Waterrijk Wallonië: de zomer overspoeld met wateractiviteiten

Wallonië lokt dit jaar de toeristen met water. Met alles wat er aan de beken en rivieren te beleven is. Het Franstalige landgedeelte mag dan geen zee en parelwitte stranden hebben, het aanbod aan verfrissende activiteiten is enorm. Dobberen op de Maas? Drijven in de Ourthe? Elke provincie speelt dit jaar zijn sterkste troeven uit. Beleef familiepret in Aqualibi, vaar per kajak de Semois af, demonsteer uw barbecue-kunsten op het meer van Robertville of verken het Centrumkanaal met een elektrisch bootje. Op zoek naar een verkwikkende activiteit zonder overbevolkte stranden? GRANDE.be somt de mogelijkheden in Wallonië voor u op.

Waals-Brabant: duik de taalgrens over

Dé ultieme ‘place to be’ voor waterpret met de hele familie, ligt (figuurlijk) op een steenworp van de taalgrens. Op zoek naar een glijbaan voor de allerkleinsten? Of een exemplaar voor gevorderden? In Aqualibi, vlak naast het attractiepark Walibi, vindt jong en oud zijn gading. Ook al geeft de zon een dag forfait, in Wavre blijft het water altijd een aangename 29°C. 

Toch de buitenlucht opzoeken? Bezoek het meer van Genval, een stukje natuurschoon aan de rand van het Zoniënwoud, ten zuidoosten van Brussel. De grote waterplas is niet alleen een ideale achtergrond voor een mooie wandeling. Hengelaars, zeilers en kanoërs zijn er welkom.

Iets meer naar het Zuiden ligt het provinciaal Domein van Bois des Rêves. Tijdens de zomer is het genieten op het strand met ploeterbad, het zwembad en op de zonneweide. Het domein heeft meer dan 17 km bebakende wandelpaden, een mountainbikeparcours, 2 fit-o-meterparcours en een visvijver. Een dagje natuur en zwemplezier afronden met een hapje eten? In Le Bois de Rêves huurt u één van de  zeven volledig uitgeruste barbecueplaatsen.

Een jachthaven in Ittre? Jawel. Bootliefhebbers, zeilers en waterskiërs zijn welkom op het kanaal Charleroi-Brussel, stroomopwaarts van de sluis van Ittre.

Meer info

Wil je meer weten over Aqualibi, klik dan hier

Voor meer informatie over het meer van Genval, kan je hier terecht.

Wil je meer te weten komen over het Provinciaal Domein van Bois des Rêves? Kijk dan hier.

Om meer te weten te komen over de jachthaven van Ittre, klik hier

Alle informatie over toerisme in Waals-Brabant vind je op deze site.

Luik: dompel u onder in het land van De Vurige Stede

De stad Luik laat zich graag ontdekken vanop de Maas. Tussen 1 april en 31 oktober vertrekt de Vauban dagelijks voor een rondvaart. Op een uur tijd geeft Luik al zijn geheimen prijs. Wie het grootser ziet, scheept in op het plezierschip ‘Pays de Liège’. De route, van minimum twee uur, bepaal je zelf. Of meng je onder de inwoners van Luik die tussen april en oktober gebruik maken van de pendelboot. Via de zes haltes (€ 1 per halte) ontdek je het stadscentrum en het historische centrum van de stad. Bij de Luikse boottochten wordt niemand vergeten. De rivierboot La Barquerolle brengt valide en andersvalide mensen samen. De boot is uitgerust voor alle soorten handicaps: PBM, blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden... Ook de stad Hoei kan je op een originele manier ontdekken vanop de ‘Val Mosan’ met een boottocht van een uur.

Families en – vooral – amateur avonturiers zijn welkom in het attractiepark Plopsa Coo. De beroemde Watervallen van Coo zijn het decor voor meer dan twintig attracties. Wie de spectaculaire glijbanen van de ‘Dino Splash’, de achtbaan ‘Vicky The Ride’ of de boomstamattractie ‘Maya Splash’ wil bedwingen, is hier aan het juiste adres. Wie zich aan het echte werk wil wagen, kan niet voorbij het outdoor Activity Center Coo Adventure: kajak- of raftafvaarten, mountainbiketochten, paintballen, challengeparcours… het zijn maar enkele van de (pittige) sportieve uitdagingen. De Amblèvevallei biedt tevens het prachtige kader voor een ontspannende dag met de kajak. Je vertrekt in Coo en komt aan in Cheneux na een woelige tocht van 9 km door de weidse natuur. 

Je grenzen nog verder verleggen in de provincie Luik? Stap op een quadbike, de perfecte combinatie van een mountainbike en een gocart. In Jupille-sur-Ourthe trek je de natuur in met deze comfortabele, veilige en 100% ecologische mountainbikes.

Aan het meer van Robertville zijn alle faciliteiten voorzien voor jongeren en families met kinderen: een springplank, een watertrampoline, elektrische boten, waterfietsen, roeiboten…. Of, voor de allerkleinsten, spelen op het fijne zandstrand. Een dagje Robertville afronden kan op een zeer originele manier. Dankzij Grill Island kan je drijvend barbecueën op het meer van Robertville. Tijdig reserveren is hier de boodschap.

Liever geen zand tussen de tenen? Dan is het provinciaal domein van Wégimont een mooi alternatief. Er zijn vijvers voor kanovaren of hengelen, een arboretum, barcecueplaatsen, een speeltuin, een minigolf….

In het recreatiepark Domaine de Palogne, nabij Durbuy, combineer je natuur, geschiedenis en ontspanning. De Ourthe en de Lembrée vloeien er samen onder de prestigieuze vestigingsmuren van de Burcht van Logne. Een kajakafvaart is er een belevenis. Of toch de voeten op de grond houden? De Burcht van Logne en het archeologisch museum zijn een bezoek meer dan waard.

Een paar goede stapschoenen komen van pas in de provincie Luik. De mogelijkheden voor wandelaars zijn ontelbaar; bezoek de jachthaven van Visé. Combineer het met de ontdekking van het eiland Robinson, de drie wilde eilanden in de Maas. Kuier over de zandstranden aan het meer van Bütgenbach, in het hart van de Oostkantons. Of bezoek de stuwdam van het meer van Gileppe.      

Op zoek naar een leerrijke ervaring? Ook dat kan. De Grotten van Remouchamps, met meer dan 800 meter aan zalen en galerijen ontdek je te voet. Nadien scheep je in voor de langste ondergrondse boottocht ter wereld voor nog meer stalagmieten en stalactieten.

Alles over het geheime leven van de forel kom je te weten in Malmedy, bij viskwekerij Mathonet-Gabriel. Honger gekregen van de Luikse ontdekkingstocht? Hier vul je de maag met een ambachtelijk gerookte forel of een lekkere ‘Mousse de Truite’.

Meer info

Voor rondvaarten zijn er verschillende opties. Zo kan je in Luik terecht met de plezierboot Pays de Liège, Le Barquerolle of de pendelboot. Voor een rondvaart in Hoei, kan je hier terecht. 

Voor een dagje Plopsa Coo, klik je hier

Beleef avontuur in het Activity Center Coo Adventure.

Voor een kajakafvaart in Coo, klik je hier

Voor een tocht met een quadbike, kan je hier terecht. 

Voor meer informatie over barbecuen op het meer van Robertville, klik je hier

Kom meer te weten over het Provinciaal Domein van Wégimont of het Recreatiepark Domein de Palogne.

Voor meer informatie over de jachthaven van Visé en het eiland Robinson, kijk je hier

Kom meer te weten over het meer van Bütgenbach.

Heb je graag meer info over het Gileppestuwdam? Klik dan hier

Voor meer informatie over de grotten van Remouchamps, kan je hier terecht. 

Als je graag een bezoekje brengt aan de viskwekerij Mathonet-Gabriel, kijk je best even hier

Luxemburg: bouw zelf een vlot

Durbuy mag dan de kleinste stad ter wereld genoemd worden, het is de locatie voor het grootste avonturenpark van België: Adventure Valley Durbuy. In het mooiste (natuur)kader van de Ardennen zijn indoor- en outdooractiviteiten voorzien voor jong en oud: een beveiligd bomenparcours, een 750 met lange tokkelbaan, wandelingen met een natuurgids en kajak-en moutainbiketochten.

Durbuy is niet de enige locatie voor avontuur-zoekers. Zo’n honderd kilometer naar het Zuiden wacht Semois Aventure in Bouillon op sportievelingen die willen boog- of kruisboogschieten en een deathride ervaren. De Semois afvaren in een reuzenkajak of met een zelfgebouwd vlot kan hier.

Voor indoor waterpret is Aqua Mundo in Center Parcs Les Ardennes in Vielsalm ‘the place to be’. Hun duo racer glijbaan blijft een topattractie. De waterpret is combineerbaar met een week of midweek verblijf in het vakantiepark.

Geen mooiere omgeving in het land om een duik te doen dan de Semois. In Lacuisine, in de buurt van Forenville, is een speeltuin, een picknickruimte en zijn er waterfietsen beschikbaar. En het propere water van de Semois. Vrij zwemmen kan ook in de Ourthe, in de buurt van La Roche-en-Ardenne. Het strand van Maboge-Plage is er gratis toegankelijk.

Ook interessant voor een bezoekje en een sportieve dag: le barrage de Nisramont. Het water van de Ourthe bedwing je hier met een kajak, een kano of een raft.

Tussen Durbuy en La Roche ligt het RIVEO-centrum, het ‘Interpreatiecentrum van de Rivier’. Hier word je ondergedompeld in de verbazingwekkende rijkdom van de rivierhabitat. Een twaalf meter lange rivierarm werd hier gereconstrueerd. Het centrum heeft tevens een leuke tentoonstelling.

Voor de fervente vissers is Lac de Cherapont een klinkende naam. De twee vijvers met een totale oppervlakte van 5 ha zijn een hengelparadijs. Het visbestand met forel, brasem, snoek, voorn en zeelt is er dermate groot dat loos vissen hier geen optie is.

Meer info

Voor meer informatie over een dag avontuur kan je terecht bij Adventure Valley Durbuy of Semois Aventure.

Voor zwempret in Aqua Mundo, klik je hier

Wil je meer weten over de Semois in Lacuisine? Klik dan hier

Meer informatie over le barrage de Nisramont vind je hier

Als je meer wil weten over het RIVEO-centrum, kijk dan hier

Meer informatie over Lac de Cherapont kan je hier terugvinden. 

Namen: scheep in voor een nostalgische overzet

Ook de hoofdstad van de provincie Namen leent zich uitstekend voor een ontspannende en interessante boottocht. De Compagnie des Croisières Mosanes verzorgt er mooie boottochten op de Maas. Het is de beste manier om de Bovenmaas en de schitterende landschappen te ontdekken. Of ben je op zoek naar een nostalgisch moment? Laat je dan verleiden tot een tochtje op de Samber en Maas met de Namourettes. De Namourettes zijn kleine retro passagiersbootjes voor maximum twaalf personen die rondvaren in Namen (tussen Jambes en Salzinnes) waar de Maas en de Samber samenvloeien.   

In Dinant opteer je voor een georganiseerde rondvaart met Dinant Evasion of de collega’s van Boten Bayard. Zelf de kapiteinspet opzetten kan ook, en dat aan boord van een elektrische boot. Ze bieden plaats aan maximum zeven personen. Het bootje besturen is heel eenvoudig: er is slechts één hendel om de richting en de snelheid te bepalen.

Vanuit Floreffe vertrekken in de zomer dagelijks toeristische boottochten met het binnenschip ‘Carpe Diem’. En in Waulsort brengt de veerman je met plezier van de ene oever naar de andere. Dat is de laatste plek aan de Maas waar een traditionele overzetdienst actief is. De boot hangt aan een kabel. De veerman trekt met ofwel zijn rechter- , ofwel zijn linkerarm naargelang de richting.

Dezelfde nostalgie vind je terug in Profondeville, recht over het indrukwekkende massief van de rotsen van Frênes. Vroeger werd het overzetbootje dagelijks gebruikt om de arbeiders van de mijngroeve van Lustin te vervoeren. Het huisje van de veerman kan je ook nu nog bezoeken.

Wie zelf de Viroin wil afvaren met een kajak, kano of raft, kan dat het hele jaar door. De afvaart kan beperkt worden door het debiet, de waterstand of door hengelaars. Informeren voor vertrek is aangeraden.

Het ontspanningscentrum van de Lacs de l’ Eau d’Heure verwelkomt graag gezinnen. Naast de badzone zijn er ontelbare vrijetijdsactiviteiten voorzien: trampolines, minigolf, pedalo’s, petanque, beachvolleybal…. 

Het Provinciaal Domein van Chevetogne, gelegen tussen Rochefort en Ciney, is de ideale bestemming voor daguitstappen en (lange) weekends. Het park is uitgestrekt over 550 ha prachtig landschap. Het is al 40 jaar toegankelijk voor het publiek en biedt tal van ontspanningsmogelijkheden met een openluchtzwembad, minigolf, romantische boten, tuinen, een treintje, speelvelden, tennis….

