Weserbergland-weg: Groen zover het oog reikt

Tot rust komen. Wandelen door glooiende heuvellandschappen, bosweiden en gezellige stadjes met historische vakwerkhuizen. Een adembenemende tocht van 225 km, van Hannoversch Münden tot Porta Westfalica: dat is de Weserbergland-weg in Duitsland. En groen, groen, groen, zover het oog reikt!

Het Weserbergland in Duitsland is een heuvelland dat ligt in de deelstaten Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen en Hessen rond de rivier de Wezer. Via de Top Trail Weserbergland-weg geniet je in dertien wandeletappes van het schitterende landschap én bezoek je de leukste stadjes zoals Hannoversch Münden, Bad Karlshafen, Emmerthal en Hamelen. Niet alleen wandelen, maar ook fietsen is een must in de regio.

700 vakwerkhuizen in Hannoversch Münden

We beginnen onze reis in Hannoversch Münden, het officiële startpunt van de Weserbergland-weg. Deze gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen barst van de vakwerkhuizen: er zijn er wel 700 en sommige zijn zelfs meer dan 600 jaar oud. Hann. Münden is dan ook een van de meest complete vakwerkstadjes van Duitsland. Samen met restanten uit de oude stadsvesting en bouwwerken uit de Weserrenaissance, heeft de gemeente haar middeleeuws karakter zeker behouden.

“Maar het ene vakwerkhuisje is het andere niet”, lacht Kröger, onze gids van de dag. En gelijk heeft ze: het raadshuis in het centrum springt meteen in het oog. “Zeker als je er om 12 uur, 15 uur of 17 uur bent; dan speelt het klokkenspel van Dokter Eisenbart, een reizende wonderdokter uit de 17de eeuw”. De bovenste raampjes van het gebouw gaan open en enkele bewegende poppetjes met muziekinstrumenten schuiven naar buiten om het leven van de dokter muzikaal te vertolken. 

Fietsen langs de Wezer

Tijdens onze eerste dag laten we de wandelschoenen nog even in onze rugzak zitten. In plaats daarvan leggen we de eerste drie etappes af met de fiets: een aangename route van 45 km tot Bad Karlshafen, een gemeente in de deelstaat Hessen. Het fietspad vermijdt drukke banen, brengt je langs groene weides en is redelijk plat. Ideaal dus voor iedere fietser (al dan niet met een e-bike). Een leuk detail: je rijdt haast de hele tijd langs de rivier de Wezer.

“Das beste Esse’ gibt’s beim Hesse”. Zo luidt het motto van de regio: “Het beste eten is in Hessen”. We overnachten en dineren in Bad Karlshafen in het driesterrenhotel Hessischer Hof, waar de traditionele Hessische gerechten van generatie tot generatie zijn doorgegeven en aangepast naar moderne smaak. We smullen van een van de specialiteiten: een gepeperd wild stoofpotje met cantharelzwammen in rode wijnsaus, afgewerkt met verse seizoengroenten en heerlijke gnocchi. Wie dacht dat Duitsland enkel schnitzel te bieden had, heeft het mis.

Bad Karlshafen, de witte parel in het groen

Straalwitten gebouwen omringd door groene heuvels en bossen: dat is Bad Karlshafen. “De witte parel in het groen”, lacht gids Andrea tijdens onze rondleiding. En een pareltje, dat is het. In het centrum van de kleine barokstad vind je een historische binnenhaven omringd door gezellige cafeetjes en restaurants. “In de jaren twintig van de vorige eeuw werd de haven afgesneden van de Wezer”, legt Andrea uit. “Maar in 2018 ging ze weer open”. De haven kan dus opnieuw vanaf de Wezer bereikt worden. “Maar in plaats van grote vrachtschepen zoals honderden jaren geleden, door kleinere jachten, sportboten en kano’s”. Het hart van de stad klopt opnieuw.

