Waterrijk Wallonië: tafelen langs en op het water

Ooit al gegeten op een binnenvaartschip? In een watermolen? Of in een restaurant met panoramisch uitzicht, meer dan 70 meter boven de grond? De mooie natuur in het zuiden van het land leent zich niet alleen voor wandelaars of fietsers. Ook voor lekkerbekken heeft Wallonië een hoop te bieden. GRANDE.be maakte een selectie van de beste restaurants langs (of op) het water, netjes gerangschikt per provincie.

Provincie Waals-Brabant

Martin's Château du Lac (Genval)

Het 5-sterrenhotel Château du Lac, in Genval, ligt op een – spreekwoordelijke – boogscheut van Brussel. Het luxueuze hotel, met het strakke interieur dat uit de koloniale tijd lijkt te komen, biedt meer dan mooie kamers in een prachtige omgeving. Dineer er met uitzicht op de prachtige grasvelden en het indrukwekkende meer. En geniet van de creaties van de talentvolle chef in de keuken.  

Voor meer informatie over Martin’s Château du Lac kan je hier terecht.

La Ferme du Moulin à eau (Braine-l’Alleud)

Net buiten het centrum van Braine-l’Alleud verwent Thierry Roland zijn klanten met een traditionele Franse keuken. Zijn ‘La Ferme du Moulin à eau’ is ondergebracht in een opmerkelijke, oude boerderij. In de voormalige schuur kan je terecht voor traditionele gerechten. 

Voor meer informatie over La Ferme du Moulin à eau kan je hier terecht.

Provincie Luik

La Capitainerie (Visé)

Aan de jachthaven van het idyllische Visé, vind je La Capitainerie. Op de kaart: menu’s aan democratische prijzen. Ook wie enkel gaat voor een drankje en het mooie uitzicht op de jachthaven van Visé, is hier welkom.

Voor meer informatie over La Capitainerie kan je hier terecht.

Panoramisch restaurant van het meer van Gileppe

De stuwdam van Gileppe bezoeken is een verrassende uitstap. De verkenning kan nog specialer. Op 77 meter boven het meer van Gileppe, vind je een restaurant met een 360° panoramisch uitzicht. Het unieke uitzicht krijg je gratis bij bij een Coupe Dame Blanche of een Crèpes au Sucre.  

Voor meer informatie over het restaurant aan de stuwdam in Gileppe kan je hier terecht.  

Le chalet du Pont de Belleheid (Jalhay)

Onder de bomen langs de rivier de Hoëgne is het goed vertoeven op het terras van Le Chalet du Pont de Belleheid. Het restaurant is gelegen aan het vertrekpunt van de wandeling langs de Hoëgne. Op de kaart: hamburger, kaasfondue, tartiflette en andere streekgerechten.

Voor meer informatie over Le chalet du Pont de Belleheid kan je hier terecht.

Le Bouchan Gourmand (Jalhay)

De regio heeft veel te bieden: musea, golf, zwembaden, wandelingen, het race circuit, dierenparken, historische monumenten en grotten. Vlak bij Spa en het meer van Warfaaz kan je in Le Bouchon Gourmand terecht voor fondue, raclette of een portie (van 1 kg) spare ribs op Amerikaanse wijze.

Voor meer informatie over Le Bouchan Gourmand kan je hier terecht.

Le Jardin des Elfes (Jalhay)

De brasserie heeft niet alleen een mooie naam. Ook de inrichting met de grote, rond veranda is prachtig. Le Jardin des Elfes, op enkele minuten van Spa, richt zich op families met kinderen. En hongerige toeristen die vanop het terras willen genieten van het uitzicht op meer van Warfaaz.

Voor meer informatie over Le Jardin des Elfes kan je hier terecht.

Le Petit Baigneur (Spa)

De activiteiten op en rond het meer van Warfaaz (waterfietsen, wandelen, mountainbiken,…) is goed te combineren met een bezoek aan Le Petit Baigneur voor een drankje op het zomerterras. Hier kan je ook terecht voor ‘Le Watergrill’ met een barbecueboot. Inschepen doe je aan het restaurant.

Voor meer informatie over Le Petit Baigneur klik je hier.

Provincie Luxemburg

La Commanderie (Hotton)

Het restaurant La Commanderie ligt aan de Ourthe, net buiten het centrum van Hotton. Op het schaduwrijke terras aan de waterkant, kan je terecht voor authentieke, seizoensgebonden gerechten. Of voor een drankje en een snack.

Voor meer informatie over La Commanderie klik je hier.