Meerdere sportieve en uitdagende activiteiten combineren kan in Récréalle, het recreatiecentrum in Alle-sur-Semois. Het volledige aanbod afwerken op een dag is moeilijk: segwayritten, parcours voor mountainbikes en elketrische fietsen, bowling, mini-golf, elektrische miniquads, een klimmuur en een goedgekeurde zwemzone.

Op zoek naar rust en groen? In Fosses-la-Ville vormen de tuinen van het Meer van Bambois een geheel van thematische groene ruimten. Het natuurgebied heeft veel te bieden: ornithologische observatorium, bootvissen, ontdekkingstochten…. En zoet water om in te zwemmen. Uitrusten kan op de twee fijne zandstranden.

Natuur en cultuur combineer je aan het kasteel van Lavaux-Saint-Anne, in Rochefort. In het kasteel zijn drie musea ondergebracht: het landsheerlijke leven in de 17e en 18e eeuw, het landleven in de Famenne in de 19e en 20e eeuw en het natuurmuseum. Rond het kasteel (via de zogenaamde ‘vochtige zone’) ontdek je een didactisch parcours waar de typische fauna en flora van de Famenne te bezichtigen is.

Meer info

Voor boottochten kan je terecht in Namen, Dinant, Floreffe, Waulsort en Profondeville

Meer informatie over Relais de Falemprise kom je hier te weten. 

Voor meer informatie over het Provinciaal Domein van Chevetogne, klik je hier

Voor een sportieve dag kan je terecht bij Récréalle.

Als je meer wil weten over het meer van Bambois, kijk je hier

Voor meer informatie over het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne kan je hier terecht. 

Henegouwen: ter land, ter zee of aan de waterskikabel

De liften van het historische Centrumkanaal, geklasseerd als UNESCO-werelderfgoed, zijn essentieel in de Centrumregio. Huur een elektrische boot - dat kan zonder vaarbewijs - bij de Cantine des Italiens en verken deze schatten uit het verleden. De vier historische liften zijn opmerkelijke herinneringen aan de industriële revolutie in België. Een bezoek zit vol ontdekkingen, zoals de indrukwekkende machinekamer, het panorama over de hele site en de prachtige omgeving. 

Geen enkel schip maakt tegenwoordig gebruik van de Haute-Sambre. Voor het plezier van watersporters, natuurliefhebbers en liefhebbers van kajakken of peddelsurfen is dat ideaal. Een peddle huren kan via Nature Evasion. In Fontaine-l’Evêque wordt het werk voor jou gedaan. Scheep in op de ‘Peniche Gavroche’. De schuit vaart in een groene omgeving, op 10 km van Charleroi en op 30 km van de Franse grens.

Vanuit Boussu-lez-Walcourt ontdek je Les Lacs de l’Eau d’Heure, de grootste merensite van België, aan boord van een amfibievoertuig. Le Crocodile Rouge is uniek in Europa. Het voertuig kan zowel op de weg rijden als op de meren varen. Een rondrit duurt een uur. Een rit met ‘de rode krokodil’ is te combineren met een geleid bezoek aan de dam en de skywalk van l’Eau d’Heure. Beleef de reis naar het binnenste van de grootste stuwdam van België en de Skywalk, een panorma vanaf de top van de twee glazen belvédères, 107 meter hoog. Hier, in de buurt van Charleroi en Namen, zijn de sportievelingen welkom om te kajakken, te windsurfen, aan stand-up paddle te doen en te zeilen. Alleen of onder begeleiding. Wie nog meer adrenaline wil aanmaken, klopt aan bij The Spin Cablepark, op het meer van Féronval. Het is de eerste waterskibaan ter wereld op zonne-energie. Een kabel van 680 meter trekt beoefenaars van waterski, wakeboard, wakeskate en kneeboard vlot over het wateroppervlak.

Ook La Louviere heeft een sportief en recreatief waterpark: Le Point d’Eau. Met een surfzone, reuzenglijbanen, een snelle rivier, een olympisch zwembad, een golfslagbad, parcours, spray park, wellnesszone…. Een oceaan aan pret in La Louvère voor het hele gezin en voor sportievelingen.

Meer info

Wil je de hydraulische liften van het Centrumkanaal bezoeken en een elektische boot huren, dan kan je hier terecht.

Voor meer informatie over Le Crocodile Rouge, klik je hier

Meer informatie over Les Lacs de l’Eau d’Heure vind je hier

Voor informatie over de stand-up paddle kan je hier terecht. 

Wil je waterskiën, dan kan je terecht bij The Spin Cablepark.

Voor informatie over Le Point d’Eau, klik je hier