Even ontspannen na een lange wandeling of fietstocht? Dat kan in het heerlijke, warme en helende pekelwater van de beroemde spa de Weser-therme. De stad is een door de staat erkend kuuroord. Met verschillende binnen- en buitenbaden, mediterrane sfeer, verschillende whirlpools en een tof kindergedeelte, wordt relaxatie gegarandeerd. Bij mooi weer kan je zonnen in de grote tuin met uitzicht op de Wezer.

Al wandelend naar Schönhagen

We verlaten Bad Karlshafen en volgen etappe 4 van de Weserbergland-weg richting Schönhagen. De 15 km lange route begint met een fameuze bergop en slingert je naar boven. Al bij het eerste rustpunt besef je dat de inspanning het waard is: je kijkt uit over het spectaculaire Wegerbergland met haar groene heuvels. Verder wandel je door dichtbegroeide beukbossen en langs water. Met de Weserbergland-app en de duidelijke wegmarkeringen zal je bovendien nooit verdwalen.

Enkele hoogtepunten en bezienswaardigheden op deze etappe zijn "Lug ins Land", vanwaar je een prachtig uitzicht hebt, Hutewald met zijn oerossen en exmoorpony's, de toren van Solling in Schönhagen en het middeleeuws huis Nienover.

In Schönhagen, een kleine gemeente met slechts 153 inwoners, blijven we niet lang plakken. We vertrekken met de auto naar Grohnder Fährhaus in Emmerthal, een modern driesterrenhotel met gezellige inrichting. Het loont om een kamer mét balkon te nemen: met uitzicht op de Wezer, kan je na een drukke dag genieten van een prachtige zonsondergang.

Sterke vrouwen in kasteel Hämelschenburg

Na een welverdiende nachtrust beginnen we vol goede moed aan een nieuwe etappe: nummer 9 van Lüntorf via Amelgatzen naar kasteel Hämelschenburg in Emmerthal, een architectonisch juweeltje in Weserrennaisancestijl. Het kasteel opent elk jaar voor het publiek vanaf Pasen. We krijgen een bijzondere rondleiding van Henry von Klencke, de eigenaar.

“Het kasteel werd gebouwd door mijn voorvaderen, en is sindsdien al 19 generaties lang in onze familie”, legt de kasteelheer uit. “Dat hebben we vooral te danken aan onze sterke vrouwen: keer op keer konden zij het kasteel beschermen en in handen houden”. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), bijvoorbeeld, waagde de moedige kasteelvrouw Anna von Holle haar leven door naar de gevreesde legeraanvoerder Johan t'Serclaes van Tilly te gaan. Ze eiste dat hij het kasteel zou sparen. Daarna verbood Johan t'Serclaes al zijn soldaten het terrein van de Hämelschenburg te betreden. Wie niet luisterde, werd ter dood veroordeeld.

Sprookjes in Hamelen

Na het kasteelbezoek rijden we verder naar Hamelen. Ook hier zijn de kleurrijke vakwerkhuisjes talrijk aanwezig. Wie de bijzondere stad van bovenaf wil aanschouwen, kan een bezoekje brengen aan de toren van de oudste kerk van de stad, de Münsterkirche Sint-Bonifatius, voor een wondermooi uitzicht.

Toch kent het stadje een verdrietig verleden. Althans, volgens het beroemde sprookje. Lang, lang geleden, kreeg Hamelen te kampen met een rattenplaag. Het stadsbestuur schakelde de hulp in van een rattenvanger en beloofde een betaling. De rattenvanger lokte de beestjes door muziek te spelen op zijn magische fluit en liet ze verdrinken in de Wezer. Toen het gierige stadsbestuur plots weigerde om hem te betalen voor zijn diensten, nam hij wraak: met zijn muziek lokte hij wel 130 kinderen uit de stad mee naar een grot en sloot ze op… “Het maakt niet uit waar toeristen vandaan komen: iedereen kent de Rattenvanger van Hamelen”, lacht onze gids Dorian. “Het leert kinderen een belangrijke les: beloftes moet je nakomen”. 

Maar het is niet de enige les die het stadje heeft geleerd van het volksverhaal. “De rattenvanger heeft ons getoond dat muziek mensen bij elkaar brengt”, legt Dorian uit. “Daarom kan je elke woensdag, van mei tot oktober, gratis kijken naar de musical Rats op het pleintje bij de kerk”.

Porta Westfalica: het einde van de Weserbergland-weg

We eindigen ons avontuur met Sina van het toeristische bureau van Weserbergland. Ze neemt ons mee naar haar favoriete plek: het einde van de Weserbergland-weg in de gemeente Porta Westfalica. “Wie een kleine omweg maakt op de Weserbergland-route komt terecht bij een fantastisch uitzichtpunt met zicht op de Wezer en het Kaiser Wilhelm Denkmal-monument op de Wittekindsberg. Een betoverend panorama, om onze reis mee af te sluiten”. 

Meer info vind je via deze website

Weserbergland-weg in Duitsland

Copyright foto's: Nora Pauwels, Toerisme Bad Karlshafen
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

In oktober 2016 opende de hotelgroep Gekko in Baden-Baden het Roomers hotel ‘Flamingo im Schwarzwald’. Het luxueuze hotel biedt unieke gastvrijheid en topkwaliteit in het hartje van het levendige stadje Baden-Baden.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Wie in München een relax maar toch ook levendig ultramodern tophotel zoekt, is in Roomers München aan het juiste adres! Dit 5 sterren-hotel van de Gekko hotelgroep behoort tot de Autograph Collectie. Trekpleister is het IZAKAYA Aziatische restaurant annex bar.

..."
"

Hotel Das Neue Moselschlösschen in Traben ligt prominent op 150 m van de stalen brug, die Traben met Trarbach verbindt over de Moezel.

..."
"

Wij logeerden in Hotel Birkenhof, een hotel dat al generaties wordt uitgebaat door de familie Dietrich en zich onderscheidt door zijn gastronomische streekkeuken. Bij het ontbijt wordt huisgemaakte charcuterie geserveerd. De kamers zijn ruim, maar klassiek van snit.

..."
"

Kasteelhotel Friedrichsrughe ligt middenin de weelderige natuur en combineert in zijn statige gebouwen luxe met een rijke geschiedenis, met natuurlijk alle moderne comfort binnen handbereik.

..."
"

Dit kleine idyllische hotel ligt net over de grens met Luxemburg en wil per se klein en fijn blijven. Ondanks een Michelinster slaagt kok Harald Rüssel daar wonderwel in. Naast een toprestaurant kan je op het grote landgoed ook vijvers en een bloementuin vinden.

..."
"

Dit stijlvolle en moderne hotel bevindt zich in een futuristisch gebouw aan de Rijn, op een boogscheut van het centrum. Door de constructie van het glazen gebouw heb je een subliem uitzicht over de rivier, de stad en het omliggende landschap.

..."
"

Dit hotel bewijst meteen dat logeren in Duitsland niet altijd in oubollige Gasthäuse hoeft te gebeuren. Strak design en moderne kunst voeren hier de boventoon. Kunstenaar Heiko Nemitz zette dit hotel op een geslaagde manier naar zijn hand.

..."
"

Deze verblijfplaats herbergt ruime kamers met oog voor hedendaags design en alle modern comfort. Dit elegante hotel biedt een ongedwongen sfeer, waar je kunt relaxen na een dagje cityhoppen.

..."
"

Dit voormalige kasteel is eigendom van de Academie voor Klassieke Muziek. Het hele jaar door zijn er oefensessies voor concerten. In het andere deel van het kasteel werd een hotel met zo'n veertig kamers opgetrokken.

..."

Pagina's