Vroeger & vandaag: 100% puur Nieuw-Zeeland: in 21 dagen langs zandstranden, gletsjers, fjorden en wijngaarden

"Nieuw-Zeeland verkoopt zichzelf als 100 procent puur, en dat mag. De Maori’s, de eerste bewoners van deze eilanden, noemden het ‘Aotearoa’: het land van de witte wolk. Wij noemen het na 21 dagen ‘het land van de zeldzame puurheid’. Een tocht van 3.610 kilometer voerde onze 4x4 langs zandstranden, gletsjers, fjorden en de beste wijngaarden van het Zuidereiland."

Zo begint het artikel van reporter Gerrit Op de Beeck in het GRANDE magazine van maart 2002. De redactie van GRANDE.be zocht uit hoe het er vandaag uitziet op het eigenzinnige eiland.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

GRANDE magazine in 2002

De reporter bezoekt het wijnhuis van de familie Donaldson: "De eerste halte van de dag: het wijnhuis van Pegasus Bay, een familiebedrijf inclusief restaurant waar twee zonen des huizes het voor het zeggen hebben. Hun pinot noir, gerijpt in Franse eiken vaten, is onovertroffen. We vragen naar de oudste broer, wijnmaker Mathew Donaldson. 'Amper 32, maar een waar talent', had Siegfried ons gisterenavond verteld. Broer Edward, de restaurantmanager, wordt erbij geroepen en even later staan we te proeven in de achtertuin. 'Nieuw-Zeelanders drinken zelf veel te graag wijn, we kunnen dus maar beperkt exporteren', lacht Mathew terwijl hij ons de jonge cabernet/merlot schenkt."

Vandaag in 2022

De redactie van GRANDE.be zocht voor je uit of het familiebedrijf nog steeds zo succesvol is als bijna twintig jaar geleden: het Pegasus Bay-wijnhuis is nog steeds volledig in handen van de familie Donaldson en staat te boek als een van de betere wijnproducenten in de regio Canterbury. De afgelopen twintig jaar heeft het wijnhuis ook meer internationale bekendheid vergaard. Broer Edward reist tegenwoordig vaak de wereld rond om de Pegasus Bay wijnen te promoten. Inmiddels worden de wijnen naar twintig landen geëxporteerd.

Terug naar 2002

De reporter maakt kennis met het natuurgebied de Doubtful Sound: "De Sounds zijn wereldberoemd en trekken jaarlijks evenveel kiwi’s (Nieuw-Zeelanders) als internationale bezoekers. Onze verwachtingen zijn dan ook hooggespannen wanneer we inschepen aan boord van de nagelnieuwe Navigator, een vaartuig in de vorm van een piratenschip, goed voor zestig gasten. De regen valt met bakken uit de lucht, de wolken hangen dreigend laag maar de indrukken van de 40 kilometer lange fjord met verdoken baai zijn werkelijk uniek."

Tegenwoordig in 2022

Nieuw-Zeeland blijft een bijzondere toeristische bestemming, maar in twintig jaar tijd zijn er wel wat dingen veranderd: Nieuw-Zeeland is voor de Vlaming nog steeds een bestemming die niet zomaar bereikt is. Rechtstreekse vluchten bestaan niet en tickets zijn ook aan de dure kant. Het leven in Nieuw-Zeeland is daarnaast ook niet meer zo goedkoop als het twee decennia terug was. Het land wil in de toekomst vooral een interessante reisbestemming gaan worden voor de elite. Tegenwoordig geldt het als een geliefde uitvlucht voor backpackers die hun reis door Australië wilden combineren met het nabijgelegen Nieuw-Zeeland. De minister van toerisme is van mening dat backpackers niet bij het imago van het land passen en ziet dit graag veranderen. Men wil de prachtige natuur en de ongerepte landschappen zo goed mogelijk behouden. Dit is wat het land tenslotte ‘100 procent puur’ maakt.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels