Vroeger & vandaag: Brazilië: dwars door het groene hart van Zuid-Amerika

"Ga mee op ontdekking door het grootste land van Zuid-Amerika: we flaneren langs de stranden in Rio, zoeken piranha’s en kaaimannen op in het immense natuurgebied de Pantanal en flitsen terug in de tijd langs de koloniale kustdorpen."

Zo begint het artikel van reporter Gerrit Op de Beeck in het GRANDE magazine van januari 2003. De redactie van GRANDE.be zocht uit hoe het er vandaag uitziet in het veelzijdige Zuid-Amerikaanse land.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

GRANDE magazine in 2003

De reporter bezoekt de Pantanal, het natuurgebied dat lang in de schaduw van de Amazone heeft gestaan: "De staten Mato Grosso en Mato Grosso do Sul hebben drie ecosystemen: het Amazonewoud, de Chapada dos Guimaraes en de Pantanal. Deze laatste, een tot voor kort relatief onbekend gebied, is een waar paradijs met de rijkste fauna en flora van Latijns-Amerika. En Brazilië heeft ambitieuze maar gecontroleerde toeristische plannen met dit megamoeras, gelukkig sinds 1974 integraal beschermd en in 2000 gedeeltelijk door de Unesco als Werelderfgoed geklasseerd. Alhoewel de Amazone meer faam en bekendheid geniet, biedt de Pantanal een unieker wildlife."

Vandaag in 2022

De redactie van GRANDE.be zocht uit of de laatste twintig jaar inmiddels al sprake is van massatoerisme in Pantanal. Tot op heden heeft de Pantanal nog geen overdaad aan hotels uit de grond zien schieten en is het aantal toeristen dat het enorme natuurgebied bezoekt nog altijd aan de lage kant. Tegenwoordig heeft het moerasgebied vooral te kampen met extreme droogte en heftige bosbranden, waarbij het in 2020 een absoluut dieptepunt kende. De vele bosbranden richtten veel schade aan de natuur en het dierenleven aan. Er wordt gezegd dat inmiddels al tien tot vijftien procent van het gebied in vlammen opgegaan is.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels