Ville Haute, Ville Basse: wandelen door UNESCO stad Luxemburg

Luxemburg stad kent een grote verscheidenheid en contrasten. Hoewel de hoofdstad van het Groothertogdom slechts 100.000 inwoners telt, tref je hier mensen uit meer dan 150 verschillende landen. In de straten hoor je dus volop vreemde talen, en ook de eigen Letzeburgse taal voelt ‘buitenlands’ aan. Die verscheidenheid levert leuke ontmoetingen op. De duizend jaar oude vestingstad combineert ook mooi met een reeks moderne gebouwen en nieuwe wijken.
Meer info over Luxemburg stad vind je hier

Stad in verdiepingen

De bouw van een kasteel met vestingsmuur door graaf Siegfried einde van de 10de eeuw op de rotsen van Bock betekende het ontstaan van de stad. Vervolgens werden er nog twee vestingsmuren bijgebouwd, en er ontstond een vestingsgordel in verdiepingen in en tegen de rotsen: de kazematten. Daarbinnen liggen kilometerslange onderaardse gangen en galerijen, op hun hoogtepunt in de 17de eeuw 23 kilometer lang. In 1867 met het verdrag van Londen werden de kazematten gedeeltelijk afgebroken, maar er bleef nog 17 kilometer gangen over. De Petruskazematten zijn de oudste: ze dateren van 1644 en werden door Spanje gebouwd, de bekende bouwheer Vauban droeg bij aan de realisatie ervan. De Bockkazematten werden in de 18de eeuw door de Oostenrijkers gebouwd: vandaag kan je nog steeds de overblijfselen van de oorspronkelijke burcht bezoeken.

De sage van Melusina

Graaf Siegfried zou gehuwd geweest zijn met de mooie Melusina. Over haar gaat de sage van Melusina. Siegfried beloofde haar om op bepaalde dagen niet naar haar te kijken. Maar op een avond kon hij zich niet bedwingen en keek hij door het sleutelgat toen ze een bad nam. Daar zag hij dat ze een staart van een zeemeermin had. Wanneer Melusina opmerkte dat Siegfried naar haar keek verdween ze voor eeuwig in de rivier de Alzette.

Met de lift naar Grund

Als gevolg van de rotsen en de uitgestrekte vestingsgordel groeide Luxemburg in twee verdiepingen: de Ville Basse of Grund onderaan de vesting, en de Ville Haute een 50tal meter hoger bovenaan. Het moderne leven speelt zich af in de Ville Haute, Ville Basse of Grund is nog slechts een kleine stad-in-de-stad met amper 1.000 inwoners. We starten onze wandeling vanuit het centrum over de Adolfsbrug, hoog boven het Park van de rivier de Pétrusse, van zo hoog gezien een onooglijk beekje. Aan de overkant draaien we terug naar het centrum via de tweede grote brug de Passerelle. Zo komen we op het Plateau St. Esprit, waar je in de diepte onder je de Ville Basse ziet liggen. Je kan naar beneden via een intensieve trappenloop, of met de lift vanop de Plateau St Esprit. Wandelen in Grund is een beetje terugkeren in de tijd: het lijkt hier 100 jaar geleden. Kunstenaars en koks hebben er zich genesteld: in de kleine enclave liggen enkele uitstekende restaurants, top voor een pittoresk avondje uit!

Schone Gëlle Fra

Terug naar boven met de lift: aan de overkant van de weg stappen we Independent Café binnen. Zo worden we ook meteen terug in het heden gecatapulteerd: dit is een bio bistro brasserie waar sfeer en gezelligheid primeren. In het café komen elke donderdagavond de lopers van de FatBetty.Run samen: ze lopen samen door de avond en door de stad. Een wonderlijke ervaring: in het donker langs alle monumenten in en door de vesting lopen! Voor ons is het wandelen in Luxemburg: we stappen verder bovenaan de vestingsmuren rond de stad. Daar blinkt de Schone Gëlle Fra (Letzeburgs voor ‘de schone gouden vrouw’), het herdenkingsmonument voor de Luxemburgse helden uit WOI, dat later ook dienst ging doen voor de helden van WOII en de oorlog in Korea. Prachtig, hoe de schittering van het helder blinkende goud hoog boven op de spits in de ogen schijnt. De ‘gouden vrouw’ bezweert de passanten: nooit meer oorlog!

Traditie op het plein

Onze wandeling gaat verder: we gaan rechts het centrum van de Ville Haute in. Net als Grund en de vestingsgordel behoort ook het oude stadsgedeelte tot het UNESCO wereldcultuurerfgoed. Onze eerste stop is het Place Guillaume II, in het Nederlands koning Willem II van Oranje, ondermeer ook groothertog van Luxemburg. Op het plein rijdt Willem te paard, aan het plein liggen het stadshuis en enkele prachtige brasseries en restaurants. Op de hoek gaan we bar en restaurant Bazaar binnen: een kruising van zuiderse sfeer met een moderne versie van art déco inrichting. De bediening spreekt niet zo goed Frans, met Engels kom je hier verder. En de koffie is uitstekend! Aan de overkant viert de traditionele gastronomie hoogtij: bij Kaempff-Kohler grijpen de delicatesse shop, de pâtisserie en de fromagerie in elkaar, met daarnaast een restaurant vol licht en Luxemburgse gerechten. Naast ons geniet een Frans koppel van de wijn, twee Nederlandse zakenlui smoezen in een hoek, een Spaans-Amerikaans duo maakt luid ruzie, … de ober maant hen aan het stiller aan te doen. We bestellen een Flammkuchen ‘Incontournable’: een soort pizza met dunne krokante korst en ham en kaas bovenop.

Zoek de kathedraal

Een korte tocht door de zuilengalerij, en we staan op het Place d’Armes. Geen wapens hier, wel plaats voor de kunsten met aan de ene zijde het cultureel centrum Cercle Cité en aan de andere zijde de muziekkiosk. We draaien terug en zoeken de kathedraal van Luxemburg. Dat lijkt niet zo moeilijk: je ziet de torenspitsen boven de daken, je hoort de carillon regelmatig slaan. De toegangsdeur zit echter verborgen tussen de gebouwen van de Rue Notre Dame… Binnen is de lange zijde 17de eeuwse barok, in de 20ste eeuw werd daar een moderne dwarsbeuk op gebouwd. Ook het koor is modern: de witte zandsteen laat het mooi uitlichten tegenover de oude glasramen. Naast de buitendeur zien we de crypte: traditioneel wordt hier de groothertogelijke familie begraven.

Een Smile voor zeven musea

Via de chique winkelstraten Rue Philippe II en Grand-Rue komen we terug aan de buitenste zijde van de Ville Haute: diep beneden ons ligt het gemeentepark. Luxemburg wordt niet voor niets het groene hart van Europa genoemd: een derde van de oppervlakte bestaat uit groene zones, die uitnodigen om te wandelen of te fietsen. We wandelen stevig door en komen uiteindelijk in het Parc des Trois Glands, waar het MUDAM (Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean) ligt. Het MUDAM biedt een brede collectie van hedendaagse beeldende kunst in een moderne architectuur en een park vol beelden. Kunstenaars én bezoekers staan centraal: je kan naar de expo’s komen kijken, maar ook zelf aan de slag gaan! Ondermeer werken van Marina Abramovic, Jan Fabre en acteur Steve McQueen behoren tot de collectie. Het MUDAM is een van de zeven musea in de stad die samen de MuseumSmile vormen: je kan in één wandeling alle zeven plekken aandoen.

Business in Kirchberg, classy Um Plateau

Terug buiten uit het MUDAM is het kiezen: ofwel neem je de – gratis! – tram of bus verder buiten de stadskern naar de moderne business wijk Kirchberg waar de Europese instellingen zoals het Europees Hof van Justitie en de Europese Investerings Bank huizen, en ook een hele resem financiële instellingen en consultancy bedrijven. Luxemburg is – inderdaad – ook een centrum van financiëel en juridisch Europa. Dat voel je in de oude binnenstad eigenlijk niet, maar in Kirchberg treed je een heel verschillende, hypermoderne wereld binnen! Wij nemen de andere keuze en draaien terug richting stadskern. In de wijk Clausen op Plateau Altmünster dinneren we in stijl in restaurant Um Plateau: een classy restaurant met veel hout en warme kleuren. De keuken is er hedendaags, zonder de klassieken te vergeten. Onder ons kronkelt de Alzette, het grote zusje van de Pétrusse.

Top evenementen in 2020

* 16-17 mei: Luxembourg Museum Days: open deur dagen van alle 40 musea van het Groothertogdom
* 10 oktober: Nacht van de Musea in Luxemburg stad
* 18-22 november: Luxembourg Art Week van internationale galerijen
* Heel het jaar door: Luxembourg Card: 1 tot 3 dagen toegang tot meer dan 60 musea en attracties

Evenementen 25 jaar UNESCO

Het oude stadsgedeelte van Luxemburg behoort sinds 1994 tot het UNESCO werelderfgoed, en die 25 jaar worden in 2020 volop gevierd met een wel heel brede waaier aan activiteiten. Voortdurend in de loop van het jaar is er wel een interessante tentoonstelling of evenement. In het ‘UNESCO Visitor Center’ van het Lëtzebuerg City Museum vertelt men deze geschiedenis, er is ook een wandeling van 2,5 kilometer door de oude stad en over de vesting uitgetekend.
Je vindt alle informatie hier
Meer info over Luxemburg stad vind je hier

Copyrights foto's: Luxembourg for Tourism - Alfonso Salgeiro-Sandrine Feyereisen FINE-Christophe Van Biesen-Gauvin Lapetoule-Thibaud Bastien Comité Inspiring Luxembourg
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels