Waterpret en mountainbiken in de Oostkantons: adjunct-directeur Dany Heck geeft tips!

Benieuwd naar de verborgen pareltjes in de Oostkantons? “Je hebt ze in ieder hoekje”, lacht Dany Heck, adjunct-directeur van het Toeristisch Agentschap van de Oostkantons. Hij vertelt ons meer over de regio en de leukste zomeractiviteiten.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Ostbelgien.eu. Meer info vind je hier.

De mooiste plekjes in de Oostkantons

“De mooiste plekken om te wandelen in de Oostkantons? Ik zou niet kunnen kiezen. De Hoge Venen, het grootste en oudste natuurreservaat van België, zijn natuurlijk erg populair – en naar mijn mening ook het indrukwekkendst. Maar de vallei van de Our is ook zeker een aanrader. Tijdens deze wandeling kom je langs schitterende panorama’s en vergezichten; het lijkt net een natuurschilderij! In het noorden heb je ook heel bijzondere plekjes, zoals voetpaden door de weiden. Dat kom je niet vaak tegen in België, en al zeker niet in het buitenland”.

Wandelen met het knooppuntensysteem

“In de Oostkantons kan je wandelen met het knooppuntensysteem: elke kruising (of knooppunt) heeft een eigen nummer. Ze worden weergegeven op een kaart of in de online wandelroute. Op het terrein zijn ze te zien op de houten paaltjes die op de kruispunten staan.

Het grootste voordeel aan dit systeem is dat je je wandeling individueel kan plannen, in beide richtingen, en onderweg nog kan afwijken van je route. Je kan bijvoorbeeld een kortere of net langere weg nemen. Bovendien brengen de knooppunten je naar allerlei schitterende plaatsen”.

Stoneman Arduenna: een uitdagende tocht met de mountainbike

Stoneman Arduenna is een mountainbikeavontuur dat begon in 2020. Het loopt ieder jaar van half april tot midden september. Met 3.900 hoogtemeters, een lengte van 176 kilometer en veel technische passages is het een échte uitdaging voor de sportievelingen onder ons. Het enige wat je moet doen is je inschrijven. Daarna krijg je een startpakket en beslis je zelf of je de route in 3, 2 of 1 dag(en) doet. Je gaat in een lus om het zuiden van de Oostkantons en geniet ondertussen van de adembenemende natuur.

Overnachten doe je best in een van de logeer-partners van Stoneman Arduenna. Deze accommodaties hebben zich volledig gericht op mountainbikers en hebben bijvoorbeeld fietsenstallingen, reparatiemateriaal, tips en het startpakket.

Als je liever rustig aan doet kan je ook altijd een leuke fietsroute uitstippelen met behulp van het knooppuntennetwerk”.

Hoogte- en waterpret!

“Natuurlijk zijn er ook andere activiteiten dan wandelen en fietsen in de Oostkantons. In de zomer kan je zwemmen, surfen, kajakken of hengelen in het meer van Bütgenbach of Robertville. Nabij het sportcentrum in Bütgenbach kunnen de durvers het hoogteparcours beklimmen in de bomen.

Als het weer tegenzit, kan je altijd terecht in een bowlingbaan of kan je karten en paintballen. Welke activiteit je ook kiest, het belooft een mooie zomer te worden in de Oostkantons!”

Meer info vind je via deze links:

Oostkantons

Hoge Venen

vallei van de Our

knooppuntensysteem

Stoneman Arduenna

Bütgenbach

Robertville

Copyright foto's: www.ostbelgien.eu, Dennis Stratmann, Dominik Kets, Vennbahn.eu

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek