Wijntoerisme aan de Moezel in het Groothertogdom Luxemburg

Langs de oevers van de Moezel produceerden de Romeinen wijnen, al lang voor onze jaartelling. De vallei van de Moezel staat nog altijd bekend om haar steile en hellende wijngaarden, de rivier stroomt er 39 kilometer door het Groothertogdom Luxemburg en vormt de natuurlijke grens met Duitsland. Die Moezel-vallei is de bakermat van de grote Luxemburgse wijnen, vooral gemaakt met witte druiven zoals Riesling, Pinot Gris en de typische Auxerrois. Het maakt de regio niet alleen geliefd voor wandelaars en fietsers, maar ook voor levensgenieters die op er ontdekking gaan in de wijnkelders, de charmehotels en de middeleeuwse dorpjes.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Luxembourg. Meer info vind je via deze link: De Moezel

Wit of rood?

Luxemburgse wijnen zijn meestal wit en dikwijls mousserend, zoals de Crémant de Luxembourg. Ze bevatten relatief weinig alcohol, maar wel frisse zuren. Rode wijnen zijn er schaars. En meestal gemaakt van de Pinot noir-druif. De laatste jaren zitten vooral de Pinot gris- en Gewürztraminer-druiven in de lift. Deze druivensoorten worden gebruikt om vollere wijnen te maken. Dit als tegenhanger voor de Rivaner-druif, de meest aangeplante soort in de regio, die de Luxemburgers voorzien van hun frisse tafelwijnen. Zo goed als alle wijnen uit de regio dragen de titel van Appellation Contrôllée Moselle Luxembourgeoise. Alleen de allerbeste wijnen mogen ‘Vin Classé’, ‘Premier Cru’ of ‘Grand Premier Cru’ op hun etiket zetten.

Route du Vin

Wie de Moezelvallei bezoekt, kan moeilijk weerstaan aan het aanbod aan excursies en proeverijen. Te voet, met de fiets of met de auto … waar je ook gaat over de Moezelwegen, overal kom je wel een wijnhuis tegen. De Luxemburgse wijnroute, de ‘Route du Vin’, loopt van het zuiden van het Groothertogdom tot in Wasserbillig. De autoroute start in Schengen. Het dorpje werd wereldbekend want daar werd een einde gemaakt aan de douanecontroles aan de Europese binnengrenzen. Andere hoogtepunten op de wijnroute zijn uiteraard de wijnkelders in zowat alle dorpen waar je paseert. Tijdens de 42 km lange tocht kom je de negen belangrijkste druivensoorten van de regio tegen:  Riesling, Pinot noir, Pinot blanc, Pinot gris, Gewürztraminer, Auxerrois, Rivaner, Elbling and Chardonnay.

Het Moezelpad voor wandelaars

De wijnroute biedt, via het Moezelpad, een alternatief voor ervaren wandelaars. De 50 km lange route vertrekt eveneens in Schengen, om vervolgens langs de wijndorpjes te leiden. De wijngaarden en romantische valleien zijn het perfecte decor van deze pittige wandeling. Voor gepassioneerde wandelaars zijn er in de wijnregio de ‘droomlussen’. Deze gecertificeerde routes lopen over smalle, natuurlijke wandelpaden, langs idyllische beekjes en indrukwekkende rotsformaties. Elke tocht staat garant voor een eigen cultureel karakter en unieke landschappen. Ze nodigen uit om te relaxen op één van de stopplaatsen langs het traject. Het is de ideale gelegenheid om in één van de restaurants op de route te genieten van het goede leven. Te proeven en te genieten van de lokale wijnen. De drie droomlussen zijn: de ‘Palmberg Ahn Wijn en Natuur route’, ‘Manternachter Fiels’ en ‘Schengen zonder grenzen’.

De nieuwe lichting

De Luxemburgse Moezelwijnen mogen dan meer dan tweeduizend jaren geschiedenis en tradities meedragen, de laatste jaren komt een nieuwe lichting wijnmakers opzetten. Met frisse en creatieve ideeën werken ze aan hun gezamenlijk doel: het maken van absolute kwaliteitswijnen. Zo namen de broers Nicolas en Mathieu Schmit uit Ahn het drastische besluit om het hele landgoed het ‘bio’-predicaat te geven. De twintigers zijn ervan overtuigd dat de natuur hen smaakvollere wijnen zal opleveren door alle chemicaliën te verbannen. Meer natuur, maximum smaak. In hetzelfde dorp werkt ook Jeff Konsbrück (31) zijn ideeën uit. Tot 2012 verkocht zijn vader de druivenoogst aan de andere wijnboeren. De ambitieuze zoon produceert nu zijn eigen lekkere, evenwichtige wijnen. De kelders van Jeff Konsbrück liggen naast één van de Droomlus-wandelpaden. Voor veel wandelaars is het de ideale verpozing om hier even te pauzeren en om één van de lekkerste Moezelwijnen te proeven. In Remich experimenteert Corinne Kox. Na haar biologiestudie keerde ze terug naar het landgoed en werkt ze er samen met haar vader Laurent. Corinne experimenteert met oude en vergeten technieken om complexe en aromatische wijnen te produceren. In het uiterste noorden van de Luxemburgse Moezel nam de jonge wijnboer Pit Leonardy de wijnstokken van zijn vader over. Het was de eerste wijnproducent die biologische percelen verbouwde: op steile en moeilijk te bewerken hellingen. Moeilijke omstandigheden die de wijnbouwers dwingen om zicht te schikken en te luisteren naar de natuur. In het kielzog van die ‘nieuwe lichting’ hebben ook nog verschillende andere wijnboeren de keuze gemaakt om biologische percelen te verbouwen. En te kiezen voor kwaliteit.

Ambassadeurs

Enkele van de beste regionale restaurants uit de Moezelvallei dragen de titel van ‘Ambassadeur des Vins et Crémants de la Moselle Luxembourgeoise’, ofwel de ‘ambassadeurs van de Luxemburgse wijnen en crémants’. Ze bieden hun fijn afgestemde gerechten en menu’s aan in combinatie met een exclusieve keuze aan regionale wijnen en crémants. Op de wijnkaart van zo’n ambassadeur staan meer dan 20 wijnen en crémants van de Luxemburgse Moezel. Op de kleinere wijnlijsten is minstens een derde van de aangeboden wijnen en crémants van regionale oorsprong. In het aanbod zijn steeds vijf klassewijnen van verschillende druivensoorten en drie crémants opgenomen. Elke ambassadeur heeft één wijn en één crémant die je ook per glas kan bestellen.

Op excursie

Genieten van de Moezelvallei? De lokale wijnen ontdekken? Dan biedt het Groothertogdom Luxemburg verscheidene opties. Wie het groots ziet, vertrekt vanuit Wormeldange met de comfortabele bus van Georges Krack. Hij gidst je naar de mooiste plekjes van de regio, en combineert die ervaring steevast met een proeverij van de beste wijnen en Crémants van de Luxemburgse Moezel. Wie alle aspecten van de wijnproductie en de bijhorende sfeer wil ervaren, kan ook terecht in Bech-Kleinmacher voor één van de drie tours met gids. Tijdens de tour ‘Van aarde tot glas’ leer je alles over de geschiedenis van de regionale wijnen. Met een prachtig uitzicht over de Moezelvallei, tussen de beste Riesling-druiven van de regio. De gegidste wandeling ‘Lente in de wijngaarden’ focust op de frisse geuren en kleuren in de wijngaarden. De wandeling wordt afgesloten met een hapje en – uiteraard – een proeverij van het uiteindelijke resultaat. De oogst van dichtbij meemaken? Doe jezelf de wandeling ‘De sfeer van het oogsten’ cadeau. Geniet van het moment dat de druiven op hun best zijn en de volle trossen worden geoogst. Het proeven van de jonge ‘Fiederwaissen’ in combinatie met een traditionele uientaart geeft alvast een indicatie van de kwaliteit van de toekomstige topwijnen.

Praktisch

Opgelet! Heb je concrete plannen voor een bezoek aan Luxemburg? Informeer je eerst over de COVID-19-regels van het moment en maak er een gezonde uitstap of vakantie van!

Meer info vind je via deze links:

De Moezel


Copyrights foto's: Luxembourg for Tourism - T. Jutzler - Jonathan Godin - A. Schösser - Paul Hilbert - Pulsa Pictures - Thierry Dricot - Th Reinhardt - Laurent Jacquemart - Sabino Parente

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In het groene Echternach is het heerlijk tot rust komen in dit vijfsterrenhotel waar wellness centraal staat. Laat je verwennen in de hamam- en snoezelruimtes, kom tot rust in de Finse saunachalet of trek een baantje in het binnen- en buitenzwembad.

..."
"

Dit hypermoderne hotel van de Franse Sofitelketen vind je in het hartje van de Luxemburgse hoofdstad. Aangenaam en eigentijds design en een vlotte service maken je er een tevreden klant. De panoramische bar op de bovenverdieping is een ware hotspot.

..."