Verrassend Breda met de trein: bruisend winkelwalhalla en uitgestrekte groene gordel

Slechts op 10 kilometer van de Belgische grens bevindt zich de levendige Nassaustad Breda. De Brabantse grootstad beschikt over een prachtig historisch erfgoed, maar leent zich ook uitstekend voor een stevige wandeling of fietstocht doorheen de groene gordel of gezellige winkelstraten. Of ontdek Breda per kano. De stad van Oranje is de ideale bestemming voor een uitdagende daguitstap of spannend weekendje met de trein.

Langsheen monumentale gebouwen

Een betere wandeling doorheen het stadscentrum van de Nassaustad Breda dan de Historische Kilometer is haast ondenkbaar. De route van VVV Breda brengt je langs de historische parels van de stad. Zo passeert de wandeling langs het Kasteel van Breda en de Grote Kerk, twee monumentale gebouwen die een belangrijke rol speelden voor de vorsten van Nassau. Verder liggen ook het authentieke begijnhof en het moderne Chassé Theater op de weg.

Street art heer en meester

Niet alleen de historische gebouwen vertellen iets meer over de geschiedenis van de stad. Dat doet ook ‘Blind Walls Gallery’, een artistiek project dat sinds 2015 werkt aan een nieuw stadsgezicht. Doorheen de hele stad vind je muurschilderingen van internationale kunstenaars. Ieder kunstwerk is gebaseerd op een Bredaas verhaal dat past bij de locatie. Zo combineert ‘Blind Walls Gallery’ op unieke wijze cultureel erfgoed en street art. Dankzij de mobiele app kan je Breda op een alternatieve manier te voet ontdekken.

Varen op de Bredaase singel

Wie op een originele manier Breda wil verkennen, kan het stadscentrum ontdekken vanuit een kano. Vanop het water zijn de straten nauwelijks te zien. Wat wel zichtbaar blijft, zijn de prachtige historische gebouwen, monumenten en natuur langs het water. Aan het Spanjaardsgat stappen we in een kano. Verloren varen is moeilijk. ‘Steeds rechtshouden. Zes kilometer en zeventien bruggen hebben jullie voor de boeg’, voorspelt de jongen die mijn kano van de kant afduwt. Van laag op het water lijken monumenten als het kasteel van Breda nog indrukwekkender. De vuurtoren van Rossi, een baken gloeiend in de avondzon, kan ik nu ten volle waarderen. Waterhoenders of eenden, een fietser over een brug en het rondvaartbootje met toeristen dat mij inhaalt, zijn anderhalf uur lang mijn enige gezelschap. Maar de ontdekking tussen de rietkragen is de oude gevangenis op de oever, een complex onder een gigantische koepel, gebouwd volgens het panopticonmodel. De bewakers, midden in de cirkel, controleerden vanuit hun centrale observatiepost in een oogwenk alle gangen.

Groene gordel rondom de stad

Rondom het stadscentrum omringt de singel als een slotgracht het compacte stadscentrum. Maar rond Breda ligt ook vierduizend hectare bos en natuurgebied. Weinig grote Nederlandse steden zijn zo rijk bedeeld met een groene gordel als de Brabantse stad. Net ten zuiden van Breda ligt het eeuwenoude Mastbos, met bewegwijzerde fiets- en wandelpaden. Daar is het aangenaam wandelen of fietsen langs de dreven en kronkelpaden, in de schaduw van de statige zomereiken, langs vijvers met rietkragen en vennen. Vanaf de zestiende eeuw was dit het uitverkoren jachtdomein van de heren van Nassau. Waterkasteel Bouvigne, een pareltje met schitterende formele en landschapstuinen, ligt aan de rand van het Mastbos. De naam van het oudste naaldbos verwijst naar het Brabantse woord voor dennenboom: mast. In Nederland is het scheepvaartlatijn nooit ver weg.

Naast het Mastbos is ook het Markdal een populair fiets- en wandelgebied. De regio waardoor de beek de Mark meandert, strekt zich uit tot aan de grens van België. Aan weerszijden van de beek groeien wilgen en elzen. In een schilderachtige omgeving wandel of fiets je via een knooppuntennetwerk langsheen ooievaarsnesten en weides vol koeien.

Paradijs voor shopaholics

Niet alleen natuurliefhebbers vinden hun gading in Breda. De Nassaustad staat immers ook bekend als winkelwalhalla. Ik huur een oerdegelijke Hollandse tweewieler om het shopparadijs te ontdekken. Gewapend met de Hip Ambacht-gids trek ik op pad. In de Bredase binnenstad vind je talrijke ambachtelijke bedrijfjes waar vakmensen mooie dingen maken. De gids voert me langs de modeontwerpster Olga Buijse van L’Ago B, waar Dutch Design als sieraden, hoeden en schoenen hoogtij vieren. Mirjam Zwolsman maakt dan weer na persoonlijk overleg jouw leren tas in haar tassenatelier. Ook de lasersnijderij van Brandpunt is een bezoekje waard: op creatieve manier past het de lasersnijtechnologie toe om producten van verschillende grondstoffen te vervaardigen.

Met de fiets trek ik verder zuidwaarts naar de wijk Ginneken, waar het stikt van leuke adresjes. In de levendige buurt vermengen ouderwetse winkels zich met trendy shops, van new age kruidenkamers tot ambachtelijke klokkenmakers. Met het driehoekig plein, de Belgische cafés en de geruststellende terrassen heerst er een dorpse sfeer.

Verrassende foodhall

Na een dagje stevig wandelen, fietsen of shoppen is de Foodhall Breda vlakbij de Grote Kerk een ideale plek voor een lekkere maaltijd. In een ontspannen sfeer ontdek je 18 wereldkeukens onder een dak: van Mexicaanse, Japanse en Indonesische gerechten tot burgers vis, gebak en borrelplanken.

Met de trein naar Breda

Breda is perfect bereikbaar met de trein (er zijn 16 trajecten heen/terug per dag). Vanuit Antwerpen-Centraal bedraagt de reistijd ongeveer een half uur. Vanuit Brussel-Zuid bereik je Breda in anderhalf uur. Koop je je ticket minstens 7 dagen van tevoren (Early Bird tarief), dan reis je al vanaf 9 euro van Antwerpen naar Breda in 2de klas. Een ticket Brussel-Breda is er al vanaf 14 euro.

In 2019-2020 worden er tijdens het weekend regelmatig werken uitgevoerd op de lijn naar Nederland. Daardoor stoppen de treinen niet altijd in alle stations. Voor actuele reisinformatie check je best de app van NMBS Internationaal.

Voor meer informatie over met de trein naar Breda kan je hier terecht.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Mooi midden het snijpunt van Nederland, Duitsland en België vormt Hotel Winselerhof een oase van rust, natuur en genieten. Het behoort tot de Zuidlimburgse Oostwegel Collection. Een absolute aanrader is het exquise restaurant Pirandello, waar men de smaak van Italië serveert.

..."
"
Net achter het Maastrichtse Vrijthof vind je het Kruisherenhotel: een oude kerk met kloostercomplex van de monnikenorde der Kruisheren. De bouw werd begin van de zestiende eeuw afgerond, binnenin is de design supermodern.
..."
"

In het heuvellandschap van Zuid-Limburg bevindt zich het Parkhotel Het Gulpdal. De familie Huls baat het viersterrenhotel uit in Slenaken, een pittoresk dorp met authentieke vakwerkhuizen. Het hotel heeft een prachtige ligging in het dal van de rivier Gulp.

..."