

De natuur beleven

Het Grossarltal grenst aan het Nationalpark Hohe Tauern, dat met een oppervlakte van 1856 vierkante kilometer het grootste nationale park van de Alpen is. In de Talwirt herberg kan je terecht voor meer informatie over het Nationaal Park en uitstappen. Zo zijn de wilde kruidenwandelingen en de wekelijkse begeleide excusrsies met de parkwachters een echte aanrader. In Hohe Tauern kan je de hoogste berg van Oostenrijk terugvinden: de 3789 meter hoge Grossglockner. Deze 'Koning van de Alpen' ligt op de grens van Tirol en Karinthië.

Ook het Grossarltal zelf heeft voor de natuurliefhebbers heel wat in petto. Zo kan je genieten van de pittoreske vallei aan de voet van de Keeskogel. Met een hoogte van 2884 meter is de Keeskogel ook meteen de hoogste berg in het dal.

Wandelen in het 'Dal der Almen'

Zo’n 400 km gemarkeerde wandelwegen brengen je doorheen het ‘Dal der Almen’ langs de gezellige almhutten waar de inwoners staan te popelen om je te verwennen met hun regionale lekkernijen. Wandel van hut naar hut óf maak eens een meerdaagse wandeltocht met overnachting in een almhut op de bergweide en beleef daarbij een onvergetelijke zonsondergang.

 

Of beleef de eerste uren van de dag. Verschijnend achter de bergtoppen, laat de zon het groene van de alpenweiden tot leven komen. Vanop het terras van een almhut geniet je van het ontwaken van het Grossarltal met gepast ontbijt: een ambachtelijke Brettljause. Deze stevige broodmaaltijd wordt geserveerd op een houten plank met verschillende soorten worst, kaas, vlees en groentjes. Met een volle maag en rugzak trek je het dal in. Diepblauwe meren en glooiende bergflanken leiden je naar de toppen van de bergen en bezorgen je magische vergezichten.

 

Terwij het dal nog rustig aan het ontwaken is, zijn de melkveehouders op de alpenweiden al volop in de weer. Koeien worden gemolken om heerlijke verse boter en kaas op ambachtelijke wijze te bereiden. Hun specialiteit? De befaamde ‘Sauerkäse’: een grijze zure kaas die alleen in het Grossarltal wordt gemaakt.

 

Het vuur knettert onder de twee grote authentieke koperen ketels. De kaasmaker haalt het deksel eraf alsof het totaal niet heet is. Met een zeef scheidt hij de kaas van een vloeiende massa. Waneer hij alle kaas uit de grote koperen ketels heeft geschept in een grote witte doek, knijpt hij deze samen tot wanneer al het vocht eruit loopt. De kaas wordt in een emmer gegoten, en er gaat een soort van kruimel over. De kaasmaker begint te kneden. De kaas ziet er uit als een soort poeder en gaat opnieuw in een grote witte doek in een emmer. Het doek wordt dichtgevouwen en de kaasmaker plaatst er een gewicht op. Na een paar uur rusten, haalt hij de kaas uit het doek, verbazingwekkend heeft de zachte materie plaatsgemaakt voor een grijze cilindervormige kaas met harde korst.

Wandelkwaliteit

Een bijzondere tip is de `Salzburger Almenweg`, een rondwandeling door de regio Pongau in SalzburgerLand, die 120 almhutten met elkaar verbindt. Vier van de in totaal 31 etappes voeren door het Grossarltal. Wij besluiten de ‘3 Almen-Rundwanderung’ te stappen: een 5,8 km lange wandelroute die ons naar drie verschillende almhutten leidt.

 

Een klein bospad brengt ons omhoog langs bloeiende alpenweiden naar de ‘Unterwandalm’. Deze berghut wordt omringd door een zonnig terras, een mooie speeltuin en dieren die staan te popelen om geaaid te worden door de voorbijgaande wandelaars of fietsers. Eens we onze batterijen hebben opgeladen zetten we onze tocht verder richting de Karseggalm, een van de meest rustieke en oudst beheerde hutten in het hele Alpengebied. Binnen in de hut is het enorm warm. Een grote open haard verwarmt de koperen ketels die gevuld zijn met zure kaas. We laten de warmte van de open haard en de geur van vers bereide kaas achter ons en zetten de afdaling in naar de laatste alm: de Breitenebenalm. Kinderen kunnen zich uitleven op de grote speeltuin en wij, wij strijken ons neer op het zonneterras met een overheerlijke apfelstrudel.

 

Sinds oktober 2010 werd het Grossarltal onderscheiden met het begeerde Oostenrijkse wandelkwaliteitszegel. Deze zegel wordt uitgereikt door de ‘Vereniging voor kwaliteitsborging voor wandelen in Oostenrijk’. Om het keurmerk te krijgen, moet aan een hele reeks strikte voorwaarden voldaan worden.

Fietstocht naar Hohe Tauern

Wie de mountainbike verkiest boven de wandelschoenen komt ook volop aan zijn trekken. 160 km aan goed gemarkeerde mountainbikewegen laten je een hoogteverschil van in totaal 14.000 meter overbruggen. Eens je bij de top bent aangekomen, kan je genieten van één van de regionale lekkernijen op het zonneterras van een almhut. Batterijen opgeladen? Spring maar op het zadel en zet de afdaling in.

 

Vanuit het centrum van Grossarl fietsen we in zuidelijke richting. Omgeven door weelderige weiden, steken we de Ache over en rijden zo dieper de valei in. We kruisen de prachtige 17e eeuwse kapel Bichl, authentieke boerderijen en de Neuhofkapel. Onze fietstour zet zich verder richting het centrum van het dorpje Hüttschlag. Aan de kop van het dal stoppen we bij Talwirt voor een heerlijke lekkernij. We springen het zadel terug op richting Ötslsee en het einde is bijna in zicht. Net voorbij het het wildreservaat eindigt onze fietstour, daar waar het Naturpark begint.

Actief in de bergen

In het Grossarltal mag je een omvangrijk en actief programma voor de hele familie verwachten: kruidenwandelingenverlangzamingsdagen en yoga op de Almgegidste hooggebergtetoeren voor gepassioneerde bergbeklimmers, bergbloemenwandelingen voor natuurliefhebbers, gegidste E-Bike en mountainbiketoeren, etc.

 

Hier verstaat men de kunst om de beste service voor fietsers en wandelaars te verbinden met het aloude en de traditie. Ervaar zelf de smaak van Salzburger bergzomer en de hartelijke gastvrijheid. Intensief en vol levenskracht.

Copyrights foto's: Toerisme Grossarltal

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels