Vierschansen in Gärmisch-Partenkirchen op Nieuwjaarsdag

Het jaarlijkse Vierschansentoernooi maakt van Gärmisch-Partenkirchen een wereldberoemd wintersportoord. De stad ligt in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren in het dal van de rivier Loisach en is omgeven door de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland.

Naast zijn 60 km aan skipistes is Gärmisch-Partenkirchen het hoogst gelegen skigebied van Duitsland. Het laat veel skiliefhebbers hun hart sneller slaan met zijn perfecte sneeuw van november tot mei, gevarieerde skipistes, moderne liftfaciliteiten, gezellige skihutten en prachtige uitzichten over de Beierse Alpen. Maar Gärmisch-Partenkirchen is toch vooral de stad van het schansspringen.

Vierschansentoernooi op Nieuwjaarsdag

Elk jaar vindt het Vierschansentoernooi plaats in Duitsland en Oostenrijk. Het toernooi bestaat uit vier verschillende wedstrijden in vier dorpen. Een daarvan is Gärmisch-Partenkirchen waar op nieuwjaarsdag het traditionele Nieuwjaarsspringen plaatsvindt. De andere drie dorpen zijn Oberstdorf in Duitsland en Innsbruck en Bischofshofen in Oostenrijk.

Dit jaar ging het toernooi van start op 29 december 2017 in Oberstdorf en eindigde op 6 januari 2018 in Bischofshofen. Het toernooi werd net als vorig jaar gewonnen door de Pool Kamil Stoch.

De tweede en belangrijkste wedstrijd van het toernooi is het schansspringen op Nieuwjaarsdag in Gärmisch-Partenkirchen. Heel Europa zet op deze dag ’s middags zijn tv aan. Wie er vroeg bij is, kan het Nieuwjaarsconcert in Wenen nog bekijken want vanaf 12 uur begint het Vierschansentoernooi. Daaraan heeft Gärmisch-Partenkirchen zijn grote populariteit te danken.

Daarnaast heeft Gärmisch-Partenkirchen nog meer te bieden: deze zomer staan er drie topevenementen op het programma.

Het Mekka voor BMW motorfans

In het eerste weekend van juli verandert Gärmisch-Partenkirchen in het Mekka voor BMW motorfans. Drie dagen lang wordt er gevierd, gepraat en met de motor gereden in de prachtige omgeving van de Zugspitz-bergketen. Het is ’s werelds grootste BMW-motorfeest en lokt jaarlijks meer dan 30.000 motorrijders. Tijdens het evenement kan je tentoonstellingen bijwonen, testritten uitvoeren en stuntrijden.

Het Alpentestival

Van 3 tot 5 augustus 2018 kunnen sport- en natuurliefhebbers voor de zesde keer op rij de volledige sportvariatie ontdekken die Gärmisch-Partenkirchen in de zomer te bieden heeft. Op het Alpentestival vind je meer dan 20 begeleide tochten voor bergbeklimming, wandelen, fietsen en watersporten. Op vrijdagavond, na de officiële opening van het festival, kan je genieten van een buitenfilmavond en op zaterdag zorgen het kampvuur en live muziek van een lokale band voor een uitstekende sfeer.

‘Heimatwochen’

Al meer dan een halve eeuw zijn de ‘Heimatwochen’ in juli en augustus voor de lokale bevolking het hoogtepunt in Gärmisch-Partenkichen. Processies, nationale kostuumgroepen, de ‘Schuhpattler’ (de Beierse traditionele volksdans) en traditioneel bier staan centraal tijdens deze feesten. Dat gaat allemaal gepaard met dansen en muziek. De Festwochen zijn opgesplitst in twee festivals deze zomer: het Gärmisch Festival van 28 juli tot 5 augustus en het Partenkichen Festival van 11 augustus tot 20 augustus.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Hotel Das Neue Moselschlösschen in Traben ligt prominent op 150 m van de stalen brug, die Traben met Trarbach verbindt over de Moezel.

..."