Verrassend Griekenland: duurzame topbestemmingen en ideale city breaks!

Vakantie in Griekenland staat synoniem voor rust, schoonheid en eenvoud. Het zal je dan ook niet verbazen dat zowel Athene als Rhodos en Milos op het lijstje van Europese topbestemmingen 2023 terug te vinden zijn. Het land zet heel erg op duurzaamheid en wil een internationaal voorbeeld zijn op vlak van duurzaam toerisme. Griekenland deed al erg veel inspanningen om tegen 2030 volledig klimaatneutraal te zijn.

Ook als city break is Griekenland een echte aanrader. In culturele steden zoals Athene en Thessaloniki kan je zee en strand perfect met elkaar combineren. Naast cultuur, geschiedenis en de wereldberoemde hagelwitte huisjes heeft het land dus zoveel meer te bieden. Griekenland verbaast en raakt op een manier dat je er als bezoeker het liefst wil blijven, voor altijd!

Duurzaam Griekenland

Met een duurzame toekomst in het achterhoofd wil Griekenland reizigers aanmoedigen om het land te verkennen op een manier die de lokale gemeenschappen en het natuurschoon ten goede komt. Druk de pauzeknop in, ontspan en doe in Griekenland aan ‘slow tourism’. Ga voor authentiek, lokaal en vermijdt massatoerisme door een bezoek te brengen aan één van de vele pittoreske dorpjes en stadjes die Griekenland te bieden heeft. 

Astypalaia, een afgelegen eiland in de vorm van een vlinder is een perfect voorbeeld van duurzaam Griekenland. Het eiland dat deel uitmaakt van de Dodekanesos eilandengroep heeft als doel om tegen 2025 volledig energieneutraal te zijn. Ontdek dit eiland met een elektrisch voertuig en laat je betoveren door de natuurlijke schoonheid en de witgekalkte dorpjes. 

Een andere aanrader, als je toch al in de Dodekanesos bent, is Tilos. Dit eiland heeft naast zijn prachtige stranden, verleidelijk turkoois water en een rijke geschiedenis nog een belangrijke troef: het is volledig zelfvoorzienend op gebied van energie. 

Rhodos is in samenwerking met TUI een nieuwe toekomst aan het uitstippelen op vlak van duurzaam toerisme dankzij ‘The Rhodes Co-Lab'. Daarmee is dit project op het grootste eiland van de Dodekanesos het eerste project in zijn soort ter wereld. Het doel is om te onderzoeken hoe duurzaamheid ontwikkeld kan worden in toeristische bestemmingen. 

Andere plaatsen die zeker niet mogen ontbreken op je lijstje van duurzame bestemmingen zijn onder andere Paros, Lispi, Tricala, Kos en Kefalonia.

Europese topbestemmingen

Dat Griekenland voor velen een topbestemming is blijkt uit het resultaat van de 'European Best Destinations 2023' wedstrijd. Meer dan een half miljoen reizigers stemden de Griekse hoofdstad Athene naar de tweede plaats. Rhodos, de perfecte bestemming voor liefhebbers van oude stenen, erfgoed, forten en kastelen en Milos, één van de beste plekken voor een droomvakantie in Griekenland verdienden ook een plaats in de top twintig. 

Een absolute aanrader op het Griekse vasteland is ongetwijfeld Epirus. Dat divers stukje natuur in Noordwest Griekenland heeft alles wat je zoekt als je op vakantie gaat. Verwacht adembenemende bergtoppen met diepe kloven, olijfgaarden, meren, rivieren, prachtige steden, zeldzame archeologische vindplaatsen en fantastische stranden. Hou je van extreme sporten? Dan is deze regio ideaal dankzij de vele mogelijkheden zoals onder andere raften, mountainbiken en kajakken.

Athene en Thessaloniki: De ideale steden voor een city break! 

Wie denkt dat Griekenland enkel de moeite is als lange vakantiebestemming heeft het mis! Griekenland is ook perfect als ‘city break’ in een verlengd weekend. Thessaloniki en Athene zijn twee steden die zeker het vernoemen waard zijn voor een geslaagde city break. Beide steden hebben niet alleen een overvloed aan culturele bezienswaardigheden, ze liggen ook op een steenworp van de zee en de bergen. Op die manier kan je in een korte tijd eindeloos veel ervaringen opdoen en genieten van verschillende aspecten van dit wondermooie land. 

De Griekse historische havenstad Thessaloniki staat bekend om zijn levendige sfeer, rijke geschiedenis en cultuur. De lijst van Byzantijnse UNESCO-monumenten is zo lang dat het lijkt alsof je tijdens je bezoek aan de stad in een openluchtmuseum rondloopt. De grootste stad in het Griekse noorden beschikt ook over een prachtige kustlijn, gezellige drukke winkelstraten, gerechten in lokale tavernes om je vingers af te likken en een bruisend nachtleven. 

Athene, de hoofdstad van Griekenland is een stad die alles heeft. Het is niet voor niets dat deze stad als tweede op het lijstje van Europese bestemmingen 2023 prijkt. Dat Athene rijk is aan cultuur en geschiedenis, is natuurlijk al geweten. Een bezoek aan het historisch centrum van Athene kan je echt niet overslaan tijdens je city-break. Bewaar tijdens je bezoek aan één van Europa’s oudste steden zeker wat tijd voor de groene noordelijke buitenwijken en geniet er onder andere van geweldige restaurants en winkelcentra. Wil je liever jouw historische wandeling combineren met een dagje aan zee? Reis dan in slechts twintig minuten met het openbaar vervoer richting het zuiden en ontdek de Atheense rivièra. 

Meer informatie vind je via de volgende links: 

Copyright foto's: visit greece, K. Vergas, Y. Skoulas, K.Kouzouni
 
 
Epirus
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de haven van Rhodos, uitkijkend over de kristalblauwe Egeïsche zee, ligt Rhodos Horizon City Hotel. In dit prachtige viersterrenhotel is het heerlijk vertoeven.

..."