Le Moulin de Hamoul (Rendeux)

Laurence en Eric Grèvisse bieden een eenvoudige, authentieke keuken aan in hun Moulin de Hamoul. Hun restaurant is ondergebracht in de voormalige molen van Hamoul. De geschiedenis van de molen en de gerechten vullen elkaar aan. Chef kok Eric Grèvisse kookt met verse kwaliteitsproducten uit de regio.  

Voor meer informatie over Le Moulin de Hamoul kan je hier terecht.

Lesse Capade (Resteigne)

Op het terras van dit restaurant stroomt de Lesse aan je voeten. De sfeer is er ontspannen. Lesse Capade is een klein restaurant. Hier kookt de chef naar eigen inspiratie. Zijn voorkeuren: forel, lam, en hert. Een authentieke keuken met karakter.

Voor meer informatie over Lesse Capade kan je hier terecht.

Moulin Cambier (Chiny)

De beboste omgeving aan de Semois is prachtig. Hier kan je wandelen, kajakken en vissen. En een lekker hapje eten. Het restaurant Moulin Cambier is ondergebracht in het betoverende interieur van een oude watermolen. Het staat niet alleen synoniem voor lekkere grillades, maar ook voor typische lokale specialiteiten van de Ardennen, voor fondue en raclette.

Voor meer informatie over Moulin Cambier kan je hier terecht.

Hotel La Roseraie (Lacuisine)

La Roseraie is een charmant hotel in de Gaume, aan de rand van de Semois. Het hotel heeft comfortabele kamers, het restaurant een gastronomische keuken.

Voor meer informatie over Hotel La Roseraie kan je hier terecht.

Aux Beaux Rivages (Lacuisine)

In dit hotel, op de oever van de Semois, met een prachtig zicht op de rivier en het woud van Chiny, staat de patron zelf achter het fornuis. Hij kookt er met lokale, verse en seizoensgebonden producten.

Voor meer informatie over Aux Beaux Rivages kan je hier terecht.

Le Chameleux (Florenville)

Net voor de grens met Frankrijk, in het gehucht Chameleux in Florenville, ligt het restaurant Le Chameleux tussen de visvijvers waar de bronforel thuis is. Ook op de menukaart eist de forel zijn plaats op. De lokale vis wordt er klaargemaakt op ‘grootmoeders’ wijze: al 40 jaar volgens het aloude familierecept.

Voor meer informatie over Le Chameleux kan je hier terecht.

Hostellerie Sainte-Cécile (Sainte-Cécile)

Welkom in de oude gerestaureerde boerderij in het centrum van een typisch dorpje in de Gaume-streek. De chef van Hostellerie Sainte-Cécile combineert talent met creativiteit. De borden die zijn verfijnde keuken verlaten, zijn kunstzinnig gedresseerd. Zijn gastronomische creaties strelen de tong.

Voor meer informatie over Hostellerie Sainte-Cécile kan je hier terecht.

Provincie Namen

Le Pavillon (Han-sur-Lesse)

Aan de uitgang van de wereldberoemde ondergrondse grotten van Han, ligt Le Pavillon. De bistro stelt je een ruime keuze aan streekgerechten voor. Geniet van het grote terras langs de Lesse. Het Blonde de Han-biertje smaakt er heerlijk.

Voor meer informatie over Le Pavillon kan je hier terecht.

Brasserie du Quai (Namen)

De prachtige plek met grote erkerramen biedt een adembenemend uitzicht op de Maas. In de Brasserie du Quai kookt de chef met lokale, verse producten.

Voor meer informatie over Brasserie du Quai kan je hier terecht.

La Cuisine du Belrive (Namen)

La Cuisine du Belrive is geen klassiek restaurant. Het ligt in het hart van het historische centrum van Namen, aan de samenvloeiing van de Samber en de Maas. Deze woonboot uit de jaren ’30 is nu een boot-restaurant.

Voor meer informatie over La Cuisine du Belrive kan je hier terecht.

La Plage d’Amée (Jambes)

La Plage d’Amée ligt aan het strand van d’Amée. Je zit er bijna met de voeten in het water. De chef gaat hier 100% voor verse en lokale producten. De unieke sfeer en het prachtige uitzicht op de Maas zitten standaard mee in het pakket. Zowel binnen als op het prachtige terras.

Meer informatie over La Plage d’Amée vind je hier.

Le Val 9 (Wépion)

Tafelen met het uitzicht op de groene vallei van de Maas, kan in Le Val 9. De rivier loopt net naast het restaurant. Voor een (lokaal gevangen) forel ‘meunière’ of ‘aux amandes’ ben je hier aan het juiste adres.

Meer informatie over Le Val 9 vind je hier.

L’Aquaplane (Profondeville)

Ontdek, tussen Namen en Dinant, één van de mooiste terrassen aan de rand van de Maas. De porties zijn bij L’Aquaplane royaal, de gebruikte producten vers.

Meer informatie over L’Aquaplane vind je hier

Les 7 Meuses (Rivière)

Bij restaurant Les 7 Meuses staat de Maasvallei centraal. Geniet van een lekkere maaltijd met een panoramisch uitzicht over de riviervallei.

Meer informatie over Les 7 Meuses vind je hier.

Provincie Henegouwen

L’ Eau Blanche (Lompret)

Dit restaurant dankt zijn naam aan de waterlopen en sloten in de buurt. L’Eau Blanche staat voor een lekkere keuken, met familierecepten. Smaak overheerst hier. De chef staat bekend voor zijn overheerlijke sauzen.

Meer informatie over L’Eau Blanche vind je hier.

Au P’tit Batia (Thuin)

Welkom aan boord van de ‘Batia’. Hier regeren Patricia en Pascal Vanderbeque. Zij is baas in de zaal, hij is baas in de keuken. Zin in een lekker stuk vlees? Scheep dan in bij Patricia en Pascal.

Meer informatie over Au P’tit Batia vind je hier.

Au Bief du Moulin (Thuin)

Bij Au Bief du Moulin kan je kiezen tussen de verfijnde restaurantkeuken (kreeft, wild, …) of de brasseriekeuken (brochettes, salades, …). De chef serveert klassieke gerechten in een traditioneel kader.

Meer informatie over Au Bief du Moulin vind je hier.

La Guinguette (Leernes)

La Guinguette staat voor streekproducten en lokale specialiteiten.  Het restaurant ligt op de site van de abdij van Aulne, aan de oevers van de Samber. Op het enorme terras kan je ook terecht voor een verfrissing of een zoet verwenmoment.

Meer informatie over La Guingette vind je hier.

Clubhouse du Grand Large (Mons)

Bezoek Clubhouse du Grand Large, het restaurant met panoramisch uitzicht op de jachthaven van de Grand-Large. In het seizoen geniet je van de mooie dagen op één van de twee terrassen van het restaurant. Ontdek de kaart en de verschillende suggesties om je te ontspannen aan de rand van het water.

Meer informatie over Clubhouse du Grand Large vind je hier.

La Cantine des Italiens (Houdeng-Goegnies)

La Cantine des Italiens is een getuige van de Italiaanse immigratie na de Tweede Wereldoorlog. De nieuwe brouwerij is open voor bezoekers. Toeristen, fietsers en wandelaars kunnen hier terecht voor een bord charcuterie, een salade of een ijsje. 

Meer informatie over La Cantine des Italiens vind je hier.

Le Petit Baigneur (Seneffe)

Brasserie en restaurant Le Petit Baigneur ligt in Seneffe, in het centrum van de driehoek Nijvel, Charleroi en La Louviere. Hier schuif je aan voor exclusieve streekproducten als (de quiche-achtige) Tarte al Djote en de varkenswangetjes uit Chimay.

Meer informatie over Le Petit Baigneur vind je hier.  

L'Ô de Samme (Seneffe)

Dineren in een unieke omgeving, kan in L’Ô de Samme. Alleen al de roze design stoeltjes maken duidelijk dat details hier zeer belangrijk zijn. Het restaurant staat voor een eenvoudige, verzorgde en – vooral – verfijnde keuken.

Voor meer informatie over L’ Ô de Samme kan je hier terecht.

L’Escanguilles (Pecq)

Het restaurant L’Escanguilles ligt in de uithoek van Henegouwen. De idyllische setting leent zich uitstekend voor gastronomisch genot. Het gebouw, dat uit 1820 dateert, ligt tegenover de Schelde en vlakbij één van de oudste landelijke kerk van West-Europa. Viseters zijn hier op het juiste adres: paling staat al decennialang centraal.

Voor meer informatie over L’Escanguilles kan je hier terecht. 

Copyright foto's: WBT, Denis Erroyaux, Bruno D'Alimonte, Yoshimura, Joseph Jeanmart, J. Cornerotte
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Midden-november 2018 opende Radisson het gloednieuwe Radisson Blu Hotel Brugge op de site ‘Nieuw Brugge’, gelegen aan het station. Het hotel ligt op slechts een korte loopafstand van het pittoreske stadscentrum van Brugge. GRANDE.be deed de test en was gecharmeerd!

..."