Vroeger & vandaag: Uniek Nederlands natuurgebied: de Waddenzee

‘De Waddenzee en de Waddeneilanden vormen een van de meest uitgestrekte en unieke natuurgebieden van Europa. Fotograaf en natuurliefhebber Misjel Decleer trok naar het noorden van Nederland, op zoek naar de mooiste fauna en flora.'

Zo begint het artikel van reporter Misjel Decleer in het GRANDE magazine van maart 2001. De redactie van GRANDE.be zocht uit hoe het er vandaag uitziet in het unieke Nederlandse natuurgebied.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

GRANDE magazine in 2001

De reporter beschrijft de complexe samenstelling van het wad: ‘Om alle misverstanden te voorkomen: het wad is wat wij slikke noemen: een uitgestrekte laagte van slib dat uit de grote rivieren komt en in de Waddenzee bezinkt. De kwelder is synoniem voor de schorre, het met halofieten of zoutverdragende planten overgroeide gedeelte dat enkel bij hoge vloeden wordt overspoeld. Daar waar de bodem zandig is, is de oppervlakte min of meer geribbeld, gevormd door de ebstroom. Soms zijn er dubbele richtingen omdat ook de wind golven kan veroorzaken die tot op de wadbodem doordringen.’

Vandaag in 2022

Het Waddengebied is nog steeds een goed bewaard en beschermd natuurgebied. De Waddenzee en het wad worden door de Waddenvereniging goed in stand gehouden. Naast het beleid dat zij voeren rond het behoud van het gebied, organiseren ze regelmatig clean up-evenementen en houden ze petities om de situatie in het gebied te verbeteren. Wie het grootste Nederlandse Waddeneiland Texel bezoekt, kan een kijkje nemen in zeehondenopvangcentrum Ecomare. Zij vangen zeehonden en vogels op en vormen daarnaast een educatief centrum waar bezoekers van alles te weten kunnen komen over de natuur en de dieren in het Waddengebied. Verder worden er in het gehele Waddengebied wadloopexcursies georganiseerd. Bij laagwater is het namelijk mogelijk om van eiland naar eiland te stappen, of van het vasteland van Nederland naar één van de eilanden. Let op: sommige tochten zijn alleen weggelegd voor de echt ervaren lopers.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
Ooit geslapen in een fort van meer dan 100 jaar? Dat kan in het Fort Resort Beemster, in de Nederlandse provincie Noord-Holland, vlakbij Purmerend. Het is een modern verbouwd fort met een hotel, twee restaurants en een wellnesscomplex.
..."