Vijfmaal verbluffend veelzijdig Valencia

Valencia lijkt net een pareltje: het levendige casco histórico, de vele groene parken en goddelijke architectuur van o.a. de Ciudad de las Artes y las Ciencias. Als je Valencia eenmaal hebt bezocht, ken je deze natuurlijk al. Maar ken je volgende vijf niet-giuri ook?

1. Ga zonnebaden in El Saler

‘Guiri’ is de term die Spanjaarden lacherig gebruiken voor toeristen die zelfs bij 15 graden naar het strand trekken, zwemshort en zonnecrème bij de hand. Wil je je daar tijdens je kostbare zonnetrip nu eens helemaal niks van aantrekken, dan is er een uitstekende optie genaamd El Saler. Dat is een kuststrook op amper vijftien minuten rijden van het stadscentrum. El Saler maakt deel uit van natuurpark Albufera, dat ook duinen en zelfs een meer (‘la gola de puchol’) in de aanbieding heeft. De opvallend rustige kuststrook strekt zich kilometers breed uit, El Saler is beslist het populairste gedeelte van de zandstrook. Zonnen kan er mét oppas door de kustwacht, in zee dobber je met zicht op de haven van Valencia en uitvarende boten. Wie het echt rustig wil, kan naar het naaktstrand trekken, enkele honderden meters verderop. Kinderen lopen hier nietsvermoedend rond, zoals bijna iedereen eigenlijk. Het schetst de sfeer in El Saler. Hier ben je open en desgewenst bloot guiri. Geen Spaanse haan die ernaar kraait.

2. Ontdek het groen van de Turia

Natúúrlijk de Túria. In Valencia kan je niet om deze drooggelegde rivierbedding heen, een bedding die heraangelegd is met parkjes en sportaccommodatie en zich een weg rond de oude stadskern slingert. Nog altijd wordt de Túria heraangelegd, en één recent ingerichte plaats leent zich daarbij uitstekend voor gezinnetjes en kinderen. In Parque de Cabecera kan je ook in de schaduw van palm- en dennenbomen tot rust komen. Mooi meegenomen is het Bioparc dat zich vlakbij aan dezelfde westkant van de Túria bevindt. Daar kunnen kinderen zich helemaal uitleven, tussen apen en leeuwen, en tussen de andere zoogdieren waarvan de Zuid-Afrikaanse antiloop kirks dikdik het allerschattigst is.

3. Bezoek Jardin Botánico

Denk aan de Botanique in Brussel, maar dan intiemer. Denk aan de Antwerpse Botanique, maar dan véél groter. En overzichtelijker. En verscheidener. En zonniger. Opmerkelijk overigens hoe de buren van de Jardin Botánico letterlijk vanuit hun raam in de tuinen binnen kijken.

4. Bewonder de kunst in Muvim

Elke zichzelf respecterende moderne stad moet een modern museum hebben. Antwerpen heeft het MAS, Gent het SMAK, Valencia heeft het MuVIM. Het Museo Valenciano de la Ilustración y la Modernidad, heet het voluit. Het museum voor illustratie en moderniteit, ook wel. Let wel: de collectie is niet groots, de architectuur is dat des te meer. Dit museum is een rustpunt in het centrum van de drukke stad, hier haal je opgelucht adem. Kom je weer buiten, dan overvalt je de warme sfeer van de studenten die rond de nabijgelegen bibliotheek rondhangen, de geur van Spaanse koffie in een van de aanpalende bars, de plechtstatigheid van de Griekse zuilen die verrijzen in het Parque del Hospital.

5. Maak een uitstapje naar Madrid

¿Que? Madrid een verborgen plaatsje in Valencia? Niet helemaal natuurlijk, maar sinds de Spaanse spoorwegen een hogesnelheidslijn inlegden die meerdere keren per dag van Valencia naar de hoofdstad glijdt, ligt Madrid dichter dan ooit. Met liefst 300 kilometer per uur glijd je door het soms bewonderenswaardige landschap, goed voor amper één uur en drie kwartier reizen. Plaats van vertrek in Valencia is het station Joaquin Sorolla, genoemd naar respectievelijk een metrostation in de buurt en een Spaanse portret- en landschapsschilder. Plaats van aankomst in Madrid is het Atochastation, dat – handig — vlakbij het befaamde Pradomuseum ligt. En wie vind je in dat Prado, tussen andere kleppers als Velazquez, Rubens en Goya? Precies: Joaquin Sorolla y Bastida, de kanjer die in Valencia geboren werd en in 1923 in Madrid richting eeuwige schildersvellen trok. Daarmee is onze tocht langs vijf bezienswaardige hotspots helemaal rond.